Με το εισιτήριο ανά χείρας και μπροστά σε κλειστές πόρτες κινδυνεύουν να βρεθούν οι φίλοι του Φεστιβάλ Αθηνών σήμερα, Τετάρτη, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν κηρύξει νέα στάση εργασίας διεκδικώντας την καταβολή της αμοιβής τους για υπερωριακή εργασία και απασχόληση σε αργίες και εξαιρέσιμες ημέρες.

Σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους στο καυτό θέμα που έχει προκύψει, το Διοικητικό Συμβούλιο του Φεστιβάλ «δεσμεύεται ότι θα καταβάλει άμεσα την οφειλόμενη στους εργαζόμενους αποζημίωση», όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωσή του «ανεξαρτήτως της καθυστέρησης που μπορεί να υπάρξει στην έγκριση και ψήφιση της τροπολογίας», η οποία αφορά την αλλαγή του ιδρυτικού νόμου του Φεστιβάλ, έτσι ώστε να ρυθμιστεί οριστικά το ζήτημα της υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων. Πώς θα καταβληθούν τα οφειλόμενα, εφόσον υπάρχουν, και μάλιστα άμεσα; «Εμμεσοι τρόποι» εκτιμούν κύκλοι του Φεστιβάλ ότι θα επιστρατευθούν ώστε να υλοποιηθεί η δέσμευση του ΔΣ, δεδομένου ότι ενδέχεται να απαιτηθούν περίπου 15 ημέρες για την κατάθεση της τροπολογίας (παρά τις φήμες που την ήθελαν να κατατίθεται χθες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών), καθώς πρώτα θα πρέπει να καλυφθούν οι προϋποθέσεις που ζητά το υπουργείο Οικονομικών.

Σχετικά, ωστόσο, με τα υπόλοιπα αιτήματα των εργαζομένων και κυρίως τη μονιμοποίησή τους, στην ανακοίνωσή του το ΔΣ επισημαίνει ότι «επεξεργάζεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο με στόχο να εξασφαλιστεί η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του οργανισμού» και ότι «οι αλλαγές θα οριστικοποιηθούν σε εύθετο χρονικό διάστημα, λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις των εργαζομένων και με γνώμονα να μη διαταραχτεί σε καμία περίπτωση η ομαλή λειτουργία του οργανισμού», καλώντας τους εργαζομένους να αναθεωρήσουν τη στάση τους. Στην περίπτωση που εκείνοι εμμείνουν στην απόφασή τους να πραγματοποιήσουν τη στάση εργασίας σήμερα, «η διοίκηση και η καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ ζητούν προκαταβολικά συγγνώμη από το κοινό για την αναστάτωση που θα προκληθεί». Θα ακολουθήσει δε ενημέρωση είτε για την αλλαγή των ημερομηνιών των παραστάσεων, όπου αυτό είναι εφικτό, είτε για την επιστροφή του αντιτίμου σε περίπτωση ματαίωσής τους.

ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΕΣ. Στο μεταξύ κλειστούς θα βρουν οι επισκέπτες την Πέμπτη από τις 8 έως τις 11 το πρωί και τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Αττικής λόγω της τρίωρης στάσης εργασίας που πραγματοποιούν οι αρχαιοφύλακες, ζητώντας μεταξύ άλλων προσλήψεις μόνιμου φυλακτικού προσωπικού.