Σύμβολο γονιμότητας, ιερότητας, ερωτισμού, απελευθέρωσης και ανατροπής, αλλά και σύγχρονο πεδίο κοινωνικής αντιπαράθεσης το γυναικείο στήθος δίνει αφορμή σε έλληνες και ξένους καλλιτέχνες να «ξαναδιαβάσουν» μέσα από αυτό την εποχή και την κοινωνία, στην έκθεση «Boobs – Η γοητεία του στήθους».

«Οι σημασίες που αποδίδονται στο γυναικείο στήθος διαφέρουν στα μάτια κάθε παρατηρητή. Τα μωρά βλέπουν τροφή. Οι άνδρες βλέπουν σεξ. Οι γιατροί βλέπουν ασθένειες. Οι επιχειρηματίες βλέπουν χρήματα». Η άποψη της θεωρητικού Μάριλιν Γιάλομ στις σπουδές για τη Γυναίκα και το Φύλο αποτελεί τον άξονα αυτής της εκθεσιακής πρότασης, που συνοψίζει την πολιτισμική ιστορία του στήθους στο «Boobs».

Το στήθος ως πεδίο ελευθερίας, σκέψη τραβηγμένη ως ιδέα επιμελητική αποδίδεται μέσα από τα έργα ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που από αύριο φιλοξενείται στο χώρο taf. Με τίτλο τη λέξη «boobs» (το στήθος σε λαϊκά αγγλικά) η έκθεση σε επιμέλεια της Αρετής Μπότσαρη σκοπεύει να προκαλέσει περιέργεια για να προσελκύσει τον κόσμο να παρατηρήσει τον πειραματισμό του κάθε δημιουργού με το στήθος και τον ρόλο του στον κόσμο, στην εποχή, στην κοινωνία. Η ομάδα των εικαστικών δημιουργών χρησιμοποιεί καλλιτεχνικά μέσα και υλικά (επιτοίχια, δισδιάστατα και τρισδιάστατα, ψηφιακά, εγκαταστάσεις, γλυπτά). Από την ιερότητα του θηλασμού της προνεωτερικής κοινωνίας στην επαναστατικότητα του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και το έργο σταθμό του Ντελακρουά με τη γυμνόστηθη «Ελευθερία να οδηγεί τον Λαό», το στήθος στις απαρχές του καπιταλισμού κυριάρχησε στις θεωρίες της ψυχανάλυσης και αναδείχθηκε από τον Φρόιντ «απαρχή ολόκληρης της σεξουαλικής ζωής». Η επιμελητική πρόταση της έκθεσης στο taf/Art foundation επικεντρώνεται στη σύγχρονη καλλιτεχνική ματιά που ασχολείται με την εμπορευματοποίηση των γυναικείων γραμμών, τη φετιχιστική διάσταση του «στήθους wonderbra», τον ακτιβισμό των γυμνόστηθων μελών της ομάδας Femen.

«Σήμερα το “πολιτικό” στήθος στέκεται όρθιο ξανά, απέναντι και ενάντια στις προκαθορισμένες πατριαρχικές νόρμες και στους κοινωνικούς φορμαλισμούς. Διεκδικεί “ορατότητα”» σημειώνει η Αρετή Μπότσαρη και παρουσιάζει τους καλλιτέχνες: Αντα Αναστασέα, Λουτσία Μπαλντίνι, Μάρω Βασιλειάδου, Σάρα Μπόουκερ-Τζόουνς, Ντιόγκο ντα Κρουζ, Ελένη Δημητροπούλου, Κλερ Ντόρσετ, Μαρία Ζαχαρογιάννη, Σταμάτης Ζέρβας, Φίλιππος Θεοδωρίδης, Αννα Καρατζά, Κωστής Κόντος, Νάνα Λίσχολτ-Χάνσεν, Πολίνα Μισνόβσκα, Κατερίνα Μπότσαρη, Δέσποινα Νισυρίου, Θεοδώρα Πανταζοπούλου, Ελένη Παρούση, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Νάνα Σαχίνη, Γιάννη Σκαλτσά, Παναγιώτα Στάικου, Σοφία Τούμπουρα, Δημήτρης Τράκας.

INFO

Εγκαίνια την Πέμπτη 6/7 στις 20.30, Νορμανού 5, Μοναστηράκι. Εως 3/9