Τους ανερχόμενους κινηματογραφιστές με τις νέες τεχνολογίες παντρεύει το Lifeart Media Festival, το νέο φεστιβάλ που παρουσιάζεται από τις 10 έως τις 12 Ιουλίου στους χώρους του Ιδρύματος Κακογιάννη. Πρόκειται για έναν καινούργιο θεσμό που στήθηκε στο Λος Αντζελες, εμπνευσμένο από το έργο του Μιχάλη Κακογιάννη. Η διοργάνωση έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα με στόχο να δώσει βήμα σε νέους δημιουργούς από όλο τον κόσμο που δραστηριοποιούνται στον χώρο της έβδομης τέχνης με σκοπό να προωθήσουν τη δουλειά τους.

Το ιδιαίτερο στοιχείο του συγκεκριμένου φεστιβάλ είναι πως καλύπτει όλο το εύρος της κινηματογραφικής παραγωγής, δίνοντας χώρο στην τηλεοπτική δημιουργία και σε νέα μέσα έκφρασης μέσω Διαδικτύου, αγγίζοντας ακόμα και την εικονική πραγματικότητα. Στο πρόγραμμα της φετινής πρώτης έκδοσης της διοργάνωσης περιλαμβάνονται 300 συμμετοχές καλλιτεχνών, οι οποίοι εμφανίζουν στο κοινό το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους στις επτά διαφορετικές διαγωνιστικές κατηγορίες της μυθοπλασίας και της τεκμηρίωσης, των τηλεοπτικών σειρών, του animation, του Web and virtual reality art και της ανθρωπιστικής προσφοράς.

Η αυλαία ανοίγει με την προβολή του ντοκιμαντέρ του National Geographic για την κλιματική αλλαγή «Before the Flood» από τους βραβευμένους με Οσκαρ Λεονάρντο ντι Κάπριο και Φίσερ Στίβεν σε παραγωγή Μάρτιν Σκορσέζε. Στην κατηγορία των ντοκιμαντέρ, ξεχωρίζει το «Who’s Gonna Love Me Now», που αναδεικνύει την ιστορία του ομοφυλόφιλου Σάαρ και κέρδισε βραβείο κοινού στην περσινή Berlinale. Για το ειδικό βραβείο ανθρωπιστικής προσφοράς διαγωνίζονται, μεταξύ άλλων το «Mixed Feelings» του υποψηφίου για Οσκαρ Γκάι Νταβίντι και το «Birthday» του Δημήτρη Κατσιμίρη με πρωταγωνίστρια την Αριέτα Μουτούση. Ως προς τις ταινίες μεγάλου μήκους, σ’ αυτήν την κατηγορία αναμετριούνται νέοι δημιουργοί, όπως η Νάταλι Κάπλαν του «Once There Was A Girl» και ο Ακης Κωσταντακόπουλος του «Land of Leopold».

ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ. Δέκα ταινίες μικρού μήκους θα αναμετρηθούν για την ψήφο της κριτικής επιτροπής και ανάμεσά τους συναντώνται ενδιαφέρουσες προσπάθειες. Οπως το «Lunch Time»που ήταν υποψήφιο για Χρυσό Φοίνικα στο 70ό κινηματογραφικό Φεστιβάλ Καννών ή το «Trust No One» του ηθοποιού, σεναριογράφου και σκηνοθέτη Simon Kassianides. Στις Κάννες έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του και το ιαπωνικό «Crisis», που είναι υποψήφιο στην κατηγορία των τηλεοπτικών σειρών. Αντίθετα, το βραβευμένο ρωσικό animated «Paper Tales» έχει έμμεσες ελληνικές αναφορές, μια και πρωταγωνιστές είναι ένας τρυποκάρυδος κι ένα ελάφι που ονομάζεται Αριστοτέλης. Στο τμήμα των σειρών μέσω Διαδικτύου παρουσιάζεται μια μεγάλη γκάμα κοινωνικών θεμάτων, όπως ο σχολικός εκφοβισμός («Blue Boys») αλλά και τα παρασκήνια στη βιομηχανία του θεάματος («Hollywood»). Τέλος, ως αντιπροσωπευτικά δείγματα της VR τεχνολογίας στον κινηματογράφο θα παρουσιαστούν φιλμ όπως το «Out of the blue» της πολυταξιδεμένης κινηματογραφίστριας και συγγραφέως Σόφι Ανσελ. Οι προβολές κλείνουν με την πανελλαδική πρεμιέρα του sci-fi θρίλερ «The circle» με τους Τομ Χανκς και Εμα Γουότσον. Ο νικητής στην κατηγορίας της ταινίας μεγάλου μήκους θα κερδίσει ένα συμβόλαιο αξίας 50.000 ευρώ με τα Nu Boyana Studios, τον μεγαλύτερο αμερικανικό φορέα παραγωγής στην Ευρώπη.

INFO

10-12 Ιουλίου στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ. 210-3418.550).Ολες οι προβολές του Διαγωνιστικού Τμήματοςθα είναι ελεύθερες στο κοινό