Η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα που επιμένει, όπως γράφει και ο Διονύσης Σαββόπουλος. Συχνά βέβαια υποχρεώνεται να ξενιτευτεί ή να πάρει την κατάσταση στα χέρια της όπως οι νέοι επιχειρηματίες που με τις startup επιχειρήσεις τους κατάφεραν να φτάσουν στην αυλή της βρετανής πρωθυπουργού όπως θα διαβάσετε σήμερα στο θέμα που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ». Κι όμως. Αυτές ακριβώς οι νέες δυνάμεις της αγοράς, των ιδεών, της επιχειρηματικότητας, που θα μπορούσαν να αποτελούν την εμπροσθοφυλακή της νέας οικονομίας, δεν έχουν καμία ελπίδα εν Ελλάδι. Κανείς δεν τις ακούει. Και το σημαντικότερο, κανείς δεν τις ενθαρρύνει για τις δράσεις τους.

Η σημερινή κυβέρνηση, για παράδειγμα, βλέπει με καχυποψία όλη αυτή τη νέα κινητικότητα. Το κυριότερο είναι πως δεν συμβάλλει σε ένα περιβάλλον όπου θα μπορούν να δημιουργήσουν, να ονειρευτούν, να σχεδιάσουν οι νέοι επιχειρηματίες. Η αγορά όμως και η αληθινή οικονομία δεν είναι αόριστες έννοιες, καθορίζονται συν τοις άλλοις και από τα μέτρα ενθάρρυνσης προς όσους έχουν μια ιδέα και θέλουν να την υλοποιήσουν παραγωγικά.

Από την άλλη, οι startups δείχνουν έναν δρόμο πείσματος, απλών τεχνικών, μπόλικης εξωστρέφειας και θέλησης σε μια εποχή και μια συγκυρία που το γενικό κλίμα μόνο θετικό δεν είναι. Η κοινωνία των πολιτών άλλοτε αιμοδότησε την πολιτική με πρόσωπα, ιδέες και τρόπους. Οι νέοι startuppers είναι η αχτίδα ελπίδας και αισιοδοξίας για το τοπίο της οικονομίας. Ας έχουμε τον νου μας σε αυτούς. Και ας καταλάβουν οι σημερινοί κυβερνώντες πως εδώ είναι το μέλλον.