Οι αντιδημοκρατικές συμπεριφορές των υπουργών Καμμένου και Πολάκη –στον απόηχο της κάλυψης που τους προσέφερε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός -, οι αποτυχίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην οικονομία, αλλά και οι αστοχίες της στο πεδίο της δημόσιας ασφάλειας αποτελούν πλέον την αιχμή του δόρατος στην αντιπολιτευτική επίθεση της ΝΔ.
Το στίγμα αυτής της τακτικής έδωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζοντας πως η ΝΔ θα επιμείνει στο θέμα Καμμένου και θα καταθέσει εκ νέου αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση συνολικά της ποινικής υπόθεσης που αφορά το πλοίο «Noor 1» και τη σκοτεινή ανάμειξη του υπουργού Εθνικής Αμυνας. Ειδικότερα, στη συνέντευξή του στο Star, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπεραμύνθηκε της γαλάζιας πρότασης για Εξεταστική, σημειώνοντας πως το επιχείρημα του Πρωθυπουργού ότι η Βουλή δεν μπορεί να ερευνήσει υποθέσεις που είναι στη Δικαιοσύνη «δεν στέκει». Κι αυτό διότι «κι άλλες υποθέσεις ήρθαν στο παρελθόν στη Βουλή ενώ παράλληλα βρίσκονταν και υπό δικαστική διερεύνηση» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Κλιμακώνοντας την επίθεση για την υπόθεση Καμμένου, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «υπονομεύει την ποιότητα της δημοκρατίας μας», ενώ πρόσθεσε πως είναι αδιανόητο ένας υπουργός της κυβέρνησης να παίρνει στο τηλέφωνο ισοβίτη και να μιλάει μαζί του για οποιονδήποτε λόγο. «Είναι δουλειά του υπουργού Εθνικής Αμυνας να μπλέκει στα χωράφια της Δικαιοσύνης;» σχολίασε δηκτικά
Εντονη ήταν η κριτική του Κυριάκου Μητσοτάκη και για τις αρνητικές επιδόσεις της κυβέρνησης στην οικονομία. Επανέλαβε ότι ο Πρωθυπουργός στο πρόσφατο Eurogroup δεν πήρε τίποτα χειροπιαστό ούτε για το χρέος ούτε για την ποσοτική χαλάρωση. Η ευθύνη για τα μέτρα, τόνισε, είναι αποκλειστικά της κυβέρνησης, ενώ υπογράμμισε πως «οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν πως το τίμημα της καθυστέρησης της αξιολόγησης είναι η μείωση του αφορολογήτου, η περικοπή συντάξεων και επιδομάτων».
Πεποίθηση της Πειραιώς είναι ότι το τρίπτυχο οικονομία – διαφθορά – καθημερινότητα αποτελεί ουσιαστικά τον καθρέφτη της κυβερνητικής κατάρρευσης και γι’ αυτό θεωρεί επιβεβλημένο να συνεχιστεί η γαλάζια επίθεση στη συμπολίτευση. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας στηλίτευσε την κάλυψη που προσέφερε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός στους υπουργούς Καμμένο και Πολάκη, σημειώνοντας πως ο Τσίπρας είναι μαζί τους ένα και το αυτό. «Τους κουβαλάει στην πλάτη του» τόνισε με έμφαση (Σκάι). Αλλά και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κώστας Χατζηδάκης δήλωσε με αφορμή τις συμπεριφορές Καμμένου και Πολάκη πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με την ανανεωτική Αριστερά του Λεωνίδα Κύρκου που είχε πολιτικό πολιτισμό και ευαισθησία για δικαιώματα και θεσμούς, προσθέτοντας ότι η κυβερνητική πλειοψηφία έχει πλέον πορεία ευτελισμού.
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ. Η γαλάζια αντεπίθεση για την υπόθεση Καμμένου, εξάλλου, κινητοποιεί όλους τους βουλευτές και οδήγησε χθες σε νέα αντιπαράθεση με την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή. Ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης παρενέβη στην συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας, λέγοντας ότι «ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι όσες υποθέσεις ερευνώνται στη Δικαιοσύνη δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο Εξεταστικής, όμως εδώ υπάρχει υποκρισία…», επικαλούμενος ως παράδειγμα την ίδια την Εξεταστική για την υγεία. Η απάντηση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι «αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό και δεν μπορεί να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή», όπως σχολίασε ο δικηγόρος Σπύρος Λάππας, προσθέτοντας ότι «αν έχει επιπλέον ποινικό ή πολιτικό ενδιαφέρον να το δούμε μετά την τελεσιδικία». Στη γραμμή «απολογίας» μπήκε και ο συριζαίος βουλευτής Γιάννης Γκιόλας: «Πώς θα ασχοληθούμε εμείς με υποθέσεις που είναι σε ποινική εξέλιξη; Θα αντικαταστήσουμε τη δικανική εξουσία; Αν αναφέρεστε στο ότι ο κ. Καμμένος έκανε 1-2 τηλεφωνήματα και ήταν αντιθεσμικό, υπάρχει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος να πάρετε απαντήσεις». Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης εξήγησε ότι «αναφερόμαστε σε πρόσωπα που δεν είναι μέσα στην ποινική διαδικασία» προσθέτοντας ότι: «Απ’ όσο γνωρίζω ο κ. Καμμένος δεν είναι ούτε μάρτυρας ούτε κατηγορούμενος. Αρα δεν θα εξετάσουμε εμείς με την Εξεταστική αν ο κατηγορούμενος είναι αθώος ή ένοχος, αλλά αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Ο κ. Καμμένος μίλησε για Προανακριτική. Εμείς δεν ζητάμε να διερευνήσουμε αυτό που εξετάζει η Δικαιοσύνη».