Το πολιτικό Κέντρο δεν αποτελείται μόνο από την Κεντροαριστερά και δεν έχει μόνο το στίγμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Με τον απόηχο του προγραμματικού Συνεδρίου να μην έχει κοπάσει ακόμα, κάθε κομμάτι του χώρου ζυγίζει τις δυνάμεις του, κυρίως αυτά που δεν συμμετείχαν στο ενωτικό τριήμερο. Πρώτη φορά, το νέο ινστιτούτο του Ποταμιού, Π στο Τετράγωνο, και το Δίκτυο της Αννας Διαμαντοπούλου πραγματοποιούν κοινή εκδήλωση, στην οποία αναμένεται να παρουσιάσουν την έρευνα για τις μεταρρυθμίσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση την οποία παρήγγειλαν οι διευθυντές των δύο ινστιτούτων, Γιάννης Κωνσταντινίδης (Π Τετράγωνο) και Γιάννης Μαστρογεωργίου (Δίκτυο).
Η κοινή εμφάνιση του Σταύρου Θεοδωράκη και της Αννας Διαμαντοπούλου θα λάβει χώρα στην ΕΣΗΕΑ και είναι το πρώτο βήμα συνεργασίας των δύο ινστιτούτων, η οποία δεν αποκλείεται να σηματοδοτεί μια ευρύτερη συνεργασία μεταξύ του Ποταμιού και της Ωρας Αποφάσεων, των δύο δυνάμεων που, τουλάχιστον επισήμως, δεν έχουν ανταποκριθεί ακόμα στο κάλεσμα της Φώφης Γεννηματά. Στο Ποτάμι δεν έκρυψαν ποτέ ότι θεωρούν την Ωρα Αποφάσεων (Αννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης) όμορο και πολιτικά συγγενή χώρο, θέση την οποία –παρά τα οργανωτικά ζητήματα που προέκυψαν στην πορεία και έβαλαν φρένο στις μεταξύ τους συζητήσεις –συνεχίζουν να στηρίζουν. Για τη Σεβαστουπόλεως, τα πρόσωπα της Ωρας Αποφάσεων «έχουν αποδείξει ποιοι είναι» και, ανεξάρτητα από την πρόσφατη εξέλιξη με τον Γιάννη Ραγκούση, «έχουν όραμα που θέλουμε δίπλα μας». Πρόκειται άλλωστε για δυνάμεις αυτοπροσδιοριζόμενες στο «προοδευτικό Κέντρο» και, αναλύοντας το ζητούμενο για τον χώρο, οι δυο τους θεωρούν πως το επόμενο διάστημα «όλοι θα βρεθούν απέναντι στο δίλημμα “προοδευτισμός ή λαϊκισμός” και θα πρέπει να πάρουν μια απόφαση». Με άλλα λόγια, τόσο για Το Ποτάμι όσο και για την Ωρα Αποφάσεων, ακόμα και η πιθανότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ αποτελεί αιτία να μην προχωρήσει μια συνεργασία με τη ΔΗΣΥ, παρότι και οι δύο πλευρές άκουσαν με προσοχή τις προτάσεις Γεννηματά.
Η σημερινή πρώτη συνεργασία των δύο φορέων, ακόμα και σε επίπεδο ινστιτούτων, δείχνει και τον τρόπο με τον οποίο Ποτάμι και Ωρα Αποφάσεων επιδιώκουν να ασκήσουν αντιπολίτευση. Στοχεύοντας σε ένα συγκεκριμένο θέμα (στην προκειμένη περίπτωση στην Παιδεία, με αφορμή το νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί) θα κάνουν τις δικές τους προτάσεις, οι οποίες θα προέρχονται από ανθρώπους που γνωρίζουν για ποιο πράγμα μιλάνε –κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, για παράδειγμα, τη γνώση της Αννας Διαμαντοπούλου για τα θέματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Χθες Το Ποτάμι άσκησε σφοδρή κριτική και στον τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ χειρίζεται τη Δικαιοσύνη, με τον γραμματέα κοινοβουλευτικού έργου Γιώργο Μαυρωτά που σχολίασε ότι «στις επιθέσεις του στη Δικαιοσύνη, ο κ. Πολάκης φαίνεται ότι έχει τις πλάτες του Πρωθυπουργού. Και αναρωτιέμαι αν πρόκειται για μία ακόμα γραφική κουζουλάδα ή για συνειδητή κυβερνητική επιλογή». Αλλωστε, ο σύμβουλος του Σταύρου Θεοδωράκη και μέλος της Επιτροπής Διαλόγου του κόμματος Βασίλης Μαρκής, αναφερόμενος στο θέμα περιφρόνησης των θεσμών (Αθήνα 9,84), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «μπροστά μας έχουμε ένα σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής. Δηλαδή, ότι οι υπουργοί που κάνουν αυτές τις επιθέσεις ουσιαστικά ενεργοποιούν ένα σχέδιο κυβερνητικό».
ΣΚΛΗΡΗ ΓΡΑΜΜΗ. Και στη ΔΗΣΥ, λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου, πληθαίνουν οι φωνές που συμβαδίζοντας με τη σκληρή γραμμή Γεννηματά επισημαίνουν πως η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι από δύσκολη έως απίθανη. Ο Ανδρέας Λοβέρδος κλιμάκωσε χθες την επίθεση αναφέροντας ότι η Συμπαράταξη δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί με το κυβερνητικό κόμμα, καθώς «το ΠΑΣΟΚ μιλά για συναίνεση και ευρεία κυβερνητική πλειοψηφία από το 2011 και ο ΣΥΡΙΖΑ απαντούσε με χυδαία διχαστικά συνθήματα του τύπου “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”. Τώρα που ο Πρωθυπουργός απέτυχε, ψάχνει συνενόχους στα πολιτικά του εγκλήματα» για να καταλήξει διερωτώμενος «τι δουλειά έχουμε εμείς με πολιτικά περιτρίμματα;».