Την εθνική επέτειο ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, την περίφημη 4η Ιουλίου, την ξέρετε. Και ότι γιορτάζεται με λαμπρότητα, εντός και εκτός της χώρας, επίσης το γνωρίζετε. Προχθές το απόγευμα στην κατοικία του στην Εκάλη, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ παρέθεσε την καθιερωμένη δεξίωση και σ’ αυτήν θέλω να αναφερθώ. Οχι στο τι είπε, γιατί είναι γνωστά («οι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ είναι ισχυροί και θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας» τόνισε μεταξύ πολλών άλλων ο Πάιατ), αλλά στις φωτογραφίες που έφθασαν, χθες πλέον, στα χέρια μου και δεν πίστευα στα μάτια μου!

Γιατί, μπορεί η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ να πραγματοποιεί ακόμα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία (όπως λ.χ. πρόσφατα κατά του διατάγματος Τραμπ για τη μεταναστευτική πολιτική), αλλά δεν περίμενα να δω τέτοιες αγκαλιές (τον έσκασαν τον Πάιατ…) από υπουργούς και στελέχη που σίγουρα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 φώναζαν «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» και «Yankee go home» (οι πιο αγγλομαθείς…).

Επιλέγω και καταχωρίζω δύο. Με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά και τη βουλευτή Β’ Πειραιά και ακτιβίστρια Εύη Καρακώστα. Σημειώστε πως τέτοια στιγμιότυπα δεν υπήρξαν, ούτε με τον bon viveur υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, ούτε καν με τον (ελληνοαμερικάνο) υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου.