Με μήνυμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την κάλυψη που παρέχει στον Νίκο Τόσκα –για τον οποίο ακούγονται γκρίνιες στην Κουμουνδούρου –ισοδυναμεί για πολλούς η χθεσινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη βάση των πυροσβεστικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ελευσίνα.

Συνοδευόμενος από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τους αρχηγούς της Αεροπορίας, αντιπτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου και του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Βασίλη Καπέλιο, και τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγο Κώστα Φλώρο, ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με τους πιλότους των Canadair και τους ευχαρίστησε «για τον ηρωισμό, την αυταπάρνηση και την ανιδιοτέλειά τους», όπως είπε χαρακτηριστικά, στη μάχη κατά των πυρκαγιών. Ευχήθηκε δε η φετινή αντιπυρική περίοδος να είναι καλή, παρά τις δυσκολίες.
ΝΔ: Ελλιπής προετοιμασία

Ολα αυτά, όμως, εν μέσω καταγγελιών των τοπικών παραγόντων για ολιγωρία των πυροσβεστικών δυνάμεων στη μεγάλη πυρκαγιά της Μάνης, πράγμα το οποίο επισημαίνει σε ανακοίνωσή της και η ΝΔ, δράττοντας την ευκαιρία να κατηγορήσει την κυβέρνηση για καθυστερήσεις και ελλιπή προετοιμασία της αντιπυρικής προστασίας.

Σε δηλώσεις του στον Σκάι, ο εκπρόσωπος του κόμματος Βασίλης Κικίλιας υποστήριξε πως έκανε ερώτηση στη Βουλή στις αρχές Ιουνίου και δεν έλαβε απάντηση από τον Τόσκα για ποιον λόγο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την ενοικίαση πυροσβεστικών ελικοπτέρων. Ανθρωποι που μπαινοβγαίνουν, εξάλλου, στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ελευσίνα υποστηρίζουν πως χθες έμειναν καθηλωμένα Canadair προκειμένου να τα επιθεωρήσει ο Πρωθυπουργός!
ΚΚΕ: Εμπαίζουν τους πυροσβέστες

Και το ΚΚΕ όμως εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση με αφορμή την επίσκεψη Τσίπρα, στην οποία τόνιζε ότι «οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού από την αεροπορική βάση της Ελευσίνας είναι προκλητικές και αγγίζουν τα όρια του εμπαιγμού προς το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και προς τον λαό, που αντιμετωπίζει τις συνέπειες από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης».

Η ανακοίνωση επεσήμανε ότι ο Τσίπρας «ξέχασε» να πει ότι η κυβέρνησή του διεύρυνε τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις πυροσβεστών με την καθιέρωση τεσσάρων κατηγοριών: μόνιμων, πενταετούς και τριετούς θητείας, συμβασιούχων εποχικών πυροσβεστών.

Σημείωνε, επίσης, πως «η κυβέρνηση μείωσε ακόμη περισσότερο τη δύναμη του προσωπικού, μετακινώντας, ξεσπιτώνοντας επτακόσιους περίπου πυροσβέστες για τη στελέχωση των ιδιωτικοποιημένων αεροδρομίων της Fraport, καθώς και των ιδιωτικών οδικών αξόνων χωρίς καμιά φροντίδα για τη διαμονή τους».

Ο Περισσός προσέθεσε ότι «ακόμη ο κ. Πρωθυπουργός “ξέχασε” να αναφέρει ότι οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες για το 2017 σε σχέση με αυτές του 2016 κατά 1.400.000 ευρώ για ιματισμό, 150.000 για υπόδηση, 1.000.000 για ελαστικά αυτοκινήτων και 1.570.000 ευρώ μειωμένες οι δαπάνες για την αμοιβή των συμβασιούχων εποχικών πυροσβεστών» καταλήγοντας:

«Και όλα αυτά τη στιγμή που έχουν εκδηλωθεί ο πρώτες καταστρεπτικές πυρκαγιές, αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές».