Στην ακραία πόλωση απέναντι στη ΝΔ επενδύει η κυβέρνηση προκειμένου να ξεφύγει από τον κλοιό που έχει δημιουργήσει η υπόθεση Καμμένου. Με τον Αλέξη Τσίπρα να παρέχει πλήρη κάλυψη στον υπουργό Αμυνας, το κυβερνητικό στρατόπεδο επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση και να μην αφήσει λέξη αναπάντητη από όσα λένε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα στελέχη του. Ολα αυτά, την ώρα που ο προβληματισμός στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εντείνεται σχετικά με την κυβερνητική συμβίωση με τους ΑΝΕΛ, ενώ το εναλλακτικό πλάνο προσέγγισης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της στροφής του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά δείχνει να πέφτει στο κενό.

Η ακραία πόλωση με τη ΝΔ δεν επιβάλλεται μόνο από τις δημοσκοπικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάγκη συσπείρωσης των ψηφοφόρων του, αλλά επιπλέον από το γεγονός ότι με τις αποκαλύψεις για τις συνομιλίες του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Ευθύμιο Γιαννουσάκη ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται διαρκώς απολογούμενος στην κοινή γνώμη, από τη στιγμή που αποφάσισε να καλύψει τον συγκυβερνήτη του. Παράλληλα αξιοποιώντας την απόλυτη κάλυψη που του παρέχει δημόσια πλέον ο Τσίπρας, ο Παύλος Πολάκης συνεχίζει το «έργο» του. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επανήλθε στις απειλές κατά δικαστών, με αφορμή τα δημοσιεύματα για την εμπλοκή στελεχών της κυβέρνησης Σημίτη σε υπόγειες διαδρομές εμβασμάτων. Μάλιστα, εμπλέκει και τον Πρωθυπουργό: «Οπως είπε και ο Αλέξης, το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι» έγραψε χαρακτηριστικά στο facebook για τους δικαστές ο Πολάκης.

Στο Μαξίμου έχουν λοιπόν να διαχειριστούν τη δυσφορία των κομματικών στελεχών για τις σκοτεινές, όπως τις χαρακτηρίζουν αρκετοί, μεθόδους που μετέρχεται ο Καμμένος, αλλά και την πραγματικότητα που θέλει τους βουλευτές ακάλυπτους απέναντι στην κοινωνία μετά τα μέτρα που ψήφισαν. Διότι ούτε το ζήτημα του χρέους ξεκαθαρίστηκε επακριβώς στο Eurogroup ούτε η άμεση προοπτική ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης υπάρχει, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή.

Ετσι, παρά τις ενέσεις αυτοπεποίθησης που επιχειρεί ο Τσίπρας, υποστηρίζοντας πως το σχέδιό του θα οδηγήσει σε νέα εκλογική νίκη το 2019 και στο στόχο για την έξοδο από τα Μνημόνια και την επιτροπεία με το τέλος του προγράμματος το επόμενο καλοκαίρι, στο Μαξίμου επικρατεί αμηχανία. Στη λογική λοιπόν της φουλ επίθεσης κατά της ΝΔ, της χρεώνουν στείρα αντιπολιτευτική τακτική, ενώ εκτιμούν πως ο Μητσοτάκης σύρεται πίσω από ακροδεξιούς κύκλους –φωτογραφίζοντας ευκρινώς τους Αδωνη Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη. Επικαλούνται επίσης τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ στο περιοδικό «Politico» και μιλούν για προνομιακές σχέσεις της ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή.

Σε αδρές γραμμές, θεωρούν ότι η Πειραιώς είναι εκείνη που βρίσκεται σε αδιέξοδο μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ αντιθέτως στο Μαξίμου ανοίγονται δρόμοι που οδηγούν στην αναστροφή του κλίματος. Σε ανακοίνωση-απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Βασίλη Κικίλια, γίνεται λόγος για «διαστρέβλωση της πραγματικότητας». «Είναι πλέον προφανές πως το δόγμα “όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τη θεωρία, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα” αποτελεί την επίσημη θέση του κόμματος του κ. Μητσοτάκη» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

ΤΟΝΩΣΗ ΗΘΙΚΟΥ. Σε μία ακόμη επιχείρηση τόνωσης του ηθικού των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας θα προεδρεύσει τις επόμενες ημέρες σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, ενώ δεν αποκλείεται να συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή. Στόχος είναι να αποκρυσταλλωθεί το σχέδιο με το οποίο ο Πρωθυπουργός θα ανηφορίσει στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ πολλοί τοποθετούν και τον ανασχηματισμό την ίδια περίοδο ώστε να σηματοδοτηθεί η επανεκκίνηση του κυβερνητικού έργου.