Τρεις ποδοσφαιρικές ζωές θα χρειαζόταν ένας απλός παίκτης για να ανανεώσει οκτώ φορές το συμβόλαιό του με μία ομάδα. Για τον Λιονέλ Μέσι χρειάστηκαν μόλις 12 χρόνια.

Οκτώ συμβόλαια, οκτώ σκαλοπάτια, για να φτάσει ο κορυφαίος κατά πολλούς ποδοσφαιριστής της σύγχρονης εποχής να εισπράττει ετησίως 55 εκατ. ευρώ μεικτά.

Το νέο συμβόλαιο του Αργεντινού είναι τετραετές. Λήγει τον Ιούνιο του 2021 όταν ο Μέσι θα είναι πια 34 ετών και στο διάστημα αυτό η Μπάρτσα θα πρέπει να του έχει καταβάλει 220 εκατ. ευρώ. Αν φυσικά δεν έχει στο μεταξύ υπογράψει το ένατο ή το δέκατο συμβόλαιο με τους Καταλανούς.

Η «Ελ Παΐς» έγραψε «Messi FC» αποτυπώνοντας την πραγματική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο Καμπ Νου.

Η πολυαναμενόμενη ανανέωση του συμβολαίου του Λιονέλ Μέσι που θα επικυρωθεί με την επιστροφή του ποδοσφαιριστή από τον μήνα του μέλιτος, στα μέσα Ιουλίου, είναι κάτι παραπάνω από μία συμφωνία. Επηρεάζει άμεσα όχι μόνο τα τεκταινόμενα στην Μπάρτσα αλλά και στη Ρεάλ Μαδρίτης που πιέζεται από τα καπρίτσια του Κριστιάνο Ρονάλντο γιατί η εφορία τον βρήκε εκτεθειμένο κατά 14,6 εκατ. ευρώ. Τυπικά αλλά και ουσιαστικά ο Μέσι είναι αναντικατάστατος στην Μπάρτσα. Από τον Μάιο του 2004 που έκανε το ντεμπούτο του μέχρι σήμερα έχει σηκώσει 30 τρόπαια φορώντας την μπλαουγκράνα φανέλα, οριοθετώντας ταυτόχρονα τη χρυσή εποχή της καταλανικής ομάδας.

Η απόφασή του να γεράσει ποδοσφαιρικά στο Καμπ Νου θα επηρεάσει και τα άλλα αστέρια της Μπάρτσα, όπως ο Νεϊμάρ, ο Σουάρες, ο Ράκιτιτς και ο Σέρτζιο Μπούσκετς, για να τον ακολουθήσουν.

Η επιλογή της ημερομηνίας ανακοίνωσης της συμφωνίας έχει επίσης σχέση με τα μεταγραφικά σχέδια της Μπαρτσελόνα. Πιο εύκολα θα πεισθεί ο Βεράτι να έρθει στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας αν γνωρίζει πως θα έχει συμπαίκτη τον Μέσι.

Η συμφωνία κατευνάζει και τους ανέμους που σαρώνουν την ηγεσία του συλλόγου. Πρόσφατα ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία Αγκούστι Μπενεντίτο κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου Ζόζεπ Μαρία Μπαρτομέου, ενώ ο πρώην επικεφαλής της Μπάρτσα Ζοάν Λαπόρτα τον κάλεσε να παραιτηθεί.

Το όγδοο συμβόλαιο που θα υπογράψει ο Μέσι ίσως να είναι και το τελευταίο πλουσιοπάροχο στην καριέρα του ποδοσφαιριστή που άλλαξε τον ρου της ιστορίας της Μπαρτσελόνα. Στα 30 του χρόνια, εκτός από τους σκληροτράχηλους αμυντικούς ο μικροκαμωμένος αργεντινός θα προσθέσει στους αντιπάλους του και τον χρόνο. Οπως και ο μεγάλος του αντίπαλος, ο Κριστιάνο Ρονάλντο που διανύει το 32ο έτος της ηλικίας του. Η αρχή της δύσης μιας εποχής…