Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου χθες, μια εξέλιξη που, εάν επαληθευθεί, θα δώσει στο καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ την ικανότητα να πλήξει ακόμα και τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ, ενισχύοντας έτσι τη θέση της στις διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τους δορυφόρους του αμερικανικού στρατού, η πτήση του πυραύλου διήρκεσε 37 λεπτά, διήνυσε απόσταση 930 χιλιομέτρων και κατέπεσε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ιαπωνίας. Αυτό το επιβεβαίωσαν τόσο ο νοτιοκορεατικός στρατός όσο και η ιαπωνική κυβέρνηση η οποία διαμαρτυρήθηκε έντονα για ξεκάθαρη παραβίαση των κανόνων των Ηνωμένων Εθνών. Πάντως, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θεωρούν πως ο πύραυλος ήταν μέσου βεληνεκούς. Αναλυτές, πιστεύουν ότι ο συγκεκριμένος πύραυλος μπορούσε να πλήξει την Αλάσκα, όμως όχι άλλα μέρη στις ηπειρωτικές ΗΠΑ. Επιστήμονες στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα εξετάζουν ακόμα το ενδεχόμενο ο πύραυλος να ήταν διηπειρωτικός.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΜΠ. Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε καθώς οι Αμερικανοί ετοιμάζονταν να γιορτάσουν χθες την Ημέρα της Ανεξαρτησίας και προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο twitter ο οποίος προέτρεψε την Κίνα να δράσει προκειμένου «να μπει τέρμα σε αυτές τις ανοησίες μια και καλή». Λίγο νωρίτερα, την Κυριακή, ο Τραμπ στη διάρκεια τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να δράσουν μόνες τους εναντίον της Βόρειας Κορέας.
Ο πρόεδρος της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε είπε χθες πως θα ζητήσει από τους προέδρους της Κίνας και της Ρωσίας να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο για να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ. «Οι ηγέτες του κόσμου θα συγκεντρωθούν για τη συνάντηση των G20 στο τέλος της εβδομάδας. Θα ήθελα να ζητήσω αλληλεγγύη μεταξύ της διεθνούς κοινότητας στο θέμα της Βόρειας Κορέας», ανέφερε στους δημοσιογράφους.
Η ΚΙΝΕΖΟΡΩΣΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ. Ομως Πούτιν και Σι συναντήθηκαν χθες στη Μόσχα και κοινοποίησαν την κοινή τους πρόταση για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο. Με πρότασή τους που διατυπώθηκε στην κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, προτρέπουν τη Βόρεια Κορέα με «εκούσια πολιτική απόφαση» να σταματήσει τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές και τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα να απέχουν από τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών γυμνασίων ευρείας κλίμακας.
Παράλληλα Ρωσία και Κίνα καλούν τις εμπλεκόμενες πλευρές να αρχίσουν συνομιλίες, να ορίσουν τις γενικές αρχές που θα διέπουν τις σχέσεις τους, αποκλείοντας τη χρήση στρατιωτικής ισχύος και τον πόλεμο για την επίλυση της διένεξης, επιλέγοντας την ειρηνική συνύπαρξη και καταβάλλοντας προσπάθειες για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου με στόχο την διευθέτηση όλων των ζητημάτων, περιλαμβανομένου και του πυρηνικού. Ακόμη στην κοινή ανακοίνωση καλούν τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει την πρωτοβουλία τους η οποία «ανοίγει έναν πραγματικό δρόμο για τη διευθέτηση των προβλημάτων στην Κορεατική Χερσόνησο». Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση, Ρωσία και Κίνα θεωρούν ότι η εγκατάσταση στη Βορειοανατολική Ασία συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας THAAD συνιστά σοβαρό πλήγμα στη στρατηγική ασφάλεια των περιφερειακών χωρών, περιλαμβανομένων της Ρωσίας και την Κίνας και δεν συμβάλλουν στην αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου και στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.
ΟΤΑΝ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ. Ενδιαφέρον είχε και ο τρόπος της ανακοίνωσης από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας για την εκτόξευση. Η γνωστή παρουσιάστρια με τον υπέρμετρο ενθουσιασμό είπε από τηλεοράσεως πως η χώρα της πλέον διαθέτει «ισχυρά πυρηνικά όπλα που μπορούν να χτυπήσουν σε κάθε σημείο του κόσμου». Η αλήθεια είναι πως ο χθεσινός πύραυλος διήνυσε μεγαλύτερη απόσταση από οποιονδήποτε άλλο που έχει εκτοξευθεί από τη Βόρεια Κορέα και «ίσως μπορεί να χτυπήσει την Αλάσκα και την Χαβάη» εκτίμησαν ειδικοί. Ομως, παρ’ ότι έχουν εντυπωσιασθεί από τη γοργή ανάπτυξη του πυραυλικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ, η μακρά πτήση δεν αποδεικνύει πως η Βόρεια Κορέα κατέχει την περίπλοκη τεχνολογία για την κατασκευή αξιόπιστων διηπειρωτικών πυραύλων που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Φέτος παρατηρείται αύξηση της συχνότητας πυραυλικών δοκιμών, και η προηγούμενη σημειώθηκε στις αρχές Ιουνίου όταν εκτοξεύθηκε ένας νέου τύπου πύραυλος που η Πιονγκγιάνγκ ισχυρίζεται ότι μπορεί να πλήξει αμερικανικά και νοτιοκορεατικά πλοία. Πάντως, ερωτήματα προκαλεί η χρήση κινεζικού φορτηγού που χρησιμοποιείται για μεταφορά ξυλείας ώστε να μεταφερθεί ο πύραυλος στο σημείο εκτόξευσης. Από το 2006 εξαιτίας των κυρώσεων του ΟΗΕ απαγορεύεται η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στη Βόρεια Κορέα. Ομως ο έλεγχος για άλλα υλικά καθώς και οχήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για μη στρατιωτικούς σκοπούς δεν είναι αυστηρός.