«Ανγκελα, σου άρεσε η Lehman; Με την Ελλάδα λοιπόν θα πάθεις την πλάκα σου». Τάδε έφη (σε σχετικώς ελεύθερη μετάφραση) ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με εξομολογήσεις του που δημοσιεύονται στη χθεσινή έκδοση της γαλλικής εφημερίδας «Monde», προσπαθώντας στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης να πείσει τη γερμανίδα καγκελάριο ΑνγκελαΜέρκελ ότι καθυστερώντας τα σχέδια διάσωσης της Ελλάδας επί της ουσίας μεγεθύνει το κόστος επίλυσης του προβλήματος.
«Αν στην περίπτωση της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers (με τις καθυστερήσεις) φθάσαμε στο χείλος του γκρεμού, η Ελλάδα θα μας παρασύρει» είχε πει ο Σαρκοζί στη Μέρκελ, σύμφωνα με τις εξομολογήσεις του. Διαπίστωσε όμως με οργή ότι στην πραγματικότητα η Γερμανία δεν επιθυμούσε την εφαρμογή κανενός προγράμματος οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.
«ΠΕΡΙΠΛΟΚΗ ΣΧΕΣΗ». Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, αναφερόμενος στη Μέρκελ, δηλώνει ότι η συνύπαρξη μαζί της «υπήρξε εξαρχής περίπλοκη», αφού «ναι μεν είναι μια αξιοσημείωτη πολιτικός», πλην όμως «περιμένει το τελευταίο δευτερόλεπτο του τελευταίου λεπτού της ώρας» να πάρει αποφάσεις. «Αντιμετωπίζει με καχυποψία οποιαδήποτε νέα ιδέα, οποιαδήποτε ενέργεια πρόληψης» λέει ο Σαρκοζί, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως κάθε φορά που υπάρχει ασυνεννοησία της Γερμανίας με τη Γαλλία δημιουργούνται στην Ευρώπη συνθήκες πανικού.
«Της είπα και της ξαναείπα ότι η οικονομική διακυβέρνηση στη ζώνη του ευρώ είναι απαράδεκτη και ότι είναι αναγκαίο να συνεδριάζουν τακτικά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης. Δεν ήθελε» συνεχίζει.
Συν τοις άλλοις, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας καταλογίζει στη γερμανίδα καγκελάριο πολιτικό καιροσκοπισμό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις της ήταν συναρτημένες με τους εκλογικούς κύκλους στη Γερμανία.

Η ΚΡΙΣΗ. Κατά τον Νικολά Σαρκοζί, η οικονομική κρίση δεν ξεκίνησε πάντως το 2009, αλλά το 2007, οπόταν με αφορμή το σήμα κινδύνου που ερχόταν από τη γαλλική τράπεζα ΒΝΡ έστειλε επείγουσα επιστολή στην καγκελάριο. «Οταν έλαβε την επιστολή, μου τηλεφώνησε για να με ρωτήσει ποιο είναι το επείγον ζήτημα» αναφέρει ο Σαρκοζί, τονίζοντας πως ο ίδιος, διαπιστώνοντας την έκταση της τιτλοποίησης χρεών και κινδύνων, δεν είχε καμία αμφιβολία ως προς το τι μέλλει γενέσθαι.
«Μπορούν να μου καταλογίσουν τα μύρια όσα, όχι όμως και ότι δεν προέβλεψα την οικονομική κρίση που ερχόταν» δηλώνει ο Σαρκοζί στη γαλλική εφημερίδα, όπου σαφώς αφήνει να εννοηθεί ότι τη βασική ευθύνη για το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης τη φέρει ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Χένρι Πόλσον, ο οποίος θεωρώντας ότι η Lehman δεν συνιστούσε «συστημικό κίνδυνο» την άφησε να πτωχεύσει, υποστηρίζοντας πως οι ΗΠΑ «δεν σπαταλάνε τα χρήματα των φορολογουμένων για να σώσουν κακούς τραπεζίτες». Αποψη που, όπως αναφέρει, δεν συμμεριζόταν ο τότε πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Τιμ Γκάιτνερ.

ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΙ Ο ΤΡΙΣΕ. Ευθύνες καταλογίζει εξάλλου ο Νικολά Σαρκοζί και στον συμπατριώτη του, τέως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος, όπως σημειώνει, αντελήφθη καθυστερημένα το μέγεθος της οικονομικής κρίσης. «Το 2010 του ζήτησα να αγοράσει η ΕΚΤ κρατικά ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης και αρνήθηκε προβάλλοντας το επιχείρημα ότι κοστίζει ακριβά και δεν θέλουν οι Γερμανοί» αποκαλύπτει ο Σαρκοζί, υπενθυμίζοντας πως την ίδια εποχή είχε ζητήσει την απομάκρυνση του ΔΝΤ από τις υποθέσεις της ευρωζώνης και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου, χωρίς ωστόσο να συναντήσει ευήκοα ώτα.
Τέλος, δηλώνει «σοκαρισμένος» από την «ασυναρτησία» πολλών τραπεζιτών, για τους οποίους αναφέρει ότι ενώ ως επικεφαλής των χρηματοοικονομικών οργανισμών θεωρούσαν εαυτούς ισχυρότερους από τα κράτη, τελικώς στράφηκαν στους κρατικούς κορβανάδες για να σωθεί το τραπεζικό σύστημα και μαζί του η παγκόσμια οικονομία.