Ενα Ημικύκλιο σχεδόν άδειο κατά την έναρξη της συνόδου της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λίγο μετά τις 9 το πρωί, δεν είναι και ασυνήθιστο θέαμα. Οι σύνοδοι της Ολομέλειας διαρκούν τέσσερις ημέρες, οι συζητήσεις συνήθως συνεχίζονται μέχρι τα μεσάνυχτα και όπως εξηγεί το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο, μέσω μακροσκελούς του άρθρου, στους «πολυάριθμους πολίτες που αναρωτιούνται γιατί δεν είναι πάντα παρόντες οι ευρωβουλευτές στο Ημικύκλιο στη διάρκεια των συνόδων της Ολομέλειας στο Στρασβούργο, το να περνούν οι ευρωβουλευτές όλη τους την ημέρα στο Ημικύκλιο δεν θα ήταν συμβατό με τις υπόλοιπες δραστηριότητές τους… τις συνεδριάσεις των πολιτικών ομάδων, τις συνεντεύξεις Τύπου, τις συναντήσεις με επισκέπτες από την περιφέρεια του ευρωβουλευτή κ.ο.κ».

Το χθεσινό πρωινό στο Στρασβούργο, ωστόσο, ήταν αφιερωμένο στην ανασκόπηση της μαλτέζικης προεδρίας της ΕΕ, που ολοκληρώθηκε τέλη Ιουνίου. Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν τόσο ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ όσο και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Το «παρών» έδωσαν όμως κάπου 30 ευρωβουλευτές από τα 751 μέλη του Ευρωκοινοβουλίου. Και ο –γνωστός για τον εκρηκτικό χαρακτήρα του –Γιούνκερ μόνο ασχολίαστο δεν το άφησε.

Κόντρα με Ταγιάνι. «Χαιρετώ όσους μπήκαν στον κόπο να εμφανιστούν εδώ, το γεγονός όμως ότι μόνο καμιά τριανταριά ευρωβουλευτές παρευρίσκονται σε αυτή τη συζήτηση αποτελεί επαρκή απόδειξη ότι το Ευρωκοινοβούλιο δεν είναι σοβαρό και ήθελα να το επισημάνω αυτό σήμερα» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν προτού αποφανθεί, ξανά και ξανά, σε διάφορες εκδοχές, και στα γαλλικά και στα αγγλικά, πως «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι γελοίο, πολύ γελοίο», «είστε γελοίοι», «το Κοινοβούλιο είναι εντελώς γελοίο» κ.ο.κ. Κάποιοι από τους παρόντες χειροκρότησαν διακριτικά. Αλλά ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ο Ιταλός Αντόνιο Ταγιάνι, ενοχλήθηκε: «Κύριε πρόεδρε, σας παρακαλώ να χρησιμοποιείτε διαφορετική φρασεολογία, δεν είμαστε γελοίοι, σας παρακαλώ» διαμήνυσε σε αυστηρό τόνο στον Γιούνκερ, ενώ ο μαλτέζος πρωθυπουργός παρακολουθούσε μάλλον διασκεδασμένος. «Μπορείτε να ασκείτε κριτική στο Κοινοβούλιο, αλλά δεν είναι η Κομισιόν αυτή που ελέγχει το Κοινοβούλιο. Το Κοινοβούλιο είναι αυτό που πρέπει να ελέγχει την Κομισιόν» προσέθεσε ο Ταγιάνι –ο οποίος ανήκει παρεμπιπτόντως στην ίδια πολιτική οικογένεια με τον Γιούνκερ, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. «Υπάρχουν πολύ λίγοι βουλευτές στην Ολομέλεια για να ελέγξουν την Κομισιόν. Είστε γελοίοι» του απάντησε απτόητος ο Γιούνκερ, διαβεβαιώνοντας πως δεν θα παραστεί «ποτέ ξανά σε μια συνεδρίαση αυτού του τύπου» και σημειώνοντας πως «το Ευρωκοινοβούλιο οφείλει να σέβεται ακόμα και τις προεδρίες των μικρότερων χωρών». Αν στη θέση του Μουσκάτ ήταν η Ανγκελα Μέρκελ ή ο Εμανουέλ Μακρόν, το Ευρωκοινοβούλιο θα ήταν «full house», «γεμάτο», ειρωνεύτηκε.

Τσαλακωμένη εικόνα. Το σχετικό βιντεάκι διαδόθηκε γρήγορα, χωρίς να εξυπηρετεί στο ελάχιστο την προσπάθεια τόσο της Κομισιόν όσο και του Ευρωκοινοβουλίου να βελτιώσουν την εικόνα της ΕΕ στα μάτια των πολιτών της. «Ο Γιούνκερ θα μπορούσε να είχε αποφύγει αυτή τη συμπεριφορά» σχολίασε λίγο αργότερα ένας από τους «απόντες», ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής ευρωομάδας Τζιάνι Πιτέλα. «Δεν βρισκόμουν στην Ολομέλεια διότι είχα συνάντηση με έναν ευρωπαίο επίτροπο τη μόνη στιγμή που είχα διαθέσιμη» δικαιολογήθηκε ο Πιτέλα, σημειώνοντας πως ναι μεν οι ευρωβουλευτές οφείλουν να είναι «αντάξιοι» του αξιώματός τους συμμετέχοντας στις Ολομέλειες, «κυρίως όταν υπάρχουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων», αλλά η οργή του Γιούνκερ θα ήταν «πιο χρήσιμη» αν στόχευε και τους ηγέτες των κρατών – μελών όταν συνεδριάζουν χωρίς να παίρνουν αποφάσεις, «μεταξύ άλλων και για καυτά ζητήματα όπως η μετανάστευση».