Το ελληνικό τουριστικό προϊόν παραμένει εξαιρετικά ανταγωνιστικό, παρά την υπερφορολόγηση, αλλά χρειάζεται προστασία, ήταν το μήνυμα που μετέφερε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το νέο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιειρήσεων (ΣΕΤΕ) σε συνάντηση στο μέγαρο Μαξίμου, παρουσία της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά.

Όπως εξήγησε ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος, ο ΦΠΑ είναι 7 με 8 μονάδες υψηλότερος σε σχέση με τον ανταγωνισμό και επιπλέον ο τουριστικός κλάδος αντιμετωπίζει και την απειλή του καινούργιου φόρου διανυκτέρευσης, με επιπλέον επιβάρυνση 5 με 6%. «Με χαμηλότερη ανταγωνιστικότητα θα έχουμε χαμηλότερα έσοδα», επισήμανε ο κ. Ρέτσος.

Πάντως, όπως ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι το 2017 θα είναι καλή χρονιά για τον τουρισμό, καθώς υπάρχει βελτίωση των στοιχείων και η Ελλάδα έχει καταφέρει να γίνει ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς, με καλό προϊόν και καλή τιμολογιακή πολιτική, παρά τους υψηλούς φόρους, ενώ άλλοι ανταγωνιστές, όπως η Τουρκία, έχουν προβλήματα. «Είμαστε ασφαλής προορισμός σε μια ευρύτερα ανασφαλή γεωγραφική περιοχή», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα σπάσει φέτος το φράγμα των 30 εκατ. επισκεπτών. Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Twitter για τη συνάντηση με το προεδρείο του ΣΕΤΕ, σημείωσε: «Ο κλάδος του τουρισμού κινείται σε εξαιρετικά επίπεδα και είναι πιθανό για πρώτη φορά να υπερβεί το ρεκόρ των 30 εκατ. επισκεπτών. Στόχος είναι τώρα να μετατρέψουμε την τουριστική περίοδο σε μακράς διάρκειας, ώστε να εμπλουτισθεί η προστιθέμενη αξία που παράγει ο τουρισμός μας».

Στη διάρκεια της συνάντησης, το νέο προεδρείο του ΣΕΤΕ ανέφερε ότι «αυτή η καλή συγκυρία, πρέπει να είναι η βάση που θα χτιστεί ο τουρισμός για τα επόμενα χρόνια, γιατί σκοπός είναι αυτή η δραστηριότητα και η επιτυχία της να μην είναι ένα πυροτέχνημα, αλλά να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η οικονομία. Μπορεί να γίνει».

Μέσω twitter του ΣΕΤΕ γνωστοποιήθηκε επίσης ότι τέθηκαν θέματα φορολογίας, χωροταξίας, εμπλουτισμού του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

ΔΑΑ επιβατική κίνηση 2017

Την φετινή νέα ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού, επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της επιβατικής κίνησης του πρώτου εξαμήνου του 2017 του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ).

Συνολικά, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, η κίνηση του αεροδρομίου έφτασε τους 9,4 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 8,3%. Η άνοδος αυτή οφείλεται στην επιτυχημένη πορεία της διεθνούς κίνησης με αύξηση 13,2%, ενώ η κίνηση εσωτερικού παρέμεινε στα επίπεδα του 2016 (+0,1%), κυρίως λόγω της θετικής εξέλιξης του Ιουνίου. Οι επιβάτες εσωτερικού και εξωτερικού παρουσίασαν άνοδο της τάξης του 14% και 2%, αντίστοιχα.

Ειδικότερα, τον Ιούνιο, η κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε σε 2,18 εκατ. επιβάτες και είναι η πρώτη φορά που η κίνηση Ιουνίου ξεπέρασε τα 2 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 11,1%. Η αύξηση οφείλεται στην άνοδο τόσο της κίνησης εσωτερικού (+6,8%) όσο και της κίνησης εξωτερικού (+13,5%). Oι επιβάτες εσωτερικού παρουσίασαν άνοδο της τάξης του 26%, ενώ οι επιβάτες εξωτερικού παρουσίασαν αύξηση 2% σε σχέση με το ήδη υψηλό αντίστοιχο επίπεδό τους του 2016.

Πτήσεις 2017

Ο αριθμός των πτήσεων στο ΔΑΑ κατά τη διάρκεια του πρώτου εξάμηνου του έτους πλησίασε τις 87 χιλιάδες (86.682), καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 1,7%. Oι πτήσεις εσωτερικού μειώθηκαν ελάχιστα κατά 1%, ενώ οι διεθνείς πτήσεις παρουσίασαν άνοδο 3,7%.