Συνταγματική κρίθηκε από τον Αρειο Πάγο ηκατάργηση της ρήτρας μονιμότητας που έδινε αυξημένη προστασία από απολύσεις σε εργαζόμενους στα ΚΤΕΛ και άλλους φορείς.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι είναι συνταγματικοί οι περιορισμοί των εργατικών δικαιωμάτων που επιφέρει η μνημονιακή νομοθεσία και συγκεκριμένα το Μνημόνιο 2.
Πρόκειται ουσιαστικά για τη ρήτρα η οποία περιελάμβανε ρυθμίσεις αυξημένης προστασίας για τους εργαζόμενους από καταγγελίες των συμβάσεων τους, που καταργήθηκαν με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου του 2012 κατ΄εφαρμογή του Μνημονίου 2.
Οι ρήτρες αυτές προστάτευαν τους συγκεκριμένους εργαζόμενους και δεν μπορούσαν να ισχύσουν για αυτούς όσα ισχύουν για όλους τους άλλους εργαζόμενους με βάση τις εργατικές διατάξεις για τις απολύσεις (νόμοι 2012/1920 και 3198/1951).
Το σκεπτικό του δικαστηρίου αναφέρει πως ο περιορισμός των εγγυήσεων στις απολύσεις αποσκοπεί, μεταξύ των άλλων, στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
Επισημαίνουν δε πως τα μέτρα αυτά (όπως και η και η μείωση αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα) τονώνουν την ανταγωνιστικότητα γιατί «διαφορετικά στερείται η δυνατότητα εξυγίανσης των επιχειρήσεων μέσω της μείωσης του εργασιακού κόστους».
Στον Αρειο Πάγο ειχαν προσφύγει 5 εργαζόμενοι στο ΚΤΕΛ Χαλκιδικής (οδηγοί και εισπράκτορες) οι οποιοι απολύθηκαν με βάση τις εργατικές διατάξεις για τις απολύσεις (νόμοι 2012/1920 και 3198/1951) και όχι τις διατάξεις του γενικού κανονισμού προσωπικού των ΚΤΕΛ (Προεδρικό Διάταγμα 246/2006) που περιλαμβάνει τις «ρήτρες μονιμότητας» για την προστασία των εργαζομένων.