«Η συνθήκη του Δουβλίνου συνομολογήθηκε υπό τελείως διαφορετικές προϋποθέσεις από αυτές που ισχύουν σήμερα. Πρόκειται για ένα άδικο σύστημα που εναποθέτει όλο το βάρος των μεταναστευτικών κυμάτων στις χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της ΕΕ. Τώρα, θα πρέπει να βοηθήσουν όλες οι χώρες», τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt o ευρωπαίος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, εν όψει της συνάντησης των ευρωπαίων υπουργών Μετανάστευσης στο Ταλίν.

Στη συνέντευξη υπό τον τίτλο “Η κατάσταση είναι απολύτως αφόρητη” και υπότιτλο “Ο Επίτροπος αρμόδιος για το προσφυγικό ασκεί κριτική στα κράτη – μέλη της ΕΕ”, ο κ. Αβραμόπουλος ρωτήθηκε για την έκκληση της Ιταλίας προς την ΕΕ για παρέμβαση στις αυξανόμενες προσφυγικές ροές.

«Η Ιταλία βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση και εμείς θα βοηθήσουμε τη χώρα», τονίζει ο Έλληνας Επίτροπος και προσθέτει: «Σε πολιτικό επίπεδο το πράττουμε ήδη, καθώς επίσης και σε οικονομικό και σε υλικό. Έχουμε ήδη καταφέρει κάποια αποτελέσματα, αλλά θα πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας, προκειμένου να μπορέσουμε να αναστείλουμε αυτό το κύμα αφίξεων. Για παράδειγμα, η συνεργασία μας με την Άγκυρα μας έδωσε την ευκαιρία να κλείσουμε την οδό μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για τους πρόσφυγες. Τώρα, χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη όλων των κρατών – μελών στην ΕΕ προς την Ιταλία».