«Κατά την άποψή μας, και πιθανότατα αυτό είναι ένα συμπέρασμα που μοιραζόμαστε με το ΔΝΤ, αυτό (σ.σ.: η συμφωνία του Eurogroup) δεν είναι αρκετό για να εξαλείψει τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που αποτελεί προϋπόθεση για να ξεκινήσει το QE». Τάδε έφη χθες το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, ο οποίος, αναφερόμενος στη συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα, είπε ότι οι κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης δεν έχουν προσφέρει ακόμη αρκετή σαφήνεια σχετικά με το είδος της ελάφρυνσης του χρέους, που ενδεχομένως να δώσουν για να διαβεβαιώσουν την ΕΚΤ πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Πρόκειται για μια δήλωση η οποία όχι μόνο αποκλείει στο ορατό μέλλον την ένταξη της χώρας στο QE –ενδεχόμενο άλλωστε που είχε ξεγράψει οριστικά με πρόσφατη δήλωσή του και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι -, αλλά αποδομεί ουσιαστικά τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση για τα περί επιτυχίας της για το χρέος στo συγκεκριμένο Eurogroup. Με ρητορική του τύπου «πήραμε αυτό που θέλαμε» και «άνοιξε ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στις αγορές», ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί της κυβέρνησης επιχείρησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις επιτυχίας για μια συμφωνία με την οποία η κυβέρνηση δεν πήρε τίποτα καλύτερο για το χρέος, ενώ υποχρεώθηκε να αποδεχθεί μέτρα που υπερβαίνουν τα 5,5 δισ. ευρώ.

Στο ίδιο συμπέρασμα άλλωστε κατέληξαν και οι ξένοι χρηματοοικονομικοί οίκοι. Με αναφορές του τύπου οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών «πέταξαν το ελληνικό τενεκεδάκι παρακάτω» ή αποφασίστηκαν πλεονάσματα «ζουρλομανδύας» ύψους 2% για τα επόμενα 40 χρόνια που είναι αδύνατον να επιτευχθούν, οι ξένοι οίκοι συμπέραναν ότι το μεγαλύτερο κέρδος της συμφωνίας ήταν ότι η υπογραφή της αποτελούσε προϋπόθεση για τη δόση των 8,5 δισ. ευρώ.