Το φάντασμα του 2015 και του παράλληλου σχεδίου για εθνικό νόμισμα που φέρεται να ετοίμαζε ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, έρχεται για να στοιχειώσει ξανά την κυβέρνηση. Οι αποκαλύψεις του κορεάτη συμβούλου του τότε υπουργού Γκλεν Κιμ, και οι λεπτομέρειες του σχεδίου προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτεσης. Ετσι, η ΝΔ απειλεί με Εξεταστική Επιτροπή και η Δημοκρατική Συμπαράταξη καταθέτει ερώτηση στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, μέλος τότε της διαπραγματευτικής ομάδας. Κι όλα αυτά, ακριβώς δύο χρόνια από την επέτειο ενός δημοψηφίσματος που άφησε ανοιχτές πληγές στην ελληνική κοινωνία.

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ. Αν κάτι προσπαθεί να αναδείξει η αντιπολίτευση είναι η άρνηση της κυβέρνησης να συζητήσει ουσιαστικά το θέμα του Plan B και όσο περισσότερες φορές η κυβερνητική πλειοψηφία απορρίψει τα αιτήματα για Εξεταστική Επιτροπή τόσο περισσότερες θα γίνονται οι κατηγορίες για συγκάλυψη και απόκρυψη στοιχείων που αφορούν την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ επαναφέρει το αίτημά της για Εξεταστική Επιτροπή σχετικά με όσα συνέβησαν το 2015, παρότι πέρυσι το καλοκαίρι η πρότασή της είχε απορριφθεί στην Ολομέλεια της Βουλής με 155 Οχι, 96 Ναι και 20 Παρών. Μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις η αξιωματική αντιπολίτευση εγείρει ξανά ζήτημα Εξεταστικής Επιτροπής, αναφέροντας πως τα νέα δεδομένα «δικαιώνουν απόλυτα τη θέση της ΝΔ ότι είναι απόλυτα επιβεβλημένη η σύστασή της» και ξεκαθαρίζει πως κάτι τέτοιο θα γίνει «όσο και αν δεν το θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ».

ΓΝΩΡΙΖΕ Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ; Παράλληλα, οι βουλευτές της ΔΗΣΥ Γιάννης Κουτσούκος και Θεόδωρος Παπαθεοδώρου κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης, ζητώντας να πληροφορηθεί η Βουλή αν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος γνώριζε ή συμμετείχε σε όσα αποκάλυψε ο Γκλεν και αν ο Σταύρος Κοντονής σκοπεύει να ζητήσει διερεύνηση της υπόθεσης από τις δικαστικές Αρχές. Επιπλέον ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ζήτησε άμεση συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και ενημέρωση από τους Τσακαλώτο και Βαρουφάκη για όσα αναφέρει ο κορεάτης σύμβουλος. Παρότι μόνο η ΔΗΣΥ δεν μπορεί να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες υπογραφές για κάτι τέτοιο, θεωρείται βέβαιη η προσέγγιση βουλευτών άλλων κομμάτων με σκοπό τη συντεταγμένη επίθεση κατά της κυβέρνησης. Επίσης Το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του για το θέμα αναφέρει πως «είναι σαφές ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μαθητευόμενους μάγους αλλά με ανίκανους τυχοδιώκτες. Και οι ευθύνες τους δεν παραγράφονται, θα αναζητηθούν».

H EΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ. Ο Γκλεν Κιμ ο οποίος, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», μίλησε την περασμένη Δευτέρα σε συγκέντρωση του κόμματος του Πέπε Γκρίλο, αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες του Plan B του Βαρουφάκη. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι πράσινο φως για το παράλληλο νόμισμα όχι μόνο είχε δοθεί, αλλά τόσο η νομική όσο και η τεχνική προετοιμασία για την έκδοσή του είχε προχωρήσει πολύ. Το νόμισμα θα είχε μορφή κουπονιού, πάνω του θα αναγραφόταν η αντικειμενική του αξία και αρχικά θα δινόταν μόνο στους δημοσίους υπαλλήλους (ποσό ίσο με το 10% του μισθού τους) για να πληρώσουν χρέη στην Εφορία. Η ομάδα Βαρουφάκη είχε καταφέρει να προσπεράσει και τον νομικό σκόπελο του 1927 που απαγορεύει έκδοση νομίσματος για αποπληρωμή οφειλών, καθώς το σχέδιό της αφορούσε μόνο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η κίνηση του Βαρουφάκη, DIEM25, με δελτίο Τύπου υπερασπίζει τη στάση του πρώην υπουργού Οικονομικών: «Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει επανειλημμένα ζητήσει όχι απλά Εξεταστική Επιτροπή αλλά Ειδικό Δικαστήριο, για να φανεί η αλήθεια που προσπαθούν να κρύψουν κάτω από τη λάσπη και την προπαγάνδα».