Στην τακτική του αντιπερισπασμού –την ίδια για την οποία κατηγορεί εκείνος την αντιπολίτευση –καταφεύγει ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να απεγκλωβιστεί από τον κλοιό της υπόθεσης Καμμένου. Πριν ακόμη κλείσουν 48 ώρες από την πλήρη κάλυψη προς τον υπουργό Αμυνας για τις συνομιλίες του με τον ισοβίτη του «Noor 1», ο Πρωθυπουργός επέστρεψε στο βήμα της Βουλής για να απορρίψει την πρόταση της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και επανέλαβε πως το «έγκλημα» Καμμένου είναι η παρότρυνση ενός μάρτυρα να καταθέσει στη Δικαιοσύνη την αλήθεια.

Ο Τσίπρας άδραξε την ευκαιρία της συζήτησης επί του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντωνίου και προειδοποίησε ότι θα συνεχίσει να «βουτά» στη σκανδαλολογία κατά των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ –προφανώς επιδιώκοντας να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται: «Τη μάχη της κάθαρσης δεν την τελειώσαμε ακόμα», είπε με νόημα, υποβαθμίζοντας την ίδια στιγμή την υπόθεση Καμμένου σε «δευτερεύουσας ή τριτεύουσας σημασίας».

ΑΠΩΘΗΜΕΝΟ… Αν και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «δεν τον απασχολεί ο χορός των σκανδάλων, των εκατομμυρίων και των μιζών», ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η επίθεσή του στο ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, βάζοντας μάλιστα στο κάδρο τον Κώστα Σημίτη, λίγες μόνο μέρες μετά το τέλος που έβαλε η Φώφη Γεννηματά στο πολιτικό φλερτ που επιχείρησε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.

«Επιλογή σας να θέλετε να στήσετε την παράταξή σας στα ίδια πρόσωπα που οδήγησαν στην κατάρρευσή σας, αλλά τουλάχιστον μην το βάζετε στα πόδια», είπε, εγκαλώντας την κυρία Γεννηματά για την απουσία της από τη συζήτηση, ενώ για τον προκάτοχό του τόνισε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μας έβαλε ο Σημίτης στο ευρώ, αλλά είναι αυτός που έβλεπε τα σκάνδαλα να περνούν. Δεν είχε ιδέα για τον Τσοχατζόπουλο, τον Παπαντωνίου, τις μίζες και τις φρεγάτες;».

Η έντονη πίεση που αισθάνεται ο Πρωθυπουργός για την υπόθεση Καμμένου δεν πηγάζει μόνο από το σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης, αλλά και από την αναταραχή στην Κοινοβουλευτική Οομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη της Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι δεν έχει ακόμη εκφραστεί ανοιχτά ενόχληση για τον Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, ωστόσο είναι κοινό μυστικό πως πολλοί βουλευτές –ιδίως της ομάδας των 53 –θεωρούν ότι η κυβερνητική συμμαχία είναι ετερόκλητη. Οι επικείμενες κομματικές συναθροίσεις σε Πολιτική Γραμματεία και Κεντρική Επιτροπή θα είναι κρίσιμες δεδομένου ότι τυχόν νέες αποκαλύψεις θα βαρύνουν περαιτέρω το κλίμα για τον Καμμένο και θα σκεπάσουν την επικοινωνιακή αντεπίθεση που σχεδιάζει ο Πρωθυπουργός με θεσμικές πρωτοβουλίες και εξαγγελίες για την περίφημη «καθημερινότητα».

ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΑ. Πριν από τη χθεσινή παρέμβαση Τσίπρα το κλίμα είχε φορτιστεί από την αποδοκιμασία 29 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Δημήτρη Καμμένου στην ψηφοφορία για την εκλογή του ως αντιπροέδρου της Βουλής. Είκοσι τέσσερις απείχαν και πέντε δήλωσαν «παρών» (σ.σ. οι περισσότεροι είναι μέλη των 53) σε μια έκφραση εμφανούς δυσφορίας.

Κομματικές και κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσαν να αποσυνδέσουν το περιστατικό από τις αποκαλύψεις για τον υπουργό Αμυνας, ωστόσο από μόνη της η συγκεκριμένη αντίδραση καταδεικνύει ότι η κυβερνητική συγκατοίκηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο δύσκολη.

Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής των ΑΝΕΛ είχε εκδιωχθεί από την κυβέρνηση πριν καν ορκιστεί υφυπουργός Μεταφορών το 2015 μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν στην Κουμουνδούρου τα ρατσιστικά και αντισημιτικά του μηνύματα στο Διαδίκτυο. Υπάρχουν δε κάποιοι που ουδέποτε λησμόνησαν πως είχε αποκαλέσει «εγκληματία» τον Τσίπρα. Εστω και προεκλογικά.