Στη Θεσσαλονίκη άνοιξαν τα πανιά χθες και η Νύμφη του Θερμαϊκού θα βρίσκεται στο επίκεντρο του ιστιοπλοϊκού κόσμου μέχρι και το Σάββατο 15/7 όταν θα ολοκληρωθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας της κλάσης 470.

Μάλιστα αυτή η πολύ μεγάλη διοργάνωση, που διαφημίζει τη Θεσσαλονίκη σε όλο τον κόσμο, έχει μεγάλες πιθανότητες να στεφθεί –εκτός από οργανωτική, που είναι δεδομένη με την εμπειρία της χώρας μας σε μεγάλες διοργανώσεις –και με αγωνιστική επιτυχία.

Καθώς σε αυτή τη διοργάνωση συμμετέχουν οι χάλκινοι ολυμπιονίκες μας Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής, που σχεδόν έναν χρόνο μετά τον θρίαμβό τους στο Ρίο διεκδικούν πλέον μετάλλιο και επί εθνικών υδάτων!

«Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνει η χώρα μας Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 470 και είμαστε στην ευχάριστη θέση να βρισκόμαστε σε πολύ καλή κατάσταση και να μπορούμε να συμμετέχουμε. Ιδιαίτερη τιμή για μένα αποτελεί το γεγονός ότι βρίσκομαι στην πόλη μου, τη Θεσσαλονίκη. Εδώ μεγάλωσα, εδώ έχω κάνει ιστιοπλοΐα και αυτή τη στιγμή βρίσκομαι να συναγωνίζομαι με τους καλύτερους αθλητές του κόσμου στην πόλη μου. Δουλέψαμε πολύ με τον Παναγιώτη γι’ αυτόν τον αγώνα, είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση και το σίγουρο είναι ότι θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό» τόνισε ο Παύλος Καγιαλής, ενώ από την πλευρά του ο Τάκης Μάντης δήλωσε ευτυχισμένος που θα «τρέξουν στην καλύτερη πίστα του κόσμου».

Πρόκειται για μια κορυφαία διοργάνωση με περίπου 150 συμμετοχές (ανδρών – γυναικών), όπου ανάμεσά τους εμφανίζονται ολυμπιονίκες, παγκόσμιοι πρωταθλητές και κορυφαία ονόματα της κατηγορίας. Μάλιστα στους άνδρες θα δώσουν το «παρών» τα τρία από τα τέσσερα πληρώματα της πρώτης τετράδας στο Ρίο, αφού εκτός του ελληνικού θα συμμετέχουν και της Αυστραλίας (Μπέλτσερ και Ράιαν) που είχαν πάρει το ασημένιο μετάλλιο και των ΗΠΑ (ΜακΝέι και Χιουτζ) που ήταν στην 4η θέση. Ξεχωρίζει επίσης μια ακόμα ελληνική παρουσία, των Βασίλη Παπουτσόγλου και Ιωάννη Ορφανού του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιά.

Στις γυναίκες ξεχωρίζει το βρετανικό πλήρωμα που πήρε το χρυσό μετάλλιο στο Ρίο (Μάιλς και Μάκινταϊρ) αλλά και η παρουσία των δύο ελληνίδων παγκόσμιων πρωταθλητριών στην κατηγορία Νεανίδων, της Μαρίας Μπόζη και της Ραφαηλίνας Κλωναρίδου του ΝΟΘ.

Από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχουν συνολικά 15 πληρώματα (12 ανδρών και 3 γυναικών) με 30 αθλητές και αθλήτριες.

«Χωρίς τη βοήθεια των τοπικών Αρχών όπως ο Δήμος Καλαμαριάς, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και λιγότερο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν θα ήταν δυνατόν να ξεκινήσει αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ο λόγος που γίνεται είναι ο εθελοντισμός του ΝΟ Θεσσαλονίκης, καθώς είχαμε μηδενική βοήθεια από τη ΓΓΑ» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΝΟΘ Ακης Τσαλίκης, ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης χαρακτήρισε το Αιγαίο «καλύτερο γήπεδο του κόσμου».