Ετσι ξαφνικά…

Να πρόκειται για το δυνατό κομμάτι του Ρέμου που αγγίζει ψυχές ή μήπως για την παλαιότερη τηλεοπτική σειρά; Οι δύο αυτές λέξεις σηματοδοτούν μια δυνατή έκπληξη. Στα όρια της ψυχρολουσίας για να το πούμε στην καθομιλουμένη και να αποδώσουμε πιστά την κατάσταση σοκ που βιώνει αυτός που μένει… μπουκάλα. Ή στα κρύα του λουτρού. Σαν έναν έρωτα που φεύγει ενώ ο κύκλος δεν έχει κλείσει!

Μήπως κάτι αντίστοιχο δεν νιώθουν οι προδομένες ομάδες όταν διαπιστώνουν ότι ένα σημαίνον στέλεχος, ένας ποδοσφαιριστής (ή ενίοτε και μπασκετμπολίστας) τις αφήνει εντελώς ξαφνικά ενόσω έχει αρχίσει ο προγραμματισμός ή δίχως να μπορούν να κάνουν το παραμικρό και μοιάζουν αιχμάλωτες των εξελίξεων; Συνήθως συμβαίνει για τα πολλά χρήματα που ρίχνουν ομάδες της Ασίας ή της Ανατολής, ενώ δεν μπορούν να αποκλειστούν οι περιπτώσεις που κάποιοι φεύγουν αδυνατώντας να αρνηθούν μια γερή πρόκληση, ένα σημαντικό πρότζεκτ.

Οσα συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες στον Παναθηναϊκό με την αποχώρηση του Μάρκους Μπεργκ είναι εξόχως διδακτικά: συναίσθημα πλέον δύσκολα βρίσκεις στον επαγγελματικό αθλητισμό, καθόσον κυριαρχεί το χρήμα, οι συνεχείς συναλλαγές και το κλείσιμο του ματιού για ένα δελεαστικό συμβόλαιο και ασφαλώς τον κύριο λόγο στις μεταγραφές έχει η επιθυμία εκάστου ποδοσφαιριστή: αν θέλει πάση θυσία να φύγει δεν τον κρατά κανείς! Τα περί καρφώματος του δελτίου στον τοίχο είναι ωραία για να γελάς ή για να χαϊδεύεις τα αφτιά των αγανακτισμένων και συνάμα φανατισμένων οπαδών.

Θέλετε να δούμε κάποια τρανταχτά παραδείγματα; Γιατί ναι μεν ο Μπεργκ ήταν η κορυφή του παγόβουνου, με δεδομένο ότι όλος ο Παναθηναϊκός του Ουζουνίδη είχε στηριχθεί πάνω του ενόψει της νέας σεζόν, ωστόσο ουδείς μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν είχαμε ξαναδεί αυτό το έργο. Αλίμονο… Με άλλους όμως πρωταγωνιστές, ακόμη και την περίοδο που στις ελληνικές ΠΑΕ έρεε άφθονο το χρήμα. Απλά, κάποιες ομάδες είχαν πάντα περισσότερα ευρώ να διαθέσουν, όπως συνέβη τώρα με τους Αραβες της Αλ Αΐν.

Η ΒΟΜΒΑ ΡΙΒΑΛΝΤΟ. Αύγουστος 2008. Για να είμαστε ακριβείς, 25 Αυγούστου, δηλαδή ελάχιστες ημέρες πριν από την έναρξη της περιόδου. Η ΑΕΚ έχει χάσει την προηγούμενη σεζόν τον τίτλο με τη γνωστή υπόθεση Βάλνερ, η απογοήτευση είναι διάχυτη, ωστόσο τα αστέρια της δείχνουν αποφασισμένα να το ξαναπαλέψουν. Μέχρι που ο μεγάλος Ριβάλντο ρίχνει τη βόμβα. Αν και το 2007 είχε υπογράψει διετές συμβόλαιο, λέει ότι «έχω συμφέρουσα πρόταση από την Ασία, ζητώ συγγνώμη αλλά θα φύγω, κάθε άλλος στη θέση μου θα έκανε το ίδιο». Σοκ για την ΑΕΚ. Ο Ρίμπο, στα 36 του χρόνια και με 12 γκολ σε 35 συμμετοχές με την ΑΕΚ, έπειθε ότι βαστούσαν τα κότσια του. Ωστόσο, μολονότι ήταν εκατομμυριούχος, προτίμησε να πάει στο Ουζμπεκιστάν! Ναι, σε κάποια Μπουνοτγκόρ, ομάδα που δεν γνώριζε κανείς στον χάρτη. Ηταν πολλά τα χρήματα… Πίεσε, ήταν ανένδοτος, δεν σήκωνε κουβέντα, οπότε μέσα σε λιγότερο από τρία 24ωρα η μετακίνηση έκλεισε. Το κεφάλαιο Ελλάδα έκλεισε με άδοξο τρόπο για τον πάλαι ποτέ μάγο από τη Βραζιλία.