Αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ζήτησε την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αν η χώρα προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση που προβλέπει την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Νωρίτερα, η Αγκυρα είχε διαμηνύσει, διά του τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Θεμάτων Ομέρ Τσελίκ, ότι θα απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση να ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, υπέρ μιας στενότερης συνεργασίας σε άλλους τομείς.

Ο Τσελίκ, ο οποίος έκανε αυτές τις δηλώσεις στους δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψης του ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, τόνισε ότι είναι λάθος οι ευρωβουλευτές να ζητούν την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν τις επανειλημμένες δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περί επαναφοράς της θανατικής ποινής, και εκφράζουν την ανησυχία τους για την απομάκρυνση της Άγκυρας από το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Σε κάθε περίπτωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει ιδιαίτερη επιρροή στο θέμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν ήδη αγνοήσει τις εκκλήσεις του να αναστείλουν επισήμως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν περιέλθει σε τέλμα.