Εάν χρειαστεί, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρησιμοποιήσουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις, έστω και αν δεν είναι η πρώτη τους επιλογή, τόνισε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νικ Χέιλι στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο συνεκλήθη με θέμα την τελευταία εκτόξευση βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου από την Πιονγιάνγκ.

Η αμερικανίδα αξιωματούχος τόνισε ότι θα προτείνει εντός των επομένων ημερών την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας. Και προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον είναι προετοιμασμένη να διακόψει τις εμπορικές της σχέσεις με χώρες που διατηρούν συναλλαγές µε τη Βόρεια Κορέα.

Λίγες ώρες αφότου μίλησε, ΗΠΑ και Νότια Κορέα εκτόξευσαν πυραύλους στη Θάλασσα της Ιαπωνίας ως μέρος στρατιωτικών ασκήσεων.

Η Πιογιάνγκ από την πλευρά της απάντησε ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί έως ότι οι ΗΠΑ σταματήσουν την «εχθρική πολιτική» τους απέναντι στη Βόρεια Κορέα.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βλαντίμιρ Σαφρόνκοφ δήλωσε ότι η στρατιωτική δράση ενάντια στην Βόρεια Κορέα θα πρέπει να αποκλειστεί και ζήτησε να σταματήσει η ανάπτυξη του αμερικανικού συστήματος πυραυλικής άμυνας στη Νότια Κορέα.

Παράλληλα σημείωσε ότι οι προσπάθειες οικονομικού πνιγμού της Βόρειας Κορέας είναι «απαράδεκτες» και πως η επιβολή κυρώσεων δεν θα λύσουν το θέμα.

Η εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Βόρεια Κορέα αποτελεί μια «κατάφορη παραβίαση» των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ Λιου Τζιεγί, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την ενέργεια της Πιονγιάνγκ.

Την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα καταδίκασε έντονα νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, κάνοντας λόγο για μια «επικίνδυνη κλιμάκωση».

«Αυτή η ενέργεια αποτελεί μια νέα ιταμή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και συνιστά μια επικίνδυνη κλιμάκωση», ανέφερε ο κ. Γκουτέρες σε ανακοίνωσή του.