Δεύτερο ταξίδι Τραμπ στην Ευρώπη, δεύτερη απόπειρα να συμβιβάσει τις διαφορές του με τους ευρωπαίους ηγέτες, καθώς ο αμερικανός πρόεδρος έφθασε από χθες στη Γηραιά Ηπειρο για να πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του G20 στο Αμβούργο, στο τέλος της εβδομάδας. Πρώτος του σταθμός η Πολωνία, ίσως η πιο φιλοαμερικανική χώρα της Ευρώπης, όπου έφθασε χθες βράδυ.

Σε αντίθεση με τις διαδηλώσεις με τις οποίες υποδέχθηκαν τον Τραμπ όλες οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η συντηρητικότατη κυβέρνηση της Βαρσοβίας υποσχέθηκε θαυμασμό και μεγαλειώδη υποδοχή καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν σε «ένα μεγάλο πατριωτικό πικνίκ» για την άφιξη του αμερικανού προέδρου. Στην ομιλία του Τραμπ στη Βαρσοβία είναι καλεσμένοι ηγέτες και άλλων χωρών που βρίσκονται κοντά στη Ρωσία και εκεί ο αμερικανός πρόεδρος «θα αναπτύξει το όραμά του όχι μόνο για τις μελλοντικές σχέσεις της Αμερικής με την Ευρώπη, αλλά και για το μέλλον του ΝΑΤΟ» διευκρίνισε ο σύμβουλός του για θέματα εθνικής ασφάλειας ΜακΜάστερ.

Ηταν όμως μόλις πριν από έξι εβδομάδες όταν ο Τραμπ κατά τη συνάντησή του με ηγέτες χωρών-μελών του ΝΑΤΟ τούς «μάλωσε» επειδή δεν συμβάλλουν επαρκώς στον προϋπολογισμό της Συμμαχίας, κατήγγειλε τη Γερμανία για τις εμπορικές πρακτικές που ακολουθεί και λίγο αφότου επέστρεψε στις ΗΠΑ απέσυρε τη χώρα από τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή.

Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, που θα φιλοξενήσει τους ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, έχει δείξει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε θέματα εμπορίου και κλίματος. Ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, λίγο πριν αναχωρήσει για την Ευρώπη, ο Τραμπ επανήλθε προκλητικά στο θέμα του εμπορίου με tweet: «Οι ΗΠΑ έκαναν μερικές από τις χειρότερες εμπορικές συμφωνίες στην Ιστορία τους. Γιατί θα πρέπει να διατηρήσουμε τις συμφωνίες αυτές με χώρες που δεν μας βοηθούν;».

Λίγο πριν υποδεχθεί τους ηγέτες στο Αμβούργο και λίγες ημέρες αφότου αφαιρέθηκε η λέξη «φιλική χώρα» όσον αφορά τις ΗΠΑ, στο μανιφέστο των Χριστιανοδημοκρατών, η Μέρκελ καταδίκασε την προσέγγιση του Τραμπ στην εξωτερική πολιτική, επικρίνοντας την κυβέρνησή του ότι υιοθετεί μια άποψη για «νικητές και χαμένους» για τον κόσμο και δεν εστιάζει στη συνεργασία. «Η Γερμανία θέλει να επωφελούνται όλοι από την οικονομική πρόοδο, όχι μόνο λίγοι» ανέφερε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Die Zeit». Πρόσθεσε ότι ως πρόεδρος του G20 θα εργαστεί για συμφωνία και «δεν θα συμβάλω σε μια κατάσταση όπου θα επικρατήσει η έλλειψη επικοινωνίας. Ομως δεν θα κρύψουμε τις διαφωνίες μας».

Στο Αμβούργο πάντως, στη Σύνοδο που θα γίνει Παρασκευή και Σάββατο, θα πραγματοποιηθούν πολλές «δύσκολες» διμερείς συναντήσεις για φλέγοντα θέματα. Ο Τραμπ θα συναντηθεί με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, όμως ο αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη φροντίσει να παγώσει το κλίμα, καταγγέλλοντας το Πεκίνο για το ότι δεν περιορίζει τις εμπορικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα. «Και μας είπαν οι Κινέζοι ότι συνεργάζονται μαζί μας» ανέφερε σε άλλο ένα tweet.

Στο Αμβούργο θα πραγματοποιηθεί όμως και η πρώτη επίσημη συνάντηση του Τραμπ με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Μια άλλη συνάντηση, ωστόσο, θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Εκείνη της Μέρκελ με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, σχολιάζοντας το γεγονός πως η γερμανική κυβέρνηση δεν του επέτρεψε να μιλήσει στους Τούρκους του Αμβούργου, είπε πως «η Γερμανία αυτοκτονεί με την απόφασή της αυτή».

Δρακόντεια μέτρα στο Αμβούργο

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται στο Αμβούργο ενόψει της Συνόδου το G20. Πολλά άρματα που εκτοξεύουν νερό έχουν μεταφερθεί στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας, για να διαλύσουν τις ογκώδεις διαδηλώσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες. Χιλιάδες άτομα αναμένονται στην πόλη από το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και πολλά του αναρχικού χώρου από Σκανδιναβία, Ελβετία και Ιταλία, σύμφωνα

με εκπρόσωπο της αστυνομίας.