Από σαράντα κύματα θα πρέπει να περάσει τους επόμενους μήνες, ώς και το τέλος Οκτωβρίου, το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου ο ESM να εκταμιεύσει το πόσο των 1,6 δισ. ευρώ που προορίζεται για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, από τη συνολική δόση των 8,5 δισ. ευρώ που ενέκρινε το Eurogroup. Πρόκειται για δύο υποδόσεις των 800 εκατ. ευρώ η καθεμία, η πρώτη εκ των οποίων αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από τον ESM μαζί με το ποσό των 6,9 δισ. ευρώ που θα διατεθεί για την εξόφληση δημόσιου χρέους που λήγει τον Ιούλιο. Η έγκριση της δεύτερης υποδόσης τοποθετείται από τον Σεπτέμβριο και μετά.
ΟΙ ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ. Ο ESM με αφορμή τη σημερινή τηλεδιάσκεψη δημοσιοποίησε κείμενο στο οποίο προβλέπονται ιδιαίτερα αυστηροί όροι και διαδικασίες για την εκταμίευση των ποσών που προορίζονται για την εξόφληση των οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες, οι οποίες ξεπερνούν σήμερα τα 5 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, ο ΕΣΜ ξεκαθαρίζει ότι η πρώτη υποδόση των 800 εκατ. ευρώ θα κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό, ο οποίος προορίζεται μόνο για την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Η εκταμίευση του ποσού αυτού θα γίνει υπό την προϋπόθεση ότι το Δημόσιο θα έχει διαθέσει για εξόφληση ιδιωτών τουλάχιστον το 80% των κεφαλαίων που είχε πάρει για τον σκοπό αυτόν μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το 2016. Η δεύτερη υποδόση των 800 εκατ. ευρώ από τον Σεπτέμβριο και μετά θα καταβληθεί επίσης τμηματικά και ανάλογα με τον βαθμό εκταμιεύσεων ίδιων πόρων του ελληνικού Δημοσίου. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι θα πρέπει να διατίθεται 1 ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο για να εκταμιεύονται 2 ευρώ της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, προβλέπεται ρητά ότι αν το ελληνικό Δημόσιο δεν καταφέρει ώς και την 31η Οκτωβρίου να εισπράξει τα ποσά των δόσεων για την εξόφληση οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα, τότε τα όποια υπόλοιπα υπάρχουν στον συγκεκριμένο λογαριασμό θα χαθούν.
ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ. Για τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ESM, χθες αρμόδιος ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφραζε τη βεβαιότητά του ότι θα εγκριθεί η «πολυπόθητη» εκταμίευση της δόσης. «Είμαι σίγουρος», είπε χαρακτηριστικά ο ευρωπαίος αξιωματούχος κατά την καθιερωμένη ενημέρωση πριν από τις συνεδριάσεις του ESM, ότι τα θέματα των προαπαιτουμένων που ήταν έως τώρα ανοικτά θα θεωρηθούν κλειστά. Πρόκειται μεταξύ άλλων για τα προαπαιτούμενα που αφορούν τη νομική γνωμοδότηση που ζητά το ΔΝΤ για τη συνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις που έχουν ψηφισθεί για να γίνουν το 2019, για το οριστικό κλείσιμο της δικαστικής παραπομπής των τριών τεχνοκρατών του ΤΑΙΠΕΔ για παλαιότερη υπόθεση πώλησης ακινήτων, για την κάλυψη από το ελληνικό Δημόσιο των δικαστικών εξόδων στην υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, όπως και για τις αποφάσεις που αφορούν τη λειτουργία του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τα χρέη των επιχειρήσεων καθώς και για ρύθμιση που αφορά το άνοιγμα του επαγγέλματος του μηχανικού. Τη βεβαιότητά του για την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης σήμερα από τον ESM είχε εκφράσει άλλωστε προχθές και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Εκτιμάται ότι μετά την έγκριση της δόσης θα απαιτηθούν λίγες μόνο ημέρες για να αποσταλεί το ποσό στα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου.
Παράλληλα με την έγκριση της δόσης, στην κυβέρνηση προετοιμάζουν την επιστολή προθέσεων που θα αποσταλεί προς το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα, η επιστολή αναμένεται να αποσταλεί εντός των επόμενων ημερών.
ΧΑΜΗΛΩΝΕΙ ΤΟΝ ΠΗΧΗ ΤΟ ΙΟΒΕ. Ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1,5% προβλέπει για το 2017 και το ΙΟΒΕ που με τη δημοσιοποίηση των χθεσινών εκτιμήσεών του προστίθεται στους οργανισμούς ερευνών και τους χρηματοοικονομικούς οίκους οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Το ΙΟΒΕ, αναφερόμενο στη συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα και ειδικότερα για το θέμα της διευθέτησης του χρέους, λέει ότι μεταθέτει σημαντικές αποφάσεις στο μέλλον και δεν μειώνει δραστικά τις σχετικές αβεβαιότητες, στον βαθμό τουλάχιστον που δεν υπάρχει στο εσωτερικό της χώρας πλήρης και μη αναστρέψιμη στροφή της οικονομικής πολιτικής προς τις απαραίτητες για την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις. Το ΙΟΒΕ εμφανίζεται επιφυλακτικό ως προς τα οφέλη που θα έχει μια βιαστική έξοδος της χώρας στις αγορές.