Η συνάντηση κράτησε περίπου μιάμιση ώρα και ολοκληρώθηκε με χαμόγελα. Σχεδόν μία εβδομάδα μετά το προγραμματικό Συνέδριο, η οργανωτική επιτροπή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, παρουσία των αρχηγών των συνιστωσών (εκτός του Γιώργου Παπανδρέου που εκπροσωπήθηκε από συνεργάτες), συνεχάρησαν ο ένας τον άλλο για την επιτυχή διεξαγωγή του Συνεδρίου εν μέσω καύσωνα. Τόσο η διευρυμένη συμμετοχή όσο και η αποδοχή του συνθήματος της «Νέας Αλλαγής» ενισχύουν την αισιοδοξία των στελεχών για τη συνέχεια και την οργανωτική μετεξέλιξη του εγχειρήματος. Το κλίμα αισιοδοξίας αποτυπώνεται και στην πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB, που φέρνει τη ΔΗΣΥ τρίτο κόμμα και σε ανοδική τροχιά.

Το ανεπίσημο ύφος της συνάντησης δεν άφηνε περιθώριο να ξεδιπλωθούν οι διάφορες ατζέντες και έτσι η συζήτηση ήταν κατά κύριο λόγο απολογιστική –εξού και διάφορες μπηχτές του ενός για τον άλλο, όπως αυτή που αφορούσε τους γνωστούς κλακαδόρους, έμοιαζαν περισσότερο με παράπονα μικρής σημασίας. Από τη Χαριλάου Τρικούπη, άλλωστε, κάνουν λόγο για «νίκη της πολιτικής απέναντι στον τακτικισμό» και μια νέα αρχή, η οποία μοιάζει έως τώρα να συσπειρώνει τη βάση. Οταν στην αίθουσα μπήκε η Φώφη Γεννηματά, η συζήτηση επεκτάθηκε και στην ανάπτυξη της στρατηγικής από εδώ και πέρα, χωρίς όμως να συζητηθούν λεπτομέρειες. Σύμφωνα με παρισταμένους στη συζήτηση, η Γεννηματά ζήτησε ευχέρεια χρόνου για να μπορέσει να αναλάβει πρωτοβουλίες, με βάση την πρόταση που έκανε στο Συνέδριο για σύσταση Επιτροπής Δεοντολογίας υπό τον συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο, αλλά και τη σύσταση του 50αμελές οργάνου της ΔΗΣΥ, η οποία αναμένεται να έχει κλείσει μέχρι το τέλος του μήνα. Στο όργανο αυτό θα συμμετέχουν αναλογικά 20 μέλη από το ΠΑΣΟΚ, 10 από ΔΗΜΑΡ και ΚΙΔΗΣΟ και 5 από Κινήσεις Πολιτών και ΕΔΕΜ.

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως η συνάντηση της Γεννηματά με τον Αλιβιζάτο θα πραγματοποιηθεί σήμερα –και ενδέχεται να δρομολογήσει εξελίξεις και για τη Σεβαστουπόλεως. Η σχέση άλλωστε του καθηγητή με τον Σταύρο Θεοδωράκη είναι ιδιαίτερη από χρόνια, ενώ πέρασε και στο πεδίο της πολιτικής όταν ο Αλιβιζάτος αποδέχθηκε την πρόταση του Ποταμιού για την Προεδρία της Δημοκρατίας το 2015 και στη συνέχεια εντάχθηκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος. Πληροφορίες από πολλές πλευρές κάνουν λόγο για συνεχείς ζυμώσεις στους δύο χώρους. Ο Θεοδωράκης ωστόσο εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος στη χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του (Αnt1), αναφέροντας πως «θα συνεργαστούμε με αυτούς που έχουν τις ίδιες ιδέες με εμάς» και προσθέτοντας ότι στον σωστό χρόνο τα όργανα θα πάρουν τις αποφάσεις τους. Παρά τις φήμες για «κοινή αντιπρόταση» Ποταμιού και Ωρας Αποφάσεων στη Γεννηματά, κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή δεν επιβεβαιώνεται καθώς η Ωρα Αποφάσεων εμφανίζεται ακόμα πιο επιφυλακτική απέναντι στο εγχείρημα της ΔΗΣΥ. Το μόνο βέβαιο αυτή τη στιγμή είναι πως Το Ποτάμι θα απαντήσει στην πρόσκληση Γεννηματά –ο τρόπος και το ύφος της απάντησης θα περάσει πρώτα από συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία συνεδριάζει σήμερα.

ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΜΕ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ. Οι συναντήσεις της επικεφαλής της ΔΗΣΥ δεν σταματούν εδώ. Επειτα από επικοινωνία των συνεργατών τους η Φώφη Γεννηματά θα δει σήμερα και τον Νίκο Ανδρουλάκη, από τον οποίο αναμένεται να ζητήσει «να βάλει πλάτη» στην ενότητα του κόμματος –σε κάθε περίπτωση, βέβαια, από το ηγετικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ τονίζουν πως «δεν κάνουν παζάρια». Η Γεννηματά αποφάσισε να αλλάξει το κλίμα ανάμεσά τους («δεν γίνεται τέσσερις μήνες να μαλώνουμε» έλεγαν χαρακτηριστικά από τη Χαριλάου Τρικούπη) τηλεφωνώντας στον Ανδρουλάκη το περασμένο Σάββατο, αμέσως μετά την ομιλία του στο Συνέδριο.