Τρόπο διαφυγής από τη δίνη Καμμένου αναζητεί απεγνωσμένα ο Αλέξης Τσίπρας, επιχειρώντας να συστρατεύσει στον αγώνα και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν αμήχανα και επιφυλακτικά την υπόθεση.
Αν και αποφεύγουν τις δημόσιες τοποθετήσεις και συντάσσονται με την επίσημη γραμμή που κάνει λόγο για «πόλεμο λάσπης από τη ΝΔ και αντιπερισπασμό από τα σκάνδαλα Novartis, Ντυνάν, ΚΕΕΛΠΝΟ» ή υποθέσεις ακόμη και της εποχής Σημίτη, οι περισσότεροι κυβερνητικοί βουλευτές δεν μοιάζουν διατεθειμένοι να υπερασπιστούν για το παραμικρό πλέον τον Πάνο Καμμένο. Αλλωστε, ο προβληματισμός για το ετερόκλητο της κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι μια… παλιά ιστορία.
Βασικό πρόβλημα για την κυβέρνηση, όμως, είναι ότι στο εξής αντιμετωπίζει ενιαίο μέτωπο από την αντιπολίτευση, ενώ στο κάδρο των ευθυνών μπαίνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος ώς τώρα ήταν στο απυρόβλητο. Και τούτο προκύπτει βασικά από τη δική του επιμονή να καλύπτει απόλυτα και με εμφατικό τρόπο τον συγκυβερνήτη του.
Σε ό,τι αφορά δε το «γαλάζιο» αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, εφόσον στηριχθεί από σύσσωμη την αντιπολίτευση, κλειδί για τις εξελίξεις θα είναι η στάση που θα επιλέξει ο ίδιος ο Καμμένος. Εάν δηλαδή αποφασίσει να σηκώσει το γάντι, αισθανόμενος ασφαλής από την κάλυψη Τσίπρα, οι ψήφοι των βουλευτών των ΑΝΕΛ αρκούν για να προχωρήσει η Εξεταστική, ανεξάρτητα από τη στάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. Την ίδια στιγμή, στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι εμφανής ο εκνευρισμός κατά της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, καθώς οι επιθέσεις από κυβερνητικά στελέχη –και όχι μόνο τον Παύλο Πολάκη –είναι επαναλαμβανόμενες. Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για «προσπάθεια εκφοβισμού», αλλά στο βάθος ξεπροβάλλει η εξίσου δυσάρεστη για την κυβέρνηση υπόθεση Βαρουφάκη και του «συστήματος παράλληλων πληρωμών». Η ΝΔ, άλλωστε, ήδη έχει δηλώσει πως θα ζητήσει Εξεταστική Επιτροπή και γι’ αυτήν, ενώ την πρόταση θα στηρίξει, έστω και με διαφοροποίηση στο αίτημα χρονικής διερεύνησης, η Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Μιλώντας στον Σκάι, ο Νίκος Φίλης επανέλαβε την πρότασή του να αποδεχθεί η κυβέρνηση την πρόταση της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Καμμένου. Αρκεί, όπως πρόσθεσε, να μην αποτελέσει αφορμή για πολιτικές αντιδικίες και αποπροσανατολισμό της Δικαιοσύνης από τη διερεύνηση της υπόθεσης, η οποία, κατά τον ίδιο, είναι αυτή που τελικώς θα κρίνει αν η υπόθεση θα φτάσει ή όχι στη Βουλή. Μολονότι έχει αρκετές φορές εκφραστεί αρνητικά για τον υπουργό Αμυνας και την κυβερνητική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο πρώην υπουργός σημείωσε, πάντως, ότι ο Καμμένος ενήργησε εντός του πλαισίου της δεοντολογίας στην υπόθεση Γιαννουσάκη – «Noor 1».
Την άποψη Φίλη φαίνεται πως συμμερίζονται οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο τηρούν σιγήν ιχθύος. Και όπως διαβεβαιώνουν στελέχη που βρίσκονται ψηλά στην κομματική ιεραρχία, δεν έχουν εκφράσει σ’ αυτή δυσφορία για τους χειρισμούς του υπουργού Αμυνας στην εν λόγω υπόθεση. Πολλοί, ωστόσο, μοιράζονται την ίδια σκέψη με τον Φίλη για το ετερόκλητο της συνεργασίας των δύο πλευρών, έκφραση της οποίας ήταν και οι 29 διαφοροποιήσεις στην ψηφοφορία για τον Δημήτρη Καμμένο και την εκλογή του ως αντιπροέδρου της Βουλής –αποσυνδέοντας, ωστόσο, το περιστατικό από την υπόθεση του υπουργού Αμυνας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ. Προκειμένου να προλάβει τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις και για να κινητοποιήσει τους βουλευτές του, ο Τσίπρας αναμένεται εντός της εβδομάδας να συγκαλέσει την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και αμέσως μετά –πιθανόν και εντός του προσεχούς Σαββατοκύριακου –την Κεντρική Επιτροπή. Οι δύο συνεδριάσεις θα αποτελέσουν «βαλβίδα εκτόνωσης» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα δώσουν στον Πρωθυπουργό την ευκαιρία να περιγράψει τα επόμενα βήματα σε κόμμα και κυβέρνηση.
Πρώτος σταθμός είναι η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης, όπου ο Τσίπρας θα κληθεί να παρουσιάσει το πλάνο που θα οδηγήσει στον μεγάλο –κατά τον ίδιο –στόχο της εξόδου από τα Μνημόνια και την επιτροπεία με το τέλος του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018. Ανοιχτές παραμένουν και οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, γεγονός που κρατά σε αναμμένα κάρβουνα αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάσα για την κυβέρνηση θα αποτελέσει, εξάλλου, το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις πλέον μπαίνουν σε περίοδο θερινής ραστώνης, καθώς οι έρευνες που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες και οι μετρήσεις για λογαριασμό του Μαξίμου προκαλούν εύλογη ανησυχία. Οχι τόσο για τη διαφορά με τη ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, αλλά κυρίως για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Τη χαμηλή, δηλαδή, συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, την απογοήτευση από το έργο της κυβέρνησης και τις προοπτικές της και κυρίως την προσωπική φθορά του Τσίπρα.
Μετά τη μικρή περιπέτεια της υγείας του και την επέμβαση για αφαίρεση κήλης στην οποία υπεβλήθη την Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός επιστρέφει σε πλήρη καθήκοντα με απαρχή το Κυπριακό. Σήμερα, την ώρα που θα συνεδριάζει υπό την προεδρία του Νίκου Κοτζιά το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ο Τσίπρας θα υποδέχεται στο Μαξίμου τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού, ενώ το πρωί της Τρίτης θα ενημερώσει ο ίδιος την Ολομέλεια της Βουλής.
Η οικονομία επιστρέφει στο προσκήνιο από την Τετάρτη, με τον Πρωθυπουργό να μεταβαίνει στη Δυτική Μακεδονία για το πρώτο από τα 13 περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια. Την ίδια στιγμή, έντονος προβληματισμός υπάρχει στο Μαξίμου για τον χρόνο μιας ενδεχόμενης δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές. Μολονότι η προοπτική διαψεύδεται επισήμως, είναι γεγονός ότι επικρατεί πυρετός συσκέψεων και διαβουλεύσεων τις τελευταίες μέρες, με το βλέμμα στραμμένο στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, οι οποίες σημειώνουν ραγδαία αποκλιμάκωση και έχουν επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα.