Σάλος έχει προκληθεί από την κίνηση της Ιβάνκα Τραμπ να πάρει τη θέση του πατέρα της, εν μέσω διεθνών ηγετών, στη Σύνοδο του G20 στο Αμβούργο. «Προσπαθώ να μείνω εκτός πολιτικής» είχε δηλώσει πρόσφατα σε συνέντευξή της. Ομως η κόρη του προέδρου των ΗΠΑ εθεάθη να κάθεται στο επίσημο τραπέζι εκδήλωσης του G20, μαζί με τους προέδρους της Κίνας, της Ρωσίας και της Τουρκίας, την καγκελάριο της Γερμανίας και τη βρετανίδα πρωθυπουργό.

Η επιχειρηματίας και πρώην μοντέλο πήρε για λίγο τη θέση του πατέρα της, προκαλώντας κύμα επικρίσεων για νεποτισμό και μεγάλες δόσεις σαρκασμού για τα ανύπαρκτα διπλωματικά της προσόντα. Η 35χρονη Ιβάνκα, που έχει οριστεί σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ –αμισθί -, κάθησε στο ίδιο τραπέζι με τον Σι Τζινπίνγκ, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Ανγκελα Μέρκελ και την Τερίζα Μέι. Αξιωματούχος είπε πως είχε πάρει τη θέση του πατέρα της τουλάχιστον άλλες δύο φορές στη διάρκεια των συναντήσεων του Σαββάτου, αλλά δεν είχε λάβει τον λόγο.

Εκπρόσωπος της Πρώτης Κόρης είπε στο πρακτορείο Μπλούμπεργκ ότι καθόταν στο πίσω μέρος της αίθουσας όπου γινόταν συνεδρίαση για το Μεταναστευτικό και την υγεία στην Αφρική και όταν ο πατέρας της βγήκε για λίγο από την αίθουσα, εκείνη κάθησε στη θέση του, στο κεντρικό τραπέζι. Μια Ρωσίδα που συμμετείχε στην αντιπροσωπεία της χώρας της τράβηξε τη φωτογραφία, την οποία ανέβασε στο twitter, δημοσιοποιώντας το θέμα, αλλά αργότερα την απέσυρε. Λίγο νωρίτερα, η Ιβάνκα Τραμπ μαζί με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμγιόνγκ Κιμ είχαν ανακοινώσει τη δημιουργία της Πρωτοβουλίας Χρηματοδότησης Γυναικών Επιχειρηματιών, με σκοπό να χορηγούν δάνεια σε γυναίκες προκειμένου να ξεκινούν επιχειρήσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες. Στην πρωτοβουλία αυτή, οι ΗΠΑ θα συμμετέχουν με 50 εκατομμύρια δολάρια.

Ομως η παρουσία της Ιβάνκα Τραμπ σε τόσο περίοπτη θέση, ανάμεσα σε διεθνείς ηγέτες, αναζωπύρωσε άλλη μία φορά τα ερωτήματα για τον ρόλο που παίζουν τα μέλη της οικογένειας του νεοϋορκέζου μεγιστάνα στην αμερικανική κυβέρνηση.

«Δεν βγάζει νόημα» σχολίαζε λίγο αργότερα στην αμερικανική τηλεόραση η Μαξίν Ουότερς, βουλευτής των Δημοκρατικών από την Καλιφόρνια. «Εχεις τον πρόεδρο των ΗΠΑ στο G20, που μας εκπροσωπεί ως ηγέτης του ελεύθερου κόσμου, και εκείνος παίζει παιχνίδια και δίνει στην κόρη του την ευκαιρία να παραβρεθεί σε επίσημη συνάντηση, χωρίς να έχει ιδέα. Είναι απαράδεκτο. Τι προσόντα και εμπειρία έχει η Ιβάνκα Τραμπ ώστε να καθήσει με όλους αυτούς; Πόσο μεγάλη διαφθορά βλέπουμε στην κυβέρνησή μας…». Ο βουλευτής των Δημοκρατικών Τεντ Λιέ, που είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, ανέφερε ότι βάσει αυτής της κίνησης ο Τραμπ θα ζητήσει την επόμενη φορά από τον πρόεδρο της Βουλής Πολ Ράιαν «εάν μπορεί ο γιος μου να με αντικαταστήσει στη συνεδρίαση της Επιτροπής». Τα πράγματα περιπλέχθηκαν ακόμα περισσότερο όταν η Αννα Ναβάρο, ειδικός στρατηγικής για τους Ρεπουμπλικανούς και συχνή επικριτής του προέδρου Τραμπ, έγραψε στο twitter ότι θα προτιμούσε να γίνει πρόεδρος η Ιβάνκα αντί του Ντόναλντ.

Η ιστορικός Αν Αμπλμπομ έκανε λόγο για μια «μη εκλεγμένη, χωρίς προσόντα, απροετοίμαστη κοσμική της Νέας Υόρκης» που θεωρείται ως «το καλύτερο πρόσωπο να εκπροσωπήσει τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα». Οι ηγέτες του G20 μπορούν να φέρουν συνεργάτες τους μέσα στην αίθουσα, σε κάποιες συνεδριάσεις, και όταν χρειαστεί να βγουν από την αίθουσα, εκείνοι κάθονται για λίγο στις θέσεις τους. Ομως σπανίως γίνεται αυτό από μέλη της οικογένειάς τους.

Αργότερα, η Ανγκελα Μέρκελ, που φιλοξένησε τη Σύνοδο G20 στο Αμβούργο, προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα. «Εάν ο πρόεδρος δεν είναι παρών, οι αντιπροσωπείες αποφασίζουν ποιος τον αντικαθιστά και κάθεται στη θέση του» είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Η Ιβάνκα Τραμπ ήταν μέλος της αμερικανικής αντιπροσωπείας. Είναι γνωστό ότι εργάζεται στον Λευκό Οίκο και ασχολείται με κάποιες πρωτοβουλίες».

Η Τραμπ έκανε αισθητή την παρουσία της στο G20. Την Πέμπτη το βράδυ, μαζί με τον σύζυγό της Τζάρεντ Κούσνερ, που επίσης τελεί χρέη συμβούλου του προέδρου, πήραν μέρος μαζί με τον Ντόναλντ Τραμπ στη διμερή συνάντηση με τη Μέρκελ.