Νομοθετική παρέμβαση η οποία θα προβλέπει την επιστροφή χωρίς έλεγχο φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και ΦΠΑ για ποσά έως και 10.000 ευρώ προωθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών. Το σχέδιο της διάταξης εντάσσεται στο πλαίσιο των αυστηρών προϋποθέσεων που έθεσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) για την εκταμίευση των δύο υποδόσεων των 800 εκατ. ευρώ, που προορίζονται για την εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες τους επόμενους μήνες, οι οποίες υπερβαίνουν συνολικά τα 5 δισ. ευρώ.
Από την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης αναμένεται να ωφεληθούν χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που περιμένουν επιστροφή φόρου από το Δημόσιο, χωρίς τα συνολικά ποσά να προκαλούν πρόβλημα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, για τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων η ρύθμιση αφορά περίπου το 90% όσων περιμένουν επιστροφή και σε ποσό το 1,24%, ενώ για τον ΦΠΑ αφορά το 35% του πλήθους και σε ποσό το 4,5 τοις χιλίοις. Δηλαδή, δεν προκαλείται επιβάρυνση.
Η σύνταξη της σχετικής ρύθμισης είναι προς την ίδια κατεύθυνση με την απόφαση που υπέγραψε την περασμένη Παρασκευή ο διοικητής της ΑΑΔΕ, η οποία προβλέπει να επιστρέφονται άμεσα και χωρίς έλεγχο ποσά ΦΠΑ σε συνεπείς επιχειρήσεις συγκεκριμένων κατηγοριών. Ειδικότερα, με βάση την απόφαση, αυτή η διαδικασία ακολουθείται για αιτήσεις με υψηλά ποσά πιστωτικού υπολοίπου, οι οποίες υποβάλλονται από επιχειρήσεις, οι οποίες:
n Από τη φύση της δραστηριότητάς τους δημιουργούν συστηματικά πιστωτικό υπόλοιπο ΦΠΑ όπως οι εξαγωγικές.
n Είναι κάτοχοι αδειών Εγκεκριμένου Οικονομικού Φορέα (Authorized Economic Operator) ή αδειών απλουστευμένων διαδικασιών, που έχουν χορηγηθεί κατόπιν αξιολόγησης κριτηρίων και προϋποθέσεων, βάσει του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα.
n Πραγματοποιούν συναλλαγές που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ σε ποσοστό τουλάχιστον 50% του κύκλου εργασιών τους για σκοπούς ΦΠΑ, το τελευταίο ημερολογιακό έτος.
Σύμφωνα με την απόφαση, απαραίτητη προϋπόθεση για τις επιχειρήσεις αυτές είναι να εμφανίζουν υψηλό βαθμό φορολογικής συμμόρφωσης και σωρευτικά:
n Να έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και το σύνολο των επιστραφέντων ποσών – μετά τον έλεγχο –να μη διαφέρει πάνω από 5% από το συνολικά αιτούμενο.
n Να μην έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.
n Να μη χαρακτηρίζονται, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, ως ύποπτοι για συμμετοχή σε απάτη για ενδοκοινοτικές συναλλαγές
Οπως δήλωσε ο Πιτσιλής, «βασική προτεραιότητα αποτελεί η διευκόλυνση του επιχειρείν, στο πλαίσιο πάντα των δυνατοτήτων μας και του δημοσιονομικού πλαισίου, στο οποίο κινείται η Ελληνική Δημοκρατία. Στόχος μας είναι να χτίσουμε μια σχέση αυξανόμενης εμπιστοσύνης με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ενισχύοντας ταυτόχρονα τον βαθμό συνέπειας της φορολογικής διοίκησης στις υποχρεώσεις της απέναντι στους φορολογουμένους».