«Είναι αδύνατο να εκτιμήσουμε ότι ορισμένες ενεργειακές εταιρείες γίνονται μέρος ορισμένων ανεύθυνων μέτρων που λαμβάνουν οι Ελληνοκύπριοι» δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος για μια ακόμη φορά επανέλαβε τη θέση της Τουρκίας ότι οι πόροι των υδρογονανθράκων στα ύδατα γύρω από την Κύπρο πρέπει να ανήκουν σε όλες τις πλευρές στο νησί.
Διαβάστε Επίσης
Προκλήσεις πριν τις γεωτρήσεις
Νέο κύκλο έντασης φαίνεται πως επιχειρεί να ανοίξει η Τουρκία, στον απόηχο της αποτυχημένης διάσκεψης για το Κυπριακό και ενώ τα γεωτρύπανα ετοιμάζονται να πιάσουν δουλειά εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των γεωτρήσεων, στο κοίτασμα Ονησιφόρος που βρίσκεται στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, έχει ξεκινήσει με το πλωτό γεωτρύπανο West Capella να βρίσκεται ήδη καθ’ οδόν. Βάσει του προγραμματισμού, το γεωτρύπανο της γαλλο-ιταλικής κοινοπραξίας ENI-TOTAL θα πρέπει να βρίσκεται εντός του οικοπέδου αύριο ώστε μέσα στην εβδομάδα να ξεκινήσουν οι εργασίες.
Στη Λευκωσία έχουν ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες με την έκδοση NAVTEX που καθιστούν απροσπέλαστη την περιοχή γύρω από την οποία θα γίνουν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στη στάση που θα τηρήσει η Αγκυρα.
Οι κορόνες. Σε λεκτικό επίπεδο οι τουρκικές προκλήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να βάλλει κατά των εταιρειών που έχουν αναλάβει τις έρευνες από το βήμα του πετρελαϊκού συνεδρίου World Petroleum Congress στην Κωνσταντινούπολη.
Το έδαφος είχε φροντίσει να στρώσει νωρίτερα με παρόμοιες δηλώσεις και ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος χαρακτήρισε μονομερείς τις ενέργειες της Λευκωσίας στο θέμα των υδρογονανθράκων. Πάντως, για την ώρα οι τουρκικές προκλήσεις παραμένουν προφορικές, αν και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δεν αποκλείεται κλιμάκωση και εμπράκτως με την είσοδο του «Barbaros» ή κάποιου άλλου πολεμικού πλοίου εντός της ΑΟΖ, όπως εξάλλου έχει συμβεί και στο παρελθόν.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, η Λευκωσία έχει λάβει τα μέτρα της ενόψει των εργασιών και βρίσκεται σε επαφή και με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ατύπως φαίνεται πως έχει λάβει ρόλο διαμεσολαβητή. Αυτός άλλωστε φαίνεται να είναι και ο λόγος της πρόσφατης επίσκεψης του κύπριου υπουργού Εξωτερικών Γιάννη Κασουλίδη στο Κε ντ’ Ορσέ όπου κατά πληροφορίες έγιναν συζητήσεις για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εμπλοκής.
Το ναυάγιο. Την ίδια ώρα το ενδιαφέρον για τους λόγους που οδήγησαν στο ναυάγιο του Κραν Μοντανά παραμένει υψηλό ιδιαίτερα στην Λευκωσία όπου μεγάλη μερίδα πολιτών εμφανίζεται απογοητευμένη από την αδυναμία εξεύρεσης λύσης ενώ δεν λείπουν οι φωνές που καταλογίζουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το αδιέξοδο προσωπικά στον Νίκο Αναστασιάδη.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, εν μέσω πυρών από την αντιπολίτευση, υπερασπίστηκε τους χειρισμούς του επί ελβετικού εδάφους και τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μια λύση μέσα στις παραμέτρους που έθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αν τερματιστούν από την πρώτη μέρα εφαρμογής της λύσης οι συνθήκες εγγυήσεων και συμμαχίας, βρεθεί αποτελεσματικός μηχανισμός εφαρμογής και παρακολούθησης της λύσης και συμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα πλήρους αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων.
Ενημέρωση από Κοτζιά. Και στην Αθήνα, το Κυπριακό απασχόλησε τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής υπό τον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων για τα τεκταινόμενα στο ελβετικό θέρετρο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη συνεδρίαση υπήρξε κλίμα συναίνεσης και επαναβεβαιώθηκε η εθνική γραμμή πλεύσης στο Κυπριακό.