Λένε ότι η καθαρή συνείδηση είναι απαραίτητη για να κοιμόμαστε καλά το βράδυ. Μια νέα μελέτη, όμως, αποκαλύπτει ότι το μυστικό του καλού ύπνου είναι να έχουμε ένα καλό λόγο για να ξυπνάμε κάθε πρωί.
Είναι η πρώτη φορά που ο σκοπός στη ζωή συσχετίζεται με λιγότερες διαταραχές στη διάρκεια του ύπνου και βελτιωμένη ποιότητα ύπνου. Και παρ’ ότι η μελέτη διεξήχθη σε ηλικιωμένους, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους ισχύουν για όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Ο ανήσυχος ύπνος σχετίζεται μακροπρόθεσμα με την ανάπτυξη πολλών ασθενειών, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, η παχυσαρκία, η στεφανιαία νόσος και ο διαβήτης, ενώ αντιθέτως ο καλός ύπνος θεωρείται ελιξίριο καλής υγείας.
Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι «η απόκτηση ενός σκοπού στη ζωή μπορεί να αποτελεί μια αποτελεσματική στρατηγική για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, ιδίως σε μία πληθυσμιακή ομάδα (σ.σ. τους ηλικιωμένους) που ήδη μαστίζονται από την αϋπνία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζέισον Ονγκ, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγου.
Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Sleep, Science and Practice, συμμετείχαν 823 εθελοντές, ηλικίας 60 έως 100 ετών, οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για το νόημα και τον σκοπό της ζωής τους και ένα άλλο για τον ύπνο τους.
Όσοι είπαν πως νιώθουν ότι η ζωή τους έχει νόημα, είχαν 63% λιγότερες πιθανότητες να πάσχουν ή να εκδηλώσουν υπνική άπνοια, 52% λιγότερες πιθανότητες συνδρόμου ανήσυχων ποδιών και γενικά είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να κοιμούνται ήσυχα και καλά το βράδυ.
Τόσο η άπνοια στη διάρκεια του ύπνου όσο και οι ακούσιες κινήσεις των ποδιών (ανήσυχα πόδια) είναι πιθανότερες στους ηλικιωμένους.
Υπολογίζεται ότι ποσοστό 32-45% των ανθρώπων ηλικίας άνω των 65 ετών πάσχουν από δυσκολίες στον ύπνο (π.χ. δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν ή να μείνουν ξύπνιοι το βράδυ), ενώ το σχεδόν 40% πάσχουν από κάποια διαταραχή ύπνου, με την υπνική άπνοια και το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών να είναι από τις συχνότερες.