Μία εβδομάδα μετά το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, οι ζυμώσεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς εξακολουθούν να είναι έντονες. Με τη Φώφη Γεννηματά να κλείνει ακόμη μία φορά με εμφατικό τρόπο την πόρτα στον Αλέξη Τσίπρα δηλώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με την Κεντροαριστερά, το ενδιαφέρον στρέφεται ξανά στο Ποτάμι και τις κινήσεις του ευρύτερου χώρου, οι οποίες εξακολουθούν να κρατούν διακριτές αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού την περασμένη Παρασκευή, χωρίς ωστόσο να ληφθούν αποφάσεις. Αντίστοιχα, η Ωρα Αποφάσεων των Διαμαντοπούλου – Φλωρίδη παραμένει σε διάσταση με τη ΔΗΣΥ, όπως δείχνει και η αποχώρηση Ραγκούση και η επιστροφή του στη Χαριλάου Τρικούπη. Εκεί, δηλαδή, όπου οι διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και θα συνεχίσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω των σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων. Εως τα τέλη Ιουλίου θα ανακοινωθούν τα ονόματα που θα απαρτίζουν την Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΣΥ, ενώ δουλειά πιάνει στην Επιτροπή Δεοντολογίας ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος συναντήθηκε με τη Φώφη Γεννηματά την περασμένη Παρασκευή.

ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΜΕ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ. Ενδιαφέρον είχε και η συνάντηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον Νίκο Ανδρουλάκη, σε μια προσπάθεια να αναθερμανθούν οι σχέσεις τους μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τον Απρίλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση κινήθηκε σε ήπιους τόνους και η επικεφαλής της ΔΗΣΥ ζήτησε από τον ευρωβουλευτή να κυριαρχήσει πνεύμα ενότητας, με σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις. Σε συνέντευξή της στον Σκάι, η Γεννηματά απηύθυνε νέο κάλεσμα σε όλες τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, τονίζοντας πως χρειάζεται «ένα σαφές ιδεολογικό στίγμα και ενότητα στη βάση, για να μεγαλώσουμε και να είμαστε χρήσιμοι στη χώρα». Εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στον Πρωθυπουργό, σημείωσε πως «χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του» και «ασκεί συντηρητικές πολιτικές», ενώ για την υπόθεση Καμμένου υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «έχει γίνει ένα με τον συγκυβερνήτη του» και γι’ αυτό δεν δέχεται έλεγχο για την υπόθεση. Μια πρώτη αποτίμηση των εξελίξεων μετά το Συνέδριο της ΔΗΣΥ θα πραγματοποιήσει σήμερα και η Δημοκρατική Αριστερά κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής. Στο τραπέζι θα βρεθούν, σύμφωνα με στελέχη της, οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί ήδη στο Συνέδριο από τη Φώφη Γεννηματά και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο.

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ. Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης εμφανίστηκε ακόμη μία φορά επιφυλακτικός ως προς το κάλεσμα του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΣΥ για συνεργασία. «Ολοι μαζί προς τα πού; Μπροστά αριστερά, όπως λένε πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ;» διερωτήθηκε σε συνέντευξή του στη «RealNews». Ο επικεφαλής του Ποταμιού επανέλαβε, εξάλλου, πως μία από τις προϋποθέσεις για συνεργασία είναι η Χαριλάου Τρικούπη «να καλύψει το χάσμα», όπως είπε, που προκάλεσαν οι μετεγγραφές βουλευτών από Το Ποτάμι στη ΔΗΣΥ.

Τέλος, ο Βαγγέλης Βενιζέλος διατύπωσε την εκτίμηση, στο περιοδικό «Reporter», ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΣΥ έχουν υποχρέωση «να ακυρώσουν τον τεχνητό διπολισμό ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ» ώστε «να μην επιτρέψουν στη ΝΔ να καταλάβει τον χώρο του Κέντρου και στον ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζεται ως εκδοχή της Κεντροαριστεράς και συνομιλητής της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας».