Oι νόμιμα καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες που αποτελούν μέρος ποινικών δικογραφιών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην πειθαρχική διαδικασία όταν οι εμπλεκόμενοι είναι δημόσιοι λειτουργοί, ξεκαθάρισε σε γνωμοδότησή του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Αφορμή υπήρξε ερώτημα του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αν το απομαγνητοφωνημένο υλικό που υπάρχει από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες, μετά τη νόμιμη άρση του απορρήτου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά την πειθαρχική διαδικασία εις βάρος αστυνομικών εμπλεκομένων σε κακουργηματικά αδικήματα.

Αφορούσαν συγκεκριμένα τρεις υποθέσεις αστυνομικών (δύο στην Αττική και μία στην περιφέρεια) οι οποίοι είχαν συμμετοχή σε ληστείες, σύσταση συμμορίας κ.λπ. Η συμμετοχή τους αυτή προέκυπτε και είχε καταγραφεί σε τηλεφωνικές συνομιλίες έπειτα από νόμιμη άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχε γίνει.

Η γνωμοδότηση

Η απάντηση λοιπόν στο ερώτημα ήταν θετική: στην υπ’ αριθμ. 2/2017 γνωμοδότησή του ο Βουρλιώτης αναφέρει ότι «από αρκετές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα αλλά και της ποινικής νομοθεσίας γενικότερα για τη διακρίβωση ορισμένων κακουργηματικού χαρακτήρα αδικημάτων, είναι επιτρεπτή η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών υποκλοπών, κατόπιν διάταξης-απόφασης του Συμβουλίου Εφετών ή Πλημμελειοδικών».

Ακόμη, στη γνωμοδότηση αναφέρεται ότι «το περιεχόμενο των τηλεφωνικών υποκλοπών μετά από νόμιμη άρση του απορρήτου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διοικητική ή πειθαρχική δίκη και διοικητική γενικά διαδικασία και ειδικά όταν ο σκοπός δεν είναι διαφορετικός από αυτόν για τον οποίο διατάχθηκε η άρση του απορρήτου».
Η επόμενη μέρα του Brexit

Θέματα που σχετίζονται με το Brexit και τη διασφάλιση των Ελλήνων που ζουν, εργάζονται και επιχειρούν στη Βρετανία, όπως και των φοιτητών που σπουδάζουν στα βρετανικά πανεπιστήμια, συζήτησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ με εκπροσώπους ελληνικών οργανώσεων, σε συνάντησή τους που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

Θυμίζω ότι σχετικές συζητήσεις είχαν γίνει και την άνοιξη κατά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον.

«Το υπουργείο Εξωτερικών με διυπουργικές επιτροπές που έχει σχηματίσει με τα αρμόδια ελληνικά υπουργεία, είναι έτοιμο για να παρεμβαίνει, είτε στις διαπραγματεύσεις της ΕΕ είτε σε διαπραγματεύσεις σε διμερές επίπεδο» υπογράμμισε ο Κουίκ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη βρετανική πρωτεύουσα για να συμμετάσχει στη Διεθνή Υπουργική Διάσκεψη για την Ουκρανία, εκτός από τις ομογενειακές οργανώσεις στη Βρετανία, ο Κουίκ συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας της Κυπριακής Διασποράς, τον πρόεδρο και τη γενική γραμματέα της εβραϊκής οργάνωσης «JewishBoard of Deputies», τους εκπροσώπους των ομογενειακών ΜΜΕ και ανταποκριτές των ελληνικών ΜΜΕ, ενώ ιδιαίτερη ήταν και η συνάντησή του με τον αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριο.
Το φθινόπωρο των συμβασιούχων

Το φθινόπωρο θα αρχίσει η επίλυση του προβλήματος των συμβασιούχων είπε προ ημερών στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, με νωπή ακόμα στους δρόμους τη μυρωδιά των σκουπιδιών.

Επειδή η πολλοστή «δέσμευση» μπορεί να διέλαθε της προσοχής σας, επισημαίνω ότι ο υπουργός αφού εξαπέλυσε την… καθιερωμένη επίθεση στη ΝΔ και στα μέσα ενημέρωσης, είπε ότι η ρύθμιση πρέπει να είναι συμβατή με το Σύνταγμα και τις ευρωπαϊκές οδηγίες, αλλά και να πείσει τους θεσμούς ότι «το τέλος στην εργασιακή ομηρεία αυτών των εργαζομένων, οι οποίοι εργάζονται για πολλά χρόνια στις ίδιες θέσεις, δεν συνιστά νέες προσλήψεις και δεν επιβαρύνει περαιτέρω τον προϋπολογισμό».

Ας τους πείσει λοιπόν και βλέπουμε. Γιατί το φθινόπωρο πλέον δεν είναι μακριά: 52 μέρες και σήμερα, που λέγαμε στον στρατό!