Η Πελοπόννησος είχε την τιμητική της το Σαββατοκύριακο κι έφερε σε κάποιους (ρομαντικούς;) μνήμες παλαιού ΠΑΣΟΚ! Γιατί σας το γράφω; Τα τελευταία χρόνια στο Λεωνίδιο, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Αναπτυξιακή Πάρνωνα, διοργανώνεται το Μelitzazz, ένα φεστιβάλ γεύσεων και τεχνών που λειτουργεί ως εναλλακτικό προοίμιο της Γιορτής της Τσακώνικης Μελιτζάνας.

Εκεί λοιπόν, καθώς ο ντόπιος Θόδωρος Τσουκάτος κυκλοφορούσε χαλαρός, χωρίς να τον σταματάνε για ρουσφέτι ή δημόσιες σχέσεις, παλιά παρέα του ΠΑΣΟΚ, τρώγοντας στην Πλατεία της Μητρόπολης, θυμήθηκε τη σπουδαία γιορτή-θεσμό της περιοχής, τη Γιορτή της Μελιτζάνας, που είχε αφετηρία τον Μάρτιο του 1996.

Τότε με υπουργό Γεωργίας τον Στέφανο Τζουμάκα το ιδιαίτερο αυτό προϊόν, που καλλιεργείται μόνον στο Λεωνίδιο, είχε χαρακτηριστεί Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) κατοχυρώνοντας στους παραγωγούς του Λεωνιδίου «την αποκλειστικότητα καλλιέργειας της συγκεκριμένης ποικιλίας μελιτζάνας με την προϋπόθεση τήρησης αυστηρών προδιαγραφών παραγωγής».

Ετσι ξεκίνησε η Γιορτή με τη σημερινή της μορφή και θα γίνει και φέτος η 19η διοργάνωση από τον Δήμο Νότιας Κυνουρίας με τη συμβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το Σάββατο 26 Αυγούστου, στο λιμάνι της Πλάκας Λεωνιδίου. Πριν ξεκινήσετε, τσεκάρετε την ημερομηνία, γιατί μπορεί να την κατέγραψα λάθος.

Η σύναξη της μελιτζάνας

Στο παρελθόν υπήρξε η μεγάλη των πασόκων σύναξη. Σκεφθείτε ότι στην πρώτη κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη (που οι κακεντρεχείς έλεγαν ότι κάνει κυβέρνηση… καθηγητών) συμμετείχε η Εθνική Αρκαδίας! Να καταγράψω υπουργούς: Βαγγέλης Γιαννόπουλος από τη Μυγδαλιά, Κώστας Γείτονας από τα Λαγκάδια, Κώστας Λαλιώτης από τα Δολιανά, Δημήτρης Ρέππας από το Λεωνίδιο. Βάλτε μαζί τους τον υφυπουργό Γιώργο Δασκαλάκη από τα Λαγκάδια επίσης, το δεξί χέρι του Σημίτη, Τσουκάτο, από το Λεωνίδιο που σας έγραψα και τον τριπολιτσιώτη διοικητή του ΟΑΕΔ Ροβέρτο Σπυρόπουλο, που βγήκε και βουλευτής τον Σεπτέμβριο του ’96 για να καταλάβετε τι γινόταν στις πρώτες Γιορτές Μελιτζάνας.

Για να μη γίνουν νοσταλγοί του παρελθόντος, η παρέα της Πλατείας που προανέφερα, έλεγε ότι το Κίνημα, ως Δημοκρατική Συμπαράταξη πια, έχει ξανά καλύτερη οργάνωση και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Και επειδή οι συνδαιτυμόνες ήταν παλιοί αθλητές, γυρνώντας χθες το βράδυ στην Αθήνα, έφεραν ως παράδειγμα την άμεση αποστολή συγχαρητηρίων από τον Τομέα Αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ, στην εθνική ομάδα Beach Handball γυναικών για «την κατάκτηση της έκτης θέσης –για πρώτη φορά στην ιστορία της –στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, που ολοκληρώθηκε στο Ζάγκρεμπ». Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι «συγχαρητήρια αξίζουν ακόμα τα κορίτσια μας για την πρόκρισή τους για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βeach Handball, που θα διεξαχθεί το 2018 στο Καζάν της Ρωσίας».