Πριν ακόμη σβήσει η φωτιά στο κυβερνητικό στρατόπεδο από την υπόθεση Καμμένου –η οποία αντιθέτως μαίνεται ανεξέλεγκτη -, ένα νέο μέτωπο φουντώνει. Είναι αυτό των αποκαλύψεων του Γιάνη Βαρουφάκη για το περιβόητο «παράλληλο σύστημα πληρωμών», καθώς ένα μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς τού πρώην υπουργού Οικονομικών.

Ο Γιάννης Τσιρώνης, σε συνέντευξή του στον Σκάι, παραδέχθηκε πως ο Βαρουφάκης παρουσίασε σε κλειστή συνεδρίαση του ανώτατου κυβερνητικού οργάνου το σχέδιό του και μάλιστα υποστήριξε πως ο ίδιος το αντιμετώπισε θετικά, όπως και άλλοι συνάδελφοί του. «Το είχε εισηγηθεί και το είχα επικροτήσει. Και έχουμε άποψη γι’ αυτό ως Οικολόγοι Πράσινοι» δήλωσε ο τότε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και νυν Αγροτικής Ανάπτυξης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τα IOU του Βαρουφάκη ως «κινηματικό νόμισμα».

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ. Βάζοντας έτσι στο κάδρο τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίο ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε πει ότι του παρουσίασε πρώτη φορά το σχέδιό του προεκλογικά στο σπίτι του, παρουσία των Παππά – Δραγασάκη, εννέα βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό. Σε αυτή ζητούν απαντήσεις εάν πραγματικά παρουσιάστηκε το σύστημα παράλληλων πληρωμών στο Υπουργικό Συμβούλιο ή σε άλλο κυβερνητικό όργανο (σ.σ. ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας είχε πρόσφατα δηλώσει πως η παρουσίαση Βαρουφάκη έγινε ενώπιον του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής) και αν ναι, να κατατεθεί το αντίγραφο της εισήγησης του πρώην υπουργού Οικονομικών.

«Η Εξεταστική Επιτροπή γίνεται πιο αναγκαία από ποτέ» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, στοχεύοντας ευθέως κατά του Πρωθυπουργού: «Ο κ. Τσιρώνης επιβεβαίωσε πως ο κ. Τσίπρας γνώριζε και συντόνιζε τις κινήσεις Βαρουφάκη» σχολιάζει.

Υπέρ των «γαλάζιων» κινήσεων τάσσεται εμμέσως η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία επίσης έχει αναφερθεί στην ανάγκη διερεύνησης της υπόθεσης από Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η υπόθεση αυτή θα διερευνηθεί και θα είναι ντάλα μεσημέρι». Αφήνει παράλληλα αιχμές κατά του Πρωθυπουργού ότι επιχειρεί να συγκαλύψει την υπόθεση και να μην επιτρέψει τη διερεύνησή της, είτε από τη Βουλή είτε από τη Δικαιοσύνη.

Ανάλογη ήταν η αντίδραση του Ποταμιού. «Οι πολίτες μπορούν να αντιληφθούν από τι καταστροφή γλίτωσαν. Κι οφείλουν να μάθουν όλη την αλήθεια για εκείνη την περίοδο που πλήρωσαν και εξακολουθούν να πληρώνουν πανάκριβα» επισημαίνει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Τσιόδρας.

ΣΤΡΟΦΗ… 360 ΜΟΙΡΩΝ. Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, πάντως, ο Γιάννης Τσιρώνης εξέδωσε διευκρινιστική δήλωση –στην οποία, ωστόσο, δεν απαντά επί της ουσίας. Αντιθέτως, ενώ καταλογίζει διαστρέβλωση της πραγματικότητας σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σημειώνει απλώς πως «το σύστημα παράλληλων πληρωμών δεν έχει απολύτως καμία σχέση με παράλληλο νόμισμα».

Αντιθέτως, λίγες μόνο ημέρες μετά την αποδοχή της «πρόκλησης» να οδηγηθεί ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, ο Βαρουφάκης ξαναχτύπησε. Με μήνυμά του στο twitter επαναλαμβάνει πως παρουσίασε το παράλληλο σύστημα πληρωμών στον Πρωθυπουργό και στους υπουργούς του και σχολιάζει χαρακτηριστικά: «Το ατόπημα είναι ότι δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα».