O γιος του προέδρου Τραμπ, Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ, συμφώνησε να συναντηθεί με δικηγόρο που είχε σχέσεις με το Κρεμλίνο στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, επειδή του υποσχέθηκε ότι διαθέτει επιβαρυντικές πληροφορίες για τη Χίλαρι Κλίντον. Σύμφωνα με τους «New York Times» που αποκάλυψαν το γεγονός, βασιζόμενοι σε μαρτυρίες τριών συμβούλων του Λευκού Οίκου, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Trump Tower στις 9 Ιουνίου, δύο εβδομάδες αφότου ο Τραμπ εξασφάλισε το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία. Παρόντες εκτός από τον Τραμπ τζούνιορ ήταν ο τότε επικεφαλής της καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ, Πολ Μάναφορτ και ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ.

Μετά το δημοσίευμα ο Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ παραδέχθηκε με ανακοίνωσή του ότι συνάντησε τη ρωσίδα δικηγόρο Νατάλια Βεσελνίτσκαγια. «Αφού ανταλλάξαμε κάποια πρώτα λόγια, η γυναίκα δήλωσε ότι διέθετε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες άτομα που έχουν διασυνδέσεις με τη Ρωσία χρηματοδοτούσαν την Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος και υποστήριζαν την Κλίντον», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Οι ισχυρισμοί της ήταν ασαφείς και δεν έβγαζαν νόημα. Δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια που να υποστηρίζει τα όσα ισχυριζόταν. Γρήγορα έγινε εμφανές ότι δεν διέθετε κάποια σημαντική πληροφορία». Ο υιός Τραμπ ανέφερε πως κατόπιν η Βεσελνίτσκαγια έστρεψε τη συζήτηση στην υιοθέτηση παιδιών από τη Ρωσία και σε έναν αμερικανικό νόμο που βάζει σε μαύρη λίστα Ρώσους που κατηγορούνται για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εκπρόσωπος της νομικής ομάδας του αμερικανού προέδρου ανέφερε πως ο Ντόναλντ Τραμπ «δεν είχε γνώση της συνάντησης ούτε ήταν παρών». Ο Τραμπ τζούνιορ διευκρίνισε ότι του ζητήθηκε να συναντήσει «ένα άτομο που είχε πληροφορίες χρήσιμες για την εκστρατεία μας» από κάποιον που είχε γνωρίσει στη διάρκεια των καλλιστείων Μις Υφήλιος 2013 (είχαν διεξαχθεί στη Μόσχα). Στην ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι εκείνος ζήτησε από τον Μάναφορτ και τον Κούσνερ να είναι παρόντες, χωρίς να τους εξηγήσει τον λόγο. Η συνάντηση διήρκεσε 20-30 λεπτά.

Η περιγραφή της συνάντησης αποτελεί την πρώτη δημόσια παραδοχή ότι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου συγγενείς και συνεργάτες του Τραμπ έδειξαν διάθεση να δεχθούν ρωσική βοήθεια. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν η ρωσίδα δικηγόρος παρέδωσε επιβαρυντικά στοιχεία για τη Χίλαρι Κλίντον που ήταν υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος. Ομως οι αξιωματούχοι που μίλησαν στους «New York Times» για τη συνάντηση διευκρίνισαν πως υπήρχε προσδοκία στο στρατόπεδο Τραμπ ότι θα το κάνει.

Οι κατηγορίες για τους δεσμούς μεταξύ συνεργατών του Τραμπ στην προεκλογική εκστρατεία και ρώσων αξιωματούχων έχουν ρίξει βαριά σκιά τους πέντε πρώτους μήνες της προεδρίας του. Ειδική επιτροπή καθώς και διάφορες επιτροπές του Κογκρέσου πραγματοποιούν έρευνες για πιθανές επαφές μεταξύ της εκστρατείας του Τραμπ και Ρώσων ως μέρος μιας ευρύτερης έρευνας για τον τρόπο με τον οποίο η Μόσχα μπορεί να επηρέασε το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ.

Η συνάντηση αυτή του Ιουνίου είναι η πρώτη επιβεβαιωμένη ιδιωτική συνάντηση μεταξύ μελών του στενού κύκλου του προέδρου και ρώσου πολίτη, γράφουν οι «New York Times» επικαλούμενοι απόρρητα κυβερνητικά αρχεία και συνεντεύξεις με ανθρώπους που γνωρίζουν την περίπτωση. Οι αποκαλύψεις γίνονται λίγες ημέρες αφότου ο Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησαν τις κατηγορίες για ανάμειξη της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο πλαίσιο των εργασιών του G20 στο Αμβούργο.

Προσπάθησε να το κρύψει

Οταν πρωτοερωτήθηκε για τη συνάντηση με τη ρωσίδα δικηγόρο, ο Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ είπε ότι αφορούσε μόνο υιοθεσίες και δεν ανέφερε κάτι για τη Χίλαρι Κλίντον. Ομως την Κυριακή, έπειτα από το δημοσίευμα των «New York Times», έκανε μια ανακοίνωση στην οποία συμπεριέλαβε και τη συζήτηση για την τότε υποψήφια των Δημοκρατικών.