Το «κόκκινο κύμα» κατά του Ερντογάν, η πορεία που ξεκίνησε από την Αγκυρα πριν από 25 ημέρες, έφτασε χθες στην Κωνσταντινούπολη. Μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες άτομα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλισντάρογλου, διακήρυξε ότι η χώρα βρίσκεται υπό δικτατορία και κάλεσε τους παρευρισκομένους να αντισταθούν στα πογκρόμ που έχουν αρχίσει εδώ και έναν χρόνο, δηλαδή μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.
Κρατώντας τουρκικές σημαίες αλλά και πανό με τη λέξη «δικαιοσύνη» σε χρώμα κόκκινο και άσπρο, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για ν’ ακούσουν τον Κιλισντάρογλου, στο τέλος αυτής της πορείας διαμαρτυρίας. Η «πορεία της δικαιοσύνης», όπως ονομάστηκε, μήκους 425 χιλιομέτρων, ξεκίνησε από την Αγκυρα στα μέσα Ιουνίου ως βασική διαμαρτυρία για την 25ετή φυλάκιση του μέλους του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ενίς Μπερμπέρογλου με κατηγορίες για κατασκοπεία.
Η πορεία αρχικά δεν είχε ευρεία αποδοχή, όμως καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες άρχισαν να συνοδεύουν τον Κιλισντάρογλου πεζοί, μετατράπηκε στη μεγαλύτερη αντικυβερνητική διαμαρτυρία που έχει γίνει εναντίον των μαζικών διώξεων που ξεκίνησαν εδώ και έναν χρόνο. «Η τελευταία ημέρα της “πορείας της δικαιοσύνης” αποτελεί ένα νέο ξεκίνημα, ένα νέο βήμα» είπε ο 68χρονος Κιλισντάρογλου, ενώ το πλήθος φώναζε «Δικαιώματα, νόμος, δικαιοσύνη». Κάλεσε την κυβέρνηση να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016, ζήτησε να απελευθερωθούν οι εκατοντάδες δημοσιογράφοι που κρατούνται στις φυλακές καθώς και την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας των δικαστηρίων της χώρας.
Περίπου 50.000 άτομα έχουν συλληφθεί μέσα στον τελευταίο χρόνο και 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι –δάσκαλοι, δικαστές και στρατιωτικοί –έχουν απολυθεί. «Η εποχή στην οποία ζούμε είναι δικτατορία» είπε ο Κιλισντάρογλου. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επικριτές της κυβέρνησης λένε πως η Τουρκία τείνει προς τον αυταρχισμό τα τελευταία χρόνια –μια διαδικασία που, όπως υποστηρίζουν, επιταχύνθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και το δημοψήφισμα του Απριλίου που έδωσε στον Ερντογάν μεγαλύτερες εξουσίες. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι διώξεις και οι συνταγματικές αλλαγές είναι απαραίτητες για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και οι απειλές για την ασφάλεια.
Ο Ερντογάν είχε ασκήσει κριτική στον Κιλισντάρογλου όταν ξεκίνησε τη διαμαρτυρία του, λέγοντας ότι η δικαιοσύνη θα πρέπει να αναζητηθεί μέσα στο Κοινοβούλιο και όχι στον δρόμο. Συνέκρινε τους διαδηλωτές με τους πραξικοπηματίες, δηλώνοντας ότι θα διωχθούν νομικά.
Ομως ο αρχηγός της τουρκικής αντιπολίτευσης ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση επειδή τα δικαστήρια της χώρας έχουν πολιτικοποιηθεί, «οι εξουσίες του Κοινοβουλίου έχουν καταλυθεί» και τα ΜΜΕ έχουν φιμωθεί. «Υπάρχει μόνο ένα μέρος όπου το αίτημά μας για δικαιοσύνη μπορεί να ακουστεί και αυτό είναι οι δρόμοι» τόνισε ο Κιλισντάρογλου.
Οι πολίτες που συγκεντρώθηκαν για την ολοκλήρωση της πορείας δηλώνουν σε ξένα πρακτορεία ότι πήραν δύναμη από το μεγάλο πλήθος στην Κωνσταντινούπολη. «Σήμερα παίζεται το μέλλον μας» δήλωσε ο 50χρονος δημόσιος υπάλληλος Μπεϊχάν. «Βλέποντας αυτό το πλήθος, οι ελπίδες μου ανθίζουν. Ζητάμε δικαιοσύνη και δημοκρατία. Δεν θέλουμε την εξουσία ενός προσώπου. Ετσι που πάμε, ακόμα και οι σκέψεις θα αποτελούν έγκλημα».
Ο 21χρονος Σαμέτ Σάρι, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά, εξήγησε πώς πέρασε τέσσερις εβδομάδες στη φυλακή επειδή χαρακτήρισε τον Ερντογάν «τρομοκράτη» στο twitter. Αφέθηκε ελεύθερος, όμως η δίκη του συνεχίζεται. Λέει για τη χθεσινή συγκέντρωση πως ήταν η τρίτη φορά που η αντιπολίτευση κατέβασε πολύ κόσμο στους δρόμους –η πρώτη ήταν οι διαδηλώσεις του 2013 στο πάρκο Γκεζί και μετά τον Απρίλιο για το δημοψήφισμα. «Με αυτή την πορεία ξανά, πολίτες που έχουν διαφορετικές απόψεις συγκεντρώθηκαν όλοι μαζί» παρατηρεί. «Με εκδηλώσεις όπως αυτή, η αντιπολίτευση παραμένει ζωντανή».