Ως μία προσπάθεια να κερδίσει χρόνο, να απαλύνει κάπως την πίεση που του ασκείται από τις σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις εναντίον του εδώ και 102 ημέρες και να βελτιώσει (όσο μπορεί να βελτιωθεί) την εικόνα της κυβέρνησής του στο εξωτερικό ερμηνεύτηκε από πολλούς αναλυτές η απόφαση του βενεζουελάνου προέδρου Νικολάς Μαδούρο να αφήσει ημι-ελεύθερο τον Λεοπόλδο Λόπες, την πλέον εμβληματική προσωπικότητα της αντιπολίτευσης, υποκαθιστώντας με κατ’ οίκον περιορισμό το κελί των στρατιωτικών φυλακών του Ράμο Βέρντε όπου κρατούνταν εδώ και τρεισήμισι χρόνια. Είναι ωστόσο μια απόφαση που απειλεί να του γυρίσει μπούμερανγκ, και μάλιστα διπλό: αφενός δίνει νέα ώθηση και θάρρος στο 80% των Βενεζουελάνων που θέλουν να δουν την πλάτη του Μαδούρο εξοργισμένοι από τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά, τον υπερπληθωρισμό, την έκρηξη της εγκληματικότητας αλλά και τους τουλάχιστον 91 νεκρούς που έχει θρηνήσει η χώρα από όταν ξεκίνησε το κύμα των διαδηλώσεων, αφετέρου ερεθίζει κάποιους τσαβίστας που άκουγαν χρόνια τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να καταγγέλλουν τον Λόπες ως δολοφόνο και υποκινητή της βίας που ευθύνεται για τον θάνατο 43 ανθρώπων σε ένα προγενέστερο κύμα διαδηλώσεων, από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο του 2014.
Για «υποκίνηση σε βία» είχε καταδικαστεί άλλωστε σε 14 χρόνια κάθειρξη ο 46χρονος Λόπες, ιδρυτής του κόμματος Λαϊκή Βούληση, σφοδρός πολέμιος τόσο του Μαδούρο όσο και του προκατόχου του Ούγκο Τσάβες. Το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοίνωσε πως αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο ξημερώματα Σαββάτου «για ιατρικούς λόγους». Πολλοί διεθνείς ηγέτες ασκούσαν πιέσεις ώστε να αφεθεί ελεύθερος ο Λόπες, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο διαμεσολαβητή φέρεται να έπαιξε ο ισπανός σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, που διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την κυβέρνηση Μαδούρο. «Εγώ, ως αρχηγός του κράτους, αποδέχομαι την απόφαση και μάλιστα, στηρίζω την απόφαση. Και όλοι ξέρετε τις απόλυτες και βαθιές διαφορές μου με τον ΛΛ», δήλωσε στη συνέχεια ο ίδιος ο Μαδούρο αναφερόμενος στον Λεοπόλδο Λόπες με τα αρχικά του. «Θεού θέλοντος αυτή η απόφαση… θα γίνει κατανοητή και ο κος ΛΛ, έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια στο Ράμο Βέρντε, θα στείλει ένα μήνυμα επανόρθωσης, και ειρήνης». Οταν εμφανίστηκε πάντως ο Λόπες στον τοίχο της κατοικίας του στην εύπορη συνοικία Λος Πάλες Γκράντες του Καράκας ανεμίζοντας τη βενεζουελάνικη σημαία και υψώνοντας τα χέρια του ως ένδειξη νίκης στους δεκάδες, και κατόπιν εκατοντάδες υποστηρικτές του που είχαν σπεύσει εκεί να τον επευφημήσουν, έδειχνε υγιής. Και το γραπτό του μήνυμα που είχε διαβάσει νωρίτερα ο Νο 2 του κόμματός του, Φρέντι Γκεβάρα, καθιστούσε σαφείς τις προθέσεις του:
«Σήμερα είμαι φυλακισμένος στο ίδιο μου το σπίτι, το ίδιο όμως είναι και ο λαός της Βενεζουέλας. Αυτό που με κράτησε όρθιο τις πιο δύσκολες μέρες ήταν η γνώση πως όσα δεινά και αν υπέμεινα δεν ήταν τίποτα σε σύγκριση με εκείνα του λαού μας. Αν η συνέχιση της μάχης μου για ελευθερία συνεπάγεται το ρίσκο να επιστρέψω σε ένα κελί στο Ράμο Βέρντε, τότε το αναλαμβάνω ευχαρίστως», ανέφερε ο Λόπες, καλώντας τους Βενεζουελάνους να συνεχίσουν να διαδηλώνουν –και να προσέλθουν μαζικά να ψηφίσουν στο (συμβολικό) δημοψήφισμα που διοργανώνει η αντιπολίτευση την ερχόμενη Κυριακή σε μια προσπάθεια να απαξιώσει ακόμα περισσότερο τις εκλογές που διοργανώνει ο Μαδούρο στις 30 Ιουλίου με σκοπό τη συγκρότηση μιας Συντακτικής Συνέλευσης –που θα ξαναγράψει το Σύνταγμα και θα παρακάμψει το ελεγχόμενο από την αντιπολίτευση Κοινοβούλιο. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να μείνουμε στους δρόμους γιατί πρέπει να εξασφαλίσουμε όχι μόνο την ελευθερία του Λεοπόλδο αλλά την ελευθερία όλου του λαού της Βενεζουέλας», έλεγε η 36χρονη Μαρία Γκαρσία, μία από τους υποστηρικτές του Λόπες που χαιρέτισαν μπροστά στην κατοικία του την ημι-απελευθέρωσή του με δάκρυα χαράς και πυροτεχνήματα.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΠΕΣ

Για πολλούς ήρωας, για άλλους επίδοξος πραξικοπηματίας

Γόνος πλούσιας οικογένειας, με πτυχίο οικονομικών από το Χάρβαρντ, απόγονος της αδελφής του Σιμόν Μπολίβαρ και του πρώτου προέδρου της Βενεζουέλας Κριστομπάλ Μεντόζα, ο Λεοπόλντο Λόπες θεωρείται ήρωας από πολλούς στην αντιπολίτευση – αν και κάποιοι του προσάπτουν ισχυρογνωμοσύνη και αυταρχικό χαρακτήρα. Η σχέση του με τον έτερο γνωστό ηγέτη της αντιπολίτευσης, τον θεωρούμενο ως μετριοπαθέστερο Ενρίκε Καπρίλες, έχει υπάρξει συγκρουσιακή στο παρελθόν. Στα μάτια των τσαβίστας πάντως, δεν είναι παρά ένας δολοφόνος, ένας επίδοξος πραξικοπηματίας – και κάποιοι έκαναν σαφή τη δυσφορία τους το Σαββατοκύριακο, ιδιαίτερα στα σόσιαλ μήντια αλλά όχι μόνο. «Ξυπνήσαμε σήμερα με την είδηση μιας απόφασης που μας γεμίζει αγανάκτηση», δήλωσε ο πρώην υπουργός Φυλακών Ιρις Βαρέλα. Η απελευθέρωση του Λόπες, διακήρυξε από την πλευρά της η Λουίσα Ορτέγκα, η γενική εισαγγελέας της Βενεζουέλας, δεν έχει παρά έναν στόχο στα μάτια των Αρχών, να βελτιώσει την εικόνα τους, ιδίως εκτός συνόρων: το κράτος χρησιμοποιεί κρατούμενους ως ομήρους για να εξασφαλίσει ανταλλάγματα, κάτι επονείδιστο, πρόσθεσε.