Μπορεί να έχασε μερικώς στον Καναδά, αλλά κέρδισε στην Ιαπωνία. Ο λόγος για την ελληνική φέτα, για την οποία η Ελλάδα στη συμφωνία ΕΕ – Ιαπωνίας και αφού είχε προηγηθεί το πρόβλημα με τον Καναδά κατάφερε να κερδίσει τη χρήση του αποκλειστικού όρου ΠΟΠ. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση κατόρθωσε κάτι που ήταν πολύ δύσκολο στις προηγούμενες συμφωνίες.

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει νέους δρόμους για τις ελληνικές τυροκομικές επιχειρήσεις οι οποίες εξάγουν φέτα στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλιου και αυτό διότι η αναγνώριση του προϊόντος ως ΠΟΠ κάνει την Ελλάδα αποκλειστική χώρα εξαγωγής φέτας στην ιαπωνική αγορά, μια αγορά η οποία θεωρείται δυναμικά αναπτυσσόμενη για το ελληνικό παραδοσιακό τυρί.

Η ελληνική φέτα μέχρι σήμερα, αν και είχε να συναγωνιστεί προϊόντα από άλλες χώρες, όπως η Δανία, η Τουρκία, με δυνατά δίκτυα διανομής, παρουσίασε ανοδική τάση και το 2016 σημείωσε αύξηση των πωλήσεων σε αξία κατά 22%.

Σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Τόκιο, η κατανάλωση τυριού στη Ιαπωνία είναι χαμηλή. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Γεωργίας της ΕΕ και με ορίζοντα το 2026, η κατά κεφαλήν κατανάλωση γενικά γαλακτοκομικών και τυροκομικών στην Ιαπωνία θα σταθεροποιηθεί στα 70 κιλά ετησίως.