Τα λόγια του Μάριο Ντράγκι φαίνεται ότι αυτό το διάστημα έχουν το μεγαλύτερο βάρος από αυτά κάθε άλλου κεντρικού τραπεζίτη σε ολόκληρο κόσμο. Αυτό προκύπτει από την πορεία που ακολούθησαν τις τελευταίες εβδομάδες οι αγορές αλλά και από τις εκτιμήσεις επενδυτικών οίκων και αναλυτών.

Η BlackRock θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή οι δηλώσεις του Ντράγκι επηρεάζουν τις αγορές περισσότερο ακόμη και από εκείνες της επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν. Η Goldman Sachs, από την πλευρά της, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην επίδραση που είχαν στις αγορές οι τελευταίες δηλώσεις του Σούπερ Μάριο. Οπως αναφέρει σε ανάλυσή του το Bloomberg, η πρόσφατη αύξηση αποδόσεων των κρατικών ομολόγων άρχισε να καταγράφεται μετά την αύξηση των επιτοκίων στην οποία προχώρησε τον προηγούμενο μήνα η Fed. Μόνο όμως όταν μίλησε ο Ντράγκι για βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην ευρωζώνη υπονοώντας και την υιοθέτηση πιο αυστηρής νομισματικής στο μέλλον, αυξήθηκαν σημαντικά τα επιτόκια αυτά στην αγορά κρατικού χρέους. Επίσης η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ επηρεάζει σοβαρά την ισοτιμία του ευρώ στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος. Είναι ενδεικτικό ότι τους τελευταίους μήνες το ευρώ έχει ενισχυθεί περίπου 5% έναντι του δολαρίου.

Παρόμοια μεγάλη αλλαγή τάσης στις αγορές με αύξηση επιτοκίων ομολόγων και μείωση των τιμών τους είχε να συμβεί από τον Νοέμβριο του 2016, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τις αμερικανικές εκλογές. Πλέον είναι πολλοί οι επενδυτές που προβλέπουν ότι στις αρχές του επόμενου έτους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης και σε πιθανή αύξηση του επιτοκίου με το οποίο δανείζει τις εμπορικές τράπεζες.

Οι αγορές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ μπορεί να αρχίσει σύντομα να αυξάνει το επιτόκιο αυτό, το οποίο σήμερα διαμορφώνεται σε αρνητικά επίπεδα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι εμπορικές τράπεζες πληρώνουν την ΕΚΤ για να φυλάνε εκεί τα χρήματά τους. Μια αύξηση του επιτοκίου αυτού θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά τις αγορές αφού θα σηματοδοτήσει γενικότερη αλλαγή στάσης από την Τράπεζα, η οποία μέχρι τώρα ακολουθούσε ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική πολιτική. Αντίθετα, οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ώς ένα βαθμό τις αναμενόμενες νέες αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσει του χρόνου τα επιτόκια αυτά μία ή δύο φορές. Πρόκειται για λιγότερες αυξήσεις από αυτές που ανέμενε αρχικά η αγορά.

Σε μια αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα συνηγορούσε και η Γερμανία αφού χθες η Ανγκελα Μέρκελ, σε μια σπάνια παρέμβασή της προς την Κεντρική Τράπεζα, ανέφερε ότι αυτή η νομισματική πολιτική δεν είναι ακόμη εκείνη που θα επιθυμούσε το Βερολίνο.