Εκτός ελέγχου βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει από το απόγευμα της Τρίτης στην περιοχή των Ορθωνιών Ζακύνθου και κατευθύνεται προς το χωριό των Βολιμών, προκαλώντας μια ακόμα μεγάλη οικολογική καταστροφή σε πανέμορφο πευκοδάσος όπου έχει κάψει πάνω από 1000 στρέμματα.

Οι πυρκαγιές εμφανίζονται η μια μετά την άλλη τα τελευταία 24ωρα και τώρα φλέγεται το πανέμορφο πευκοδάσος κοντά στο χωριό των Ορθωνιών. Το μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα και η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη στις επίγειες δυνάμεις.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η εικόνα από το πύρινο μέτωπο είναι καλύτερη. Αυτή την ώρα επιχειρούν στο σημείο 46 πυροσβέστες με 21 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 56 ατόμων, τέσσερα καναντέρ και ένα ελικόπτερο.

Η κατάσταση είναι απελπιστική, καθώς οι καπνοί έχουν σκεπάσει την ευρύτερη περιοχή από το Καταστάρι έως τις Βολίμες, καθιστώντας δύσκολη την κυκλοφορία ανθρώπων και οχημάτων. Πρόβλημα ηλεκτροδότησης αντιμετωπίζουν τα χωριά Ορθωνιές και Μαριές αφού έχουν καταστραφεί κολώνες της ΔΕΗ.

Επίσης, κλειστός είναι ο δρόμος που οδηγεί από τις Βολίμες στο χωριό των Ορθωνιών, καθώς στο σημείο το πύρινο μέτωπο πέρασε από τη μία μεριά του δρόμου στην άλλη, ενώ μεγάλη προσοχή απαιτείται για την κίνηση στους δρόμους των περιοχών Ξύγκια και Τριλάγκαθο Μαριών.

Από την πύρινη λαίλαπα, που κατακαίει για μια ακόμα ημέρα την Ζάκυνθο, δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές.

«Να αποφεύγουν τις μετακινήσεις»

Με το τελευταίο πλοίο της γραμμής Κυλλήνης-Ζακύνθου, έφθασαν στο νησί ενισχύσεις από γειτονικούς νομούς τόσο σε πυροσβέστες όσο και σε οχήματα. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και με το πρώτο δρομολόγιο σήμερα Τετάρτη για να ενισχυθεί από μεγάλες δυνάμεις το έργο των πυροσβεστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη νύχτα προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ζακύνθου αεροσκάφος C-130, μεταφέροντας πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής.

Η νύχτα στα βουνά της Ζακύνθου προβλέπεται πολύ δύσκολη για όλους του πυροσβέστες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή από το απόγευμα της Τρίτης.

Στο κτίριο του Δημαρχείου του τέως Δήμου Αλυκών έχει στηθεί το κέντρο επιχειρήσεων από τοπικούς φορείς και την Πυροσβεστική ώστε να συντονιστούν όλες οι ενέργειες.

Με το πρώτο φως της ημέρας, πυροσβεστικά αεροσκάφη αναμένεται να αρχίσουν ρίψεις νερού, κυρίως στις δύσβατες περιοχές που δεν μπορούν να πλησιάσουν οι χερσαίες δυνάμεις.

Νωρίτερα, από το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της περιφερειακής ενότητας Ζακύνθου εκδόθηκε έκτακτη ανακοίνωση, με την οποία ενημερώνονται όσοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και γενικά όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.