Δέκα μέρες μετά την αποχώρησή της από το δικαστικό σώμα, η επίτιμη πλέον πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου, η οποία στο παρελθόν είχε διατελέσει και υπηρεσιακή πρωθυπουργός, παραμένει στην ενεργό δράση και μάλιστα με επίσημο ρόλο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οπως ανακοινώθηκε χθες το βράδυ, «καθήκοντα άμισθης προϊσταμένης του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού αναλαμβάνει από σήμερα (σ.σ. από χθες) η επίτιμη πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου».

«Η κυβέρνηση έσπευσε να αξιοποιήσει τη μέχρι πρότινος επικεφαλής στην ηγεσία του Αρείου Πάγου πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι από τη δημοσίευση του ΦΕΚ για την έξοδό της από το δικαστικό σώμα, ενώ την ίδια ώρα το ανώτατο δικαστήριο της χώρας παραμένει ουσιαστικά ακέφαλο. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έδειξε την ίδια ταχύτητα και σπουδή για την επιλογή τόσο του διαδόχου της κυρίας Θάνου όσο και για την πλήρωση των θέσεων πέντε αντιπροέδρων, που από το τέλος Ιουνίου 2017 μένουν κενές λόγω αποχώρησης ισάριθμων ανώτατων δικαστικών λειτουργών» έλεγαν χθες στα «ΝΕΑ» δικαστικές πηγές, χωρίς μάλιστα –ορισμένες εξ αυτών –να κρύβουν την έκπληξή τους για τη μετάβαση της πρώην συναδέλφου τους από τη δικαστική στην όχθη της εκτελεστικής εξουσίας.

Οι ίδιοι κύκλοι ξεκαθάριζαν σε όλους τους τόνους πως η κυβερνητική αυτή επιλογή σε καμία περίπτωση δεν έχει ούτε ψήγμα παρατυπίας. Παρ’ όλα αυτά χαρακτήριζαν την πορεία αυτή ασυνήθιστη για έναν πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ… Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι για πολλούς από εκείνους που γνωρίζουν καλά τα του οίκου της Θέμιδος κάθε άλλο παρά έκπληξη προκάλεσε η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση για την ανάληψη των νέων καθηκόντων της Θάνου. Κι αυτό γιατί μετά την απόρριψη της πρότασής της στην οικεία Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας περί της αύξησης των ορίων ηλικίας, πέραν της ρητής συνταγματικής πρόβλεψης για υποχρεωτική αποχώρηση από το Σώμα με τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας, στους διαδρόμους του Αρείου Πάγου ακουγόταν η φήμη περί συνέχειας της διαδρομής της προέδρου σε διαφορετικό ρόλο.

Σε πηγαδάκια ανώτατων δικαστών ήταν μάλιστα έντονη η φημολογία για τη μετάβασή της από το Θέμιδος Μέλαθρον επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας σε πόστο νομικό που θα την έφερνε κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η «ΠΑΡΑΤΑΣΗ» ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΤΙ. Υπενθυμίζεται ότι με πρωτοβουλία της επίτιμης προέδρου του Αρείου Πάγου είχε τεθεί επί… έδρας το ζήτημα της αύξησης των ορίων ηλικίας πέραν της συνταγματικής πρόβλεψης. Πρόταση που τελικά κατά πλειοψηφία εισέπραξε αρνητική ψήφο τόσο από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου –του δικαστηρίου δηλαδή που είχε το τιμόνι η Θάνου –όσο και την ομόφωνη άρνηση της Ολομέλειας των Εισαγγελέων που υπηρετούν στον Αρειο Πάγο.

Αντιδράσεις πάντως από δικαστικούς κύκλους είχε προκαλέσει και η «έξοδος» της προέδρου από τη Δικαιοσύνη με τον επίσημο εορτασμό σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας για τα 182 (!) χρόνια από την ίδρυση του Αρείου Πάγου. Εκδήλωση που έγινε μεν, αλλά είχε πολλές ηχηρές απουσίες παλαιών συναδέλφων της που είχαν βρεθεί στην κορυφή της ηγεσίας της ποινικής και πολιτικής Δικαιοσύνης.

«Η προσωπική και η λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστών είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Αυτό που απομένει σε εμάς είναι με τις αποφάσεις μας και τις επιλογές μας να υπηρετούμε την έννοια αυτή. Η γυναίκα του Καίσαρα, άλλωστε, δεν αρκεί να είναι, αλλά πρέπει και να φαίνεται τίμια» έλεγαν δικαστικοί κύκλοι όταν έγινε γνωστή η είδηση για την ανάληψη των νέων καθηκόντων τής μέχρι προ ολίγων ημερών προέδρου του Αρείου Πάγου.