Μπορεί η Αράχοβα να είναι γνωστή ως το απόλυτο θέρετρο για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ, το περασμένο Σαββατοκύριακο πάντως –όπως σας είχα γράψει –κατάφερε να μαζέψει καμιά εξηνταριά από τους πιο επιδραστικούς 40άρηδες της εγχώριας πολιτικής και οικονομικής σκηνής και μάλιστα μέσα στο κατακαλόκαιρο!

Η ιδέα και υλοποίηση ανήκει στο think tank διαΝΕΟσις, που χρηματοδοτείται από τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο, που κάλεσε περί τους 60 συμμετέχοντες για ένα διήμερο συμπόσιο – εργαστήρι με την ονομασία Policy Lab, όπου συζητήθηκαν εκτενώς τέσσερις τομείς πολιτικής: Δημόσια Διοίκηση, φορολογία, φτώχεια αλλά και Παιδεία.

Στον κατάλογο των συμμετεχόντων σάς είχα αποκαλύψει πως ήταν ονόματα όπως ο Στέργιος Πιτσιόρλας, ο Γιώργος Βασιλειάδης και ο Κώστας Ζαχαριάδης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Γιώργος Στύλιος από τη ΝΔ, ο Νίκος Ανδρουλάκης, η Εύα Καϊλή και ο Παύλος Χρηστίδης από το ΠΑΣΟΚ, η Λίνα Παπαδάκη από Το Ποτάμι και ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ενωση Κεντρώων.

Στόχευση του διήμερου συμποσίου ήταν «η ζύμωση αλλά και η αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων με ανθρώπους της αγοράς, των επιχειρήσεων αλλά και των επιστημών, ώστε να δημιουργηθούν σχέσεις κατανόησης και περαιτέρω ώσμωσης». Μαθαίνω ότι η ιδέα θα επαναληφθεί και του χρόνου, όχι όμως απαραίτητα στην Αράχοβα.

Ρήτρα εμπιστευτικότητας

Να σημειώσω ότι όλοι οι συμμετέχοντες είχαν αποδεχθεί το Chatham House Rule, τον όρο «εμπιστευτικότητας» που συνήθως συνοδεύει αυτού του είδους τις συναντήσεις. Ο βασικός κανόνας –που ελέγχεται αυστηρά –είναι ότι μπορείς να κάνεις δημοσίως χρήση οποιουδήποτε στοιχείου ή επιχειρήματος ακούστηκε στη διάρκεια του διημέρου, χωρίς όμως να έχεις δικαίωμα να αποκαλύψεις την πηγή, τον άνθρωπο δηλαδή που ανέπτυξε το επιχείρημα. Ο κανόνας θεσπίστηκε το 1927 στο Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Λονδίνου, με βασικό στόχο την ελεύθερη διακίνηση ιδεών χωρίς το φόβο ότι κάποιος μπορεί να στιγματιστεί για κάτι που σκέφτηκε ή πρότεινε δημοσίως.