Για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση σχετικά με το Κυπριακό ενημέρωσε την Ολομέλεια της Βουλήςο Αλέξης Τσίπρας.

Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού μπορεί να επιτευχθεί στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στη βάση της ιδιότητας της Κύπρου ως μέλος της ΕΕ.

Η Ελλάδα, συνέχισε, στηρίζει την προσπάθεια της Λευκωσίας και εμπλέκεται μόνο στο θέμα της ασφάλειας.

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, λέγοντας ότι ανέδειξε το γεγονός ότι κανένα κράτος στον 21ο αιώνα δεν μπορεί να θεωρείται ανεξάρτητο, αν εις βάρος του υφίστανται εγγυητικά δικαιώματα.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Αθήνα κατάφερε να βρει ανταπόκριση στη διεθνή κοινότητα σχετικά με αυτές τις θέσεις.

«Η Τουρκία δεν είχε την πρόθεση να δεσμευτεί σε μια λύση η οποία θα επέτρεπε στην Κύπρο να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη. Δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού συνεπάγεται πρώτα και κύρια άρση των συνεπειών της εισβολής και κατοχής μέρους της Κύπρου. Συνεπάγεται με δυο λόγια κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η επόμενη περίοδος θα είναι σημαντική για το θέμα. Ανέδειξε προς αυτή την κατεύθυνση τη συνεργασία Αθήνας-Λευκωσίας -ευχαρίστησε μάλιστα τον πρόεδρο Αναστασιάδη και την διπλωματική ομάδα της Κύπρου.

Εδωσε έμφαση στη συνεργασία με χώρες της Μ.Ανατολής, αλλά και σε στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις έρευνες που πραγματοποιεί εντός της ΑΟΖ.

«Προς αυτή την κατεύθυνση είναι αυτονόητο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει τη στήριξη της Ελλάδας, της ΕΕ, αλλά και της διεθνούς κοινότητας» υπογράμμισε.

Είπε ακόμα ότι η προσπάθεια για την επίλυση δεν σταματά, πάντοτε όμως στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, «στο βαθμό που και οι άλλες πλευρές είναι ανοικτές».

Ο Πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η δίκαιη λύση του Κυπριακού αποτελεί το κεντρικό πρόταγμα όχι μόνο στις διμερείς σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας, αλλά αποτελεί κεντρικό πρόταγμα για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΕΕ θα ανοίξει έτσι το δρόμο για να ενισχύσει τον δικό της περιφερειακό και διεθνή ρόλο, εκτίμησε.

Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας χαιρέτησε την απόφαση της ελληνικής και κυπριακής Βουλής για την από κοινού πρόσβαση στα ντοκουμέντα της περιόδου 1986-1988 (Εξεταστική για τον Φάκελο της Κύπρου).

Mάλιστα, είπε ότι η απόφαση για την πρόσβαση στα αρχεία είχε ληφθεί πολύ καιρό προτού ξεκινήσει η διαδικασία των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά.

Στη δευτερολογία του, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «με την ίδια υπευθυνότητα που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση τις κρίσιμες φάσεις διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό, θα διαχειριστεί, όταν έρθει η ώρα, και το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ».

Οπως είπε, «έχει αλλάξει η κυβέρνηση στη γειτονική χώρα, είναι προφανές ότι επίκειται να ξεκινήσει ένας νέος γύρος διαπραγμάτευσης. Οταν ξεκινήσει θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση των κομμάτων, ανοιχτή. Οταν έρθει και εάν έρθει εκείνη η ώρα να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις, να μην ανησυχείτε, διότι μέλημά μας δεν θα είναι απλά και μόνο να συγκροτήσουμε μία σύμπτωση εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά μία ευρεία σύμπτωση απόψεων για τη θέση και στάση της χώρας σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα, που θα αφορά όλες τις πτέρυγες του ελληνικού Κοινοβουλίου.Τα κρίσιμα αυτά θέματα που δεν αφορούν το παρόν, αλλά το μέλλον της χώρας, τη θέση και τον ρόλο της στο διεθνές στερέωμα, δεν ενδείκνυνται για μικροκομματικές αντιπαραθέσεις που αφορούν το παρόν» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Η Τουρκία φέρει το βάρος της αποτυχίας για το Κυπριακό

Βαριές ευθύνες στην Τουρκία για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό επιρρίπτει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής. «Η Αγκυρα δεν θέλησε να δει ξεκάθαρα το κοινό μέλλον Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων. Φέρει το βάρος της αποτυχίας αυτών των παρεμβάσεων» τονίζει.

«Δυστυχώς μια σοβαρή προσπάθεια με θετική δυναμική προσέκρουσε στην αδιαλλαξία της Αγκυρας, στην ξεπερασμένη λογική και στην άκαμπτη στάση της Τουρκίας» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι «ο γεωστρατηγικός έλεγχος της Κύπρου είναι ο στόχος της Τουρκίας. Δεν μπορούν να ισχύουν εγγυήσεις και παρουσία ξένων στρατευμάτων», ενώ εξήρε τη στάση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κάνοντας λόγο για «αξιοθαύμαστη επιμονή και μεγάλη γνώση στα ζητήματα».

Ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν παρέκκλινε από την πάγια εθνική γραμμή και ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου παραμένουν άρρηκτες.

Στέλνει, παράλληλα, μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα, η οποία «γνωρίζει ποιος έφταιξε» και ζητά να διασφαλίσει ότι η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού δεν θα τερματιστεί και ότι θα αποτραπεί κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Η προσπάθεια πρέπει να εκκινήσει ξανά. Εμείς θα εργαστούμε προς μια βιώσιμη και δίκαιη λύση που θα εφαρμόζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο» τόνισε.

Ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού δεν συνδέεται με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της ΑΟΖ της.

Κάλεσε, επίσης την Τουρκία να επιλέξει ποιο ρόλο θέλει να παίξει: «της σταθερότητας και της ασφάλειας ή του αβέβαιου συμμάχου».

«Η Τουρκία δεν πρέπει να αποξενωθεί από την Ευρώπη, η ευρωπαϊκή προοπτική πρέπει να κρατηθεί ζωντανή. Ο δρόμος της Δημοκρατίας είναι ανηφορικός και δύσβατος, αλλά οδηγεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια» είπε.

Καταλήγοντας τόνισε ότι η γραμμή εθνική ενότητας πρέπει να τηρείται από όλους και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται συμπεριφορές ρηχού εντυπωσιασμού που δίνουν άλλοθι στην άλλη πλευρά. «Τα εθνικά θέματα δεν μπαίνουν στη ζυγαριά ενδοκυβερνητικών πράξεων».

Στη δευτερολογία του, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την επιφύλαξή τουγια τον χρόνο ανάληψης της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για τον Φάκελο της Κύπρου, και όχι για την ουσία του θέματος όπως διευκρίνισε. Επιφύλαξη που έχει να κάνει, όπως επιχειρηματολόγησε, με το εάν ο χρόνος είναι ο καταλληλότερος γι’ αυτό καθ’αυτό το Κυπριακό.

Γεννηματά:Το τελευταίο τείχος στην Ευρώπη πρέπει επιτέλους να πέσει

«Το τελευταίο τείχος στην Ευρώπη πρέπει επιτέλους να πέσει. Σαράντα τρία χρόνια μετά την εισβολή και κατοχή, σίγουρα δεν ξεχνάμε. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες. Επιμένουμε, παλεύουμε και διεκδικούμε λύση», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στη Βουλή για την αποτυχία των συνομιλιών για λύση στο Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανέφερε ότι στηρίζει για το Κυπριακό την εθνική γραμμή που υπάρχει και έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια η οποία, όπως είπε, στηρίζεται στην αλήθεια, τη Δικαιοσύνη και το Διεθνές Δίκαιο και το συμφέρον του κυπριακού λαού.

«Στο θέμα των εγγυήσεων και ασφάλειας, ως Εγγυήτρια Δύναμη εμπλεκόμεθα άμεσα, σε στενή πάντα συνεργασία με τη Λευκωσία και με πλήρη σεβασμό των απόψεών της. Βασική μας κατευθυντήρια γραμμή για το Κυπριακό ήταν και παραμένει ότι “η Λευκωσία αποφασίζει και η Αθήνα στηρίζει”, τόνισε η κ. Γεννηματά.

Οπως σημείωσε για το Κυπριακό, η θέση είναι μια «δίκαιη και βιώσιμη λύση» στη βάση της «διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», σύμφωνα με τις αρχές του ΟΗΕ και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς, όπως επεσήμανε «η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι μέρος της ΕΕ, άρα δεν χρειάζεται άλλη εγγύηση ασφάλειας και σίγουρα όχι την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων για να εγγυηθεί την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων».

«Οι ευθύνες της Τουρκίας και για την τελευταία αποτυχία είναι δεδομένες», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «δεν είναι η στιγμή να περιοριστούμε στο blame game». «Δεν αρκεί. Αυτό βολεύει τους εθνικιστές κάθε απόχρωσης και πλευράς.

Προφανώς δεν είμαστε εδώ για να αποτυπώσουμε την αποτυχία. Χρειάζεται προσοχή και σοβαρότητα η διαχείριση της επόμενης μέρας, όσον αφορά την έκθεση του γενικού γραμματέα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και να εκτιμηθεί το πώς θα κινηθούμε από δω και πέρα. Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στην αιχμηρή φράση “καλή επιτυχία στους κατοίκους της Κύπρου” του γγ του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες», υπογράμμισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Χαρακτήρισε επίσης επιθετική τη δήλωση Τσαβούσογλου σύμφωνα με την οποία η λύση πλέον πρέπει να αναζητηθεί έξω από τις καλές υπηρεσίες και το πλαίσιο του ΟΗΕ.

«Η λύση για εμάς πρέπει αυστηρά να αναζητηθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Αυτό από το οποίο δείχνει να θέλει να ξεφύγει τώρα η Τουρκία. Το Κυπριακό πριν απ’ όλα είναι διεθνές ζήτημα εισβολής και κατοχής. Ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν κυρίαρχο ρόλο και λόγο όπως και η Ευρωπαϊκή Ενωση κράτος-μέλος της οποίας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Και ας μην ξεχνάμε πότε συνέβη αυτό και από ποια κυβέρνηση», είπε η Φώφη Γεννηματά δηλώνοντας ότι είναι ανάγκη να διασφαλιστεί ένα περιβάλλον ασφάλειας και ηρεμίας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς «σε λίγες μέρες η Κυπριακή Δημοκρατία, ασκώντας νομίμως τα δικαιώματα της, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και της Συνθήκες, θα ξεκινήσει έρευνες στην ΑΟΖ της, σε συνεργασία με μεγάλες εταιρείες για υδρογονάνθρακες».

Θεοδωράκης: Αναστασιάδης και Ακιντζί να επιμείνουν

«Το Κυπριακό δεν πρέπει να φύγει από τη διεθνή ατζέντα, όπως θέλει η Τουρκία» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του στην Ολομέλεια, καλώνταςτον Νίκο Αναστασιάδης και τον Μουσταφά Ακιντζί «να επιμείνουν και να διαψεύσουν την ιστορία που θέλει συζητήσεις και ποτέ λύσεις».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε ότι «πρέπει η ελπίδα για απελευθέρωση και επανένωση του νησιού να κρατηθεί ζωντανή και πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να μην ακυρωθεί το κεκτημένο της τελευταίας διαπραγματευτικής διαδικασίας».

Πέρα από τις ευθύνες που βαραίνουν ιδιαίτερα την Τουρκία ως προς την κατάρρευση των συνομιλιών, ο κ. Θεοδωράκης εξέφρασε τον φόβο «πως υπάρχουν αρκετοί – και σε αυτήν εδώ την αίθουσα – που βολεύονται με το τελευταίο ναυάγιο», είτε γιατί προτιμούν να κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί, είτε γιατί είναι κατά της ειρηνικής συνύπαρξης Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, είτε γιατί «απαιτώντας τα πάντα σήμερα, βοηθούν τα κατοχικά στρατεύματα να παραμείνουν για πάντα στο νησί».

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα του «οι εξηγήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τους λόγους κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων να συμβαδίζουν με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ και της Ε.Ε. Γιατί το θέμα δεν είναι να φεύγουμε από τις διαπραγματεύσεις αλώβητοι επικοινωνιακά, το θέμα είναι να μην φεύγουμε άπραγοι».

Λεβέντης:Η Τουρκία είναι υπεύθυνη για το ναυάγιο

Αναμενόμενο χαρακτήρισε το ναυάγιο της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις ότι η Τουρκία μπορεί να υποχωρήσει από την αδιάλλακτη στάση της.

«Η Τουρκία πάντα θα τα τινάζει όλα στον αέρα. Κάθε φορά που γίνονται διμερείς επαφές, οι Τούρκοι θέτουν όλες τους τις αξιώσεις και τις αξιοποιούν για την προσθήκη στην ατζέντα των διεκδικήσεών τους» ανέφερε στη διάρκεια της συζήτησης για το Κυπριακό στη Βουλή.

«Η Τουρκία είναι υπεύθυνη για το ναυάγιο. Αλλά πίστευε κανείς ότι μπορούσε να υποχωρήσει; Πάντα παίζει τον ρόλο τής γάτας με το ποντίκι. Ο μόνος διάδρομος να γίνει λογική η Τουρκία είναι να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά κάνει ό,τι μπορεί για να απομακρυνθεί» υποστήριξε.

Παράλληλα,τόνισε την ανάγκη να συζητήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί για το ενδεχόμενο απειλής ενός θερμού επεισοδίου που θα ξεκινήσει, όπως είπε, η Τουρκία, με αφορμή την συμφωνία Ελλάδας – Ισραήλ – Αιγύπτου για την ελληνική ΑΟΖ.

«Αύριο το πρωί, που είναι η ημερομηνία προσέλευσης του πλοίου για την ΑΟΖ, να είστε έτοιμοι για κρίση. Η Τουρκία δεν θα αφήσει την Ελλάδα και την Κύπρο να κάνουν κάτι για να εκμεταλλευτούν την ΑΟΖ. Υπάρχουν συγκεκριμένες τουρκικές απειλές και οι αρχηγοί θα πρέπει να είμαστε σε μία αίθουσα και να συζητάμε το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου. Η Τουρκία χωρίς κανέναν ενδοιασμό έριξε ένα αεροπλάνο ρωσικό» σημείωσε.

Ο Μάικ Πενς

Το Κυπριακό βρέθηκε και στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε το απόγευμα της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Οπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, οι κ. Πενς και Τσίπρας «εξέφρασαν λύπη για το γεγονός ότι η Σύνοδος για την Κύπρο ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα χωρίς να υπάρξει μια συμφωνία επίλυσης».

Παράλληλα ο αμερικανός αντιπρόεδρος υπογράμμισε «τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ προς μια ευρεία συμφωνία για την επανένωση της νήσου ως μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό απασχόλησαν και το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), που συνεδρίασε τη Δευτέρα υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων της Βουλής, εκτός της Χρυσής Αυγής στην οποία δεν απευθύνεται πρόσκληση και του ΚΚΕ, το οποίο απέχει.