Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Γιώργος Παναγιωτόπουλος με γραπτή δήλωσή του τοποθετήθηκε δημόσια χθες και χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις επισημαίνει πως «έτσι καταρρακώνονται πλήρως οι θεσμοί και αισθανόμαστε ότι ζούμε σε καθεστώς στυγνής δικτατορίας».
ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Η σκυτάλη των αντιδράσεων μετά την Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων και την Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος πέρασε χθες στα μέλη της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί εκφράζουν συγχρόνως τον βαθύτατο προβληματισμό τους «για τις συνεχείς και ολοένα κλιμακούμενες επιθέσεις εις βάρος της Δικαιοσύνης κάθε φορά που δημοσιεύονται δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με συγκεκριμένες θέσεις και επιλογές της εκτελεστικής εξουσίας. Δυστυχώς, όπως μαρτυρεί ο ομηρικός ύμνος στον Απόλλωνα, έχει καταστεί έξις σε ορισμένους πολιτικούς “κάποιος λόγος θρασύς ή κακή πράξη θα προκύψει, κι αυθάδεια, κατά πώς είναι η συνήθεια των θνητών».
Ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος συμπληρώνει ότι «ύστερα από 40 χρόνια πραγματικής δικαστικής υπηρεσίας δικαιούμαι νομίζω να απευθύνω προς τους έλληνες δικαστικούς λειτουργούς την ευχή να ασχοληθούν απερίσπαστοι με τα δικαστικά τους καθήκοντα και να γυρίσουν την πλάτη σε όλους όσοι ασχημονούν και υβρίζουν την ελληνική Δικαιοσύνη, όλοι αυτοί δεν είναι μόνο νομικά άσχετοι, είναι και θεσμικά κατάπτυστοι».
«Ο υπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι ουδέποτε αμφισβητήσαμε ότι έχουμε τέτοια υποχρέωση, ενώ άλλωστε όλοι οι δικαστές υποβάλλουμε κάθε έτος εμπρόθεσμα τις εν λόγω δηλώσεις. Η συκοφαντία επιτείνεται εκ του ότι ο υπουργός γνωρίζει πως εμείς αμφισβητήσαμε δικαστικά όχι καθεαυτή την υποχρέωση, αλλά συγκεκριμένες ειδικότερες ρυθμίσεις αναφορικά με την ανάθεση του ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των δικαστικών λειτουργών σε όργανο μη συγκροτούμενο τουλάχιστον κατά πλειοψηφία από δικαστικούς λειτουργούς, αλλά και με τον τρόπο υποβολής των δηλώσεων (ηλεκτρονικά), ο οποίος προσβάλλει το ατομικό δικαίωμα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων λόγω του κινδύνου διαρροής και δημοσιοποίησης των προσωπικών στοιχείων των υπόχρεων» επισημαίνουν οι διοικητικοί δικαστές θέλοντας να μην αφήσουν καμία σκιά.
«Υπενθυμίζω ότι η Ενωση Εισαγγελέων όπως άλλωστε και όλες οι δικαστικές ενώσεις είναι σωματεία με επιστημονική αποστολή. Παρ’ όλα αυτά, το τελευταίο διάστημα δείχνουν μια έντονα αντικυβερνητική διάθεση και εξίσου έντονη συντεχνιακή νοοτροπία. Αναρωτιέμαι αν αυτοίπου υπέγραψαν την ανακοίνωση προβληματίζονται άραγε γιατί η εμπιστοσύνη των πολιτών στον θεσμό της Δικαιοσύνης έχει κατρακυλήσει τα τελευταία 15 χρόνια στους αντίστοιχους δείκτες καταγραφής. Γνωρίζουν ότι η Δικαιοσύνη έχεικατρακυλήσει στην 9η θέση από πλευράς αξιοπιστίαςκαι 20 μονάδες προς τα κάτω ως προς τα ποσοστά των Ελλήνων που την εμπιστεύονται» είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.