Για τέσσερις ώρες και 48 λεπτά, Ζιλ Μίλερ και Ράφα Ναδάλ «σφυροκοπούσαν» ο ένας τον άλλον στο κεντρικό γήπεδο του All England Club. Αυτός που άντεξε περισσότερο ήταν ο 34χρονος από το Λουξεμβούργο (Νο 16 στο ταμπλό), ο οποίος κατάφερε να λυγίσει τον ισπανό νικητή του Ρολάν Γκαρός έπειτα από 28 γκέιμ στο πέμπτο σετ (6-3, 6-4, 3-6, 4-6, 15-13), για να προκριθεί στην προημιτελική φάση του Γουίμπλεντον.

Ο Μίλερ, που έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της καριέρας του, επικράτησε στα δύο πρώτα σετ. Ο 31χρονος Ναδάλ ισοφάρισε σε 2-2 και στη συνέχεια χρειάστηκε να σώσει τέσσερα ματς-πόιντ για να παραμείνει στη διεκδίκηση της νίκης. Στο πέμπτο σετ και οι δύο έδωσαν σκληρή μάχη για να κρατήσουν το σερβίς. Στο 28ο γκέιμ, ο Μίλερ εκμεταλλεύτηκε ένα χαμένο χτύπημα του Ναδάλ με το φόρχαντ, απέκτησε προβάδισμα και πήρε τη νίκη. Ο 34χρονος από το Λουξεμβούργο είχε 30 άσους και 95 κερδισμένους πόντους, αλλά και πολύ περισσότερα λάθη (52 έναντι 17).

«Αγωνίστηκα πολύ καλά στα δύο πρώτα σετ, αλλά ο Ράφα αντέδρασε και επέστρεψε στο παιχνίδι. Ηταν μία σκληρή μάχη. Οταν είχα τα δύο τελευταία ματς-πόιντ, σκέφτηκα πως ήταν η στιγμή που έπρεπε να τα καταφέρω» είπε ο Ζιλ Μίλερ, ο οποίος θα αντιμετωπίσει στον προημιτελικό τον Κροάτη Μάριν Τσίλιτς (6-2, 6-2, 6-2 τον Ισπανό Μπαουτίστα).

Η μεγάλη χρονική διάρκεια του αγώνα είχε ως συνέπεια την αναβολή (για σήμερα) της αναμέτρησης του Νόβακ Τζόκοβιτς με τον Γάλλο Αντριάν Μαναρινό.

Οι άλλοι δύο του Big Four είχαν καθαρίσει με την πρόκριση νωρίτερα και πιο γρήγορα απ’ ό,τι ίσως περίμεναν. Ο Μάρεϊ επικράτησε με 7-6, 6-4, 6-4 του Γάλλου Μπενουά Περ. Επίσης, ο Ρότζερ Φέντερερ νίκησε εύκολα τον Βούλγαρο Γκριγκόρ Ντιμιτρόφ με 6-4, 6-2, 6-4.

Στο απλό γυναικών ξεχωρίζει η καταπληκτική Λετονή Γέλενα Οσταπένκο. Με το γνωστό επιθετικό παιχνίδι της, η 20χρονη νικήτρια του Ρολάν Γκαρός απέκλεισε την Ελίνα Σβιτόλινα από την Ουκρανία (6-3, 7-6). Στον προημιτελικό θα αντιμετωπίσει τη Βίνους Ουίλιαμς. Η Οσταπένκο γεννήθηκε το 1997, τη χρονιά που η Αμερικανίδα αγωνίστηκε στον πρώτο της τελικό Γκραν Σλαμ!