«Αγαπητέ Λιου Σιαομπό,
Ισως να είσαι ο άνθρωπος που θαυμάζω περισσότερο στον κόσμο. Επί δεκαετίες αγωνίστηκες και υπέφερες προκειμένου να προαγάγεις την ανθρώπινη ελευθερία, με τίμημα τη δική σου –και τώρα, όπως φαίνεται, με τίμημα τη ζωή σου.
Βραβεύτηκες με Νομπέλ Ειρήνης και είσαι ο Μαντέλα της εποχής μας, αλλά με μια φρικιαστικά διαφορετική κατάληξη. Ενώ ο Νέλσον Μαντέλα έγινε τελικά πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, εσύ μετακινήθηκες πρόσφατα από μια κινεζική φυλακή σε ένα νοσοκομείο όπου παραμένεις φρουρούμενος. Η σύζυγός σου λέει πως ο καρκίνος σου στο ήπαρ είναι χειρουργήσιμος και η κινεζική κυβέρνηση αρνήθηκε με σκληρότητα να σου επιτρέψει να μεταφερθείς στο εξωτερικό για θεραπεία, σε μια προσπάθεια να σωθεί η ζωή σου.
Γράφω αυτή την ανοικτή επιστολή εν μέρει προκειμένου να απευθύνω έκκληση στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να σου επιτρέψει να ταξιδέψεις για θεραπεία. Τη γράφω όμως και επειδή πιστεύω πως εμείς στις “ώριμες” δυτικές δημοκρατίες έχουμε πολλά να μάθουμε από εσένα…».
Ετσι αρχίζει το τελευταίο άρθρο του Νίκολας Κριστόφ, αυτού του άγρυπνου φρουρού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στους «New York Times». «Το φάντασμα του Καρλ φον Οσιέτσκι πλανάται πάνω από την Κίνα του Σι Τζινπίνγκ» επιβεβαίωνε τη σοβαρότητα της κατάστασης ο Σεμπαστιάν Φαλετί στην εφημερίδα «Le Figaro». «Αυτός ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε τον επανεξοπλισμό της ναζιστικής Γερμανίας, ο μοναδικός νομπελίστας Ειρήνης που πέθανε όντας αιχμάλωτος, θα μπορούσε σύντομα να σμίξει σε αυτήν τη μακάβρια κατηγορία με τον Λιου Σιαομπό, τον ακτιβιστή που διεκδίκησε ελεύθερες εκλογές στην Κίνα και δίνει μάχη σήμερα με τον καρκίνο, φρουρούμενος στη Σενγιάνγκ».
Ο 61χρονοςκινέζος διανοούμενος, συγγραφέας και ακτιβιστής Λιου Σιαομπό βραβεύτηκε με Νομπέλ Ειρήνης το 2010. Κατά την τελετή απονομής του βραβείου, στο Οσλο, τον «εκπροσώπησε» μια κενή καρέκλα: βρισκόταν ήδη στη φυλακή, καταδικάστηκε το 2009 σε 11 χρόνια φυλάκιση για «υποκίνηση σε ανατροπή της κρατικής εξουσίας». Στην πραγματικότητα, είχε απλά συν-γράψει ένα μανιφέστο, τη Χάρτα 08, διεκδικώντας πολιτικές ελευθερίες, και δη ελεύθερες εκλογές, στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. «Ενα μετριοπαθές, απόλυτα λογικό κείμενο – έκκληση για δημοκρατία και ελευθερία», όπως επισημαίνει ο Νίκολας Κριστόφ.
Στις 26 Ιουνίου, ο Λιου μεταφέρθηκε από τη φυλακή όπου κρατούνταν σε ένα νοσοκομείο της Σενγιάνγκ, στη Βορειοανατολική Κίνα. Είχε διαγνωσθεί, τον Μάιο, με καρκίνο στο ήπαρ, σε τελικό στάδιο. Πολλές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και οικείοι του Λιου κατηγόρησαν το Πεκίνο πως περίμενε να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του πριν του επιτρέψει να βγει από τη φυλακή –αλλά οι Αρχές επιμένουν πως τον παρακολουθούν εγνωσμένου κύρους ογκολόγοι.
Το νοσοκομείο της Σενιάνγκ ανακοίνωσε χθες πως ο Λιου Σιαομπό «βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση». Οι τελευταίες εξετάσεις, επισήμανε, δείχνουν πως ο καρκινικός όγκος μεγάλωσε και ο Λιου εμφανίζει υπόταση και νεφρική ανεπάρκεια. Ο ίδιος έχει ζητήσει να μεταφερθεί για νοσηλεία στο εξωτερικό. Το νοσοκομείο επιμένει πως κάτι τέτοιο θα ήταν «επικίνδυνο». Αλλά δύο ξένοι γιατροί που μπόρεσαν να εξετάσουν τον ασθενή, την Κυριακή, λόγω των διπλωματικών πιέσεων, ο Αμερικανός Τζόζεφ Χέρμαν και ο Γερμανός Μάρκους Μπούκλερ, διαβεβαίωσαν πως «μπορεί να μεταφερθεί χωρίς κίνδυνο με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας» –και πως «η μεταφορά του πρέπει να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα». «Το κινεζικό επιχείρημα κατέρρευσε» σχολίασε ο Νικολά Μπεκελέν, διευθυντής του Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική Ασία. «Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο του Πεκίνου».