Η τάση φυγής προς το εξωτερικό που συνεχίζεται σταθερά καταγράφεται σε νέα έρευνα της Adecco, σύμφωνα με την οποία ένας στους τρεις ψάχνει για δουλειά εκτός Ελλάδας, ποσοστό που έχει τριπλασιαστεί μέσα σε δύο χρόνια.

Πρόκειται για μία σταθερά ανοδική τάση τα τελευταία χρόνια, καθώς το σχετικό ποσοστό ανήλθε σε 11% των ερωτώμενων των 2015, έφτασε το 28% το 2016 και άγγιξε φέτος, το 2017, το 33%.

Οπως και πέρσι, βασικό κίνητρο για την εργασιακή μετανάστευση δεν είναι τα χρήματα, αλλά οι ευκαιρίες ανέλιξης και οι καλύτερες συνθήκες εργασίας. Απεναντίας, οι «καλύτερες αποδοχές» λειτούργησαν ως το βασικό κίνητρο το 2015.

Σταθερά ως σημαντικούς λόγους αξιολογούν οι συμμετέχοντες τις περισσότερες διαθέσιμες θέσεις εργασίας και τις πολλαπλάσιες ευκαιρίες απασχόλησης που προσφέρονται στο εξωτερικό.

Το 2017, ο χρόνος που αναφέρεται πως μεσολάβησε μέχρι την εύρεση νέας θέσης εργασίας για εκείνους που βρέθηκαν εκτός αγοράς είναι αυξημένος σε σχέση με το 2016.

Ενα σημαντικό ποσοστό μάλιστα, της τάξης του 37%, όσων δηλώνουν άνεργοι είναι εκτός αγοράς εργασίας εδώ και τουλάχιστον 12 μήνες, στοιχείο που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι άνεργοι, αυτήν την περίοδο, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για την επανατοποθέτησή τους στην αγορά εργασίας σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν (το αντίστοιχο ποσοστό το 2016 ήταν 34%).