Υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας συνεδρίασε χθες το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ –κάτι που συνηθίζεται ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Εντάσεις δεν υπήρξαν, διότι το αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η προετοιμασία της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα και της Κεντρικής Επιτροπής που θα διεξαχθεί τελικώς το επόμενο Σαββατοκύριακο (22-23 Ιουλίου). Στόχος είναι, ασφαλώς, οι συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων να λειτουργήσουν ως βαλβίδα εκτόνωσης για την υπόθεση Καμμένου και ό,τι άλλο φέρνει σύννεφα πάνω από την Κουμουνδούρου και το Μαξίμου.
Αιχμές Σκουρλέτη για Κουρουμπλή

Μαχαίρια φαίνεται όμως ότι έχουν αρχίσει να βγαίνουν εντός της κυβέρνησης, αρκεί κάποιος να διάβαζε τη συνέντευξη του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη την περασμένη Κυριακή (στην εφημερίδα «Documento»), όπου αναφέρθηκε στο θέμα των συμβασιούχων, και να είχε την υπομονή να διαβάσει και την «απάντηση».

Θυμίζω λοιπόν πως όταν ρωτήθηκε ο Σκουρλέτης γιατί δεν προχώρησε κάποια διαδικασία τακτοποίησης του προβλήματος από το περασμένο έτος, απέφυγε να απαντήσει «για τον τότε υπουργό», λέγοντας ότι ο ίδιος προσπαθεί να ρυθμίσει το θέμα χωρίς να καλλιεργεί προσδοκία μονιμοποίησης. Ουσιαστικά δηλαδή ο Σκουρλέτης άφησε εμμέσως, πλην σαφώς, αιχμές για τον προκάτοχό του και νυν υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Χθες, ήταν η σειρά του Κουρουμπλή να σηκώσει το γάντι και να δώσει τη δική του απάντηση στον υπουργό Εσωτερικών. «Πρέπει να δίνουμε την εικόνα μιας ενιαίας κυβέρνησης. Πρέπει να προσέχουμε περισσότερο τι λέμε. Εγώ αυτό προσπαθώ πάντα» ανέφερε (στο ραδιόφωνο news 24.7). «Δεν έταξα τίποτα σε κανέναν, δεν έταξα μονιμοποιήσεις» είπε και έριξε το καρφί του προς τον συνάδελφό του: «Θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο σοβαροί και πιο προσεκτικοί όταν αναφερόμαστε σε άλλους ανθρώπους».

Να υποθέσουμε δηλαδή ότι αέρας… εξωστρέφειας ξεκίνησε να πνέει στην κυβέρνηση και πέριξ της Κουμουνδούρου.

Πιέζει τώρα το ΕΣΡ για το τίμημα

Να προχωρήσει όσο το δυνατόν συντομότερα τη διαδικασία για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών πιέζει το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο ο Νίκος Παππάς. Ετσι, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής απέστειλε επιστολή με την οποία ζητεί από τα μέλη του ΕΣΡ –όπως ορίζει η νομοθεσία –να αποφανθούν επί του αρχικού τιμήματος της δημοπρασίας για καθεμία από τις συνολικά επτά τηλεοπτικές άδειες.

Οπως έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ», παράγοντες της αγοράς υπολογίζουν το ποσό αυτό στα 30-35 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι στον διαγωνισμό του περασμένου καλοκαιριού συγκεντρώθηκαν περίπου 260 εκατ. ευρώ για τέσσερις άδειες. Οι τωρινοί υπολογισμοί κάνουν έτσι λόγο για 200 εκατ. ευρώ για επτά άδειες. Είναι, άραγε, φιλόδοξος ο στόχος; Το ΕΣΡ έχει τον λόγο.