Στο παρά πέντε ανακάλεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής την επανεξέταση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων, η οποία δικαίωνε 42 μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα Ηλείας.

Πρόκειται θυμίζω για το (σοκαριστικό) περιστατικό που συνέβη τον Απρίλιο του 2013 όταν επιστάτης σε καλλιέργεια φράουλας άνοιξε πυρ αδιακρίτως κατά αλλοδαπών εργατών, που ζητούσαν τα δεδουλευμένα έξι μηνών. Οι μετανάστες προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν καθώς σύμφωνα με την απόφαση το ελληνικό κράτος απέτυχε να προστατεύσει τα θύματα, δεν διερεύνησε επαρκώς την υπόθεση και δεν τιμώρησε τους υπαιτίους (είχαν επιβληθεί ποινές χάδια). Με το σκεπτικό αυτό, για κάθε έναν από τους 42 μετανάστες από το Μπανγκλαντές το πρόστιμο που επιβλήθηκε ήταν από 12.000 έως 16.000 ευρώ.

Για αυτή την απόφαση η κυβέρνηση ζήτησε επανεξέτασή της προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Ποταμιού, ο εκπρόσωπος Τύπου του οποίου υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση κατήγγελλε το γεγονός.

«Ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει όλο και περισσότερο με τον κυβερνητικό του εταίρο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δημήτρης Τσιόδρας. Πάντως, πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι της ανακοίνωσης Τσιόδρα, ο Κοντονής από την Βιέννη όπου βρίσκεται καλεσμένος του αυστριακού ομολόγου του, ζήτησε να ανακληθεί η αίτηση επανεξέτασης που κατατέθηκε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν επιστρέψει σκοπεύει να ζητήσει εξηγήσεις, δηλαδή ποιος και γιατί κατέθεσε την εν λόγω αίτηση. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης πάντως έσπευσε να δημιουργήσει εντυπώσεις και μέσω του προσφιλούς του facebook, έριξε τις ευθύνες «σε κάποιους από τον κεντρικό μηχανισμό που θεωρούν πως μας κυβερνάει ακόμη ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος». Κάπως έτσι θυμήθηκα ένα παλιό ρητό που λέει κάθε νιφάδα σε μια χιονοστιβάδα πιστεύει ότι δεν είναι δικό της το φταίξιμο. Και ισχύει ειδικά αλλά και γενικότερα.